reklam

14 Şubat 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Belediye otopark sorununu çözmek için kolları sıvadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulaşım sistemi ile entegreli yeni otopark alanları açacak.

Tüm belediyelere örnek olacak şekilde otopark sorununu çözmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, yeni alanlar için ihale hazırladı. Hazırlanan Otopark Bölgeleme Planı'na göre şehir, 5 bölgeye ayrıldı. İlk etapta yapılacak 30 yeni otoparkla, kentin en temel sorunlarından birine neşter vurulacak. Kaçak çalıştırılan otoparklar tespit edilerek, yasal işlem başlatılacak.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Müdürlüğü'nce (UPM) 1 Mart 2005'te yapılacak ihaleyle de yeni otopark alanları açılacak. Bu amaçla yapılacak ihalede; Avcılar, Tuzla, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Beykoz, Eminönü, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer ve Şişli ilçelerinde otopark alanları tespit edilip hizmete açılacak. Otopark probleminin çözülmesi için en kritik noktalarda 54 yeni otopark projelendirildi. Toplam 19 bin 559 araç kapasiteli 30 yeni otoparkın projelendirilmesi de tamamlandı. Büyükşehir yetkilileri, kentte yasal faaliyet gösteren kaç otopark olduğuna ilişkin çalışmanın ise henüz yapılmadığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan “Otopark Kanunu Tasarısı” çerçevesinde, Büyükşehir İmar Müdürlüğü'ne otopark hizmeti taslağı teklif etti. Taslakta, yerleşim alanlarında ayrılacak yeni otoparklar ve fonksiyonları günümüz şartlarına uygun olarak yeniden belirlendi. Bina içinde veya parselinde otopark yapılması mümkün olmayan yerlerde, otopark ihtiyacı belediyeler tarafından karşılanacak. Bu amaçla yeni semt ve genel otopark alanları tespit edilecek. Belediyenin yaptığı bu otoparklar için vatandaşlardan ücret alınmayacak. Okul bahçeleri, öğrencilerin okulda bulunmadığı zamanlarda ve tatillerde otopark olarak çalıştırılacak. Karar, il ve ilçe trafik komisyonlarının uygun görmesi halinde uygulanacak. Elde edilecek gelir, okul giderlerinde kullanılacak. Ayrıca, ilgili kurumların onaylaması halinde, okul bahçelerinin altı daimi zeminaltı otopark olarak kullanılacak. İmar planlarında 'otopark' olarak önerilen ve özel mülkiyete konu olan alanlar, 'özel katlı otopark' yapılacak. Yol, yeşil alan ve meydan gibi kamuya açık alanların altlarına, zeminaltı katlı otopark yapılacak. Büyük alışveriş merkezlerine ait otoparklar ücretsiz kullanılacak.

Otopark Kanunu Tasarısı'nda büyük ölçekli hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, spor kompleksleri, nikah daireleri, kongre ve sergi salonları gibi ticari, sosyal ve kültürel mekanlar 'odak merkezi' olarak adlandırılıyor. Yeni yapılacak odak merkezlerinde, tasarının öngördüğü otopark sayısının yüzde beşi oranında aracın çalışabileceği (en az 10 araç-en fazla 40 araç kapasiteli) taksi durağı yeri ayrılacak.

UPM'nin çalışmasında, otopark ve ulaşım sorununun temelinde otomobil sayısındaki artış olduğuna dikkat çekildi. Bunu önlemek için otomobil artış oranının azaltılmasına yönelik, vatandaşların otomobillerini kullanmalarını kısıtlayıcı politikalar geliştirildi. Bu politikalar çerçevesinde ulaşım sistemi ve türleri arasında entegrasyon ve devamlılık sağlanacak. Toplu taşıma sistemi geliştirilecek. Farklı ulaşım türleri (deniz-kara-raylı sistem) arasında yolcu transferi en yüksek seviyeye çıkarılacak.
Zaman - Birol Aydın

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz