reklam

15 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul’un en büyük nikah salonu inşaatı toprağa gömüldü

Küçükçekmece Belediyesi eski yönetiminin ‘Türkiye’nin en büyük nikah salonu’ olarak başlattığı E-5 Karayolu yanındaki inşaat, yeni yönetim tarafından durduruldu. Yeni yönetim, inşaata yap-işlet-devret modeliyle devam etmeyi planladıklarını açıkladı.

Atatürk Hava Limanı’nın karşısına “Türkiye’nin en büyük nikah salonu” yapma hayali toprağa gömüldü. İnşaatın temel alanının dört katına çıkarılması ve ihale bedelinde de yüzde 300’lük artış yapılmasını usulsüzlük olarak değerlendiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, projeyi durdurdu. Yeniay, yeniden ihaleye çıkarak aynı bölgeye başka bir proje yapmayı planlıyor. Daha önceki Belediye Başkanı Halidun Özbatur ise projenin durdurulması üzerine yaptığı açıklamada her şeyin yasalara uygun olduğunu savunarak, “Belediyenin parası çarçur edilecek.” iddiasında bulundu.

Sefaköy’de E-5 Karayolu’nun sağ tarafında “Türkiye’nin en büyük nikah salonu burada yapılıyor.” tabelası yaklaşık bir senedir yok. 2004 yılının Cumhuriyet Bayramı’nda açılması planlanan nikah salonu inşaatı 28 Mart yerel seçimlerinden bu yana durmuş vaziyette. Küçükçekmece Belediyesi, söz konusu nikah salonunun inşaat iznini, havaalanı uçuş koridorunda yer aldığı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile 3 yıl süren yazışmaların ardından 2002 yılında alabilmişti. Ancak hava mania hattına girmemesi için nikah dairesinin projesi tek katlı olacak ve yerin altına yapılacak şekilde tasarlandı. Temeli 2003 yılında atılan proje, bin 500 metrekare alan üzerine yapılacaktı. İhaleyi 2 trilyon lira bedelle Karen İnşaat almıştı. Ancak temele başlanmasıyla birlikte arazinin deprem açısından risk oluşturduğuna dair gelen teknik raporlar, inşaatın enine büyümesi gerektiğini öngörüyordu. Bu nedenle temel alanı 5 bin 500 metrekareye yükseltilirken, inşaat bedelinde de 6 trilyon liralık bir artış yapıldı. 28 Mart yerel seçimlerini kazanan Belediye Başkanı Aziz Yeniay, projede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle inşaatı durdurdu. İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep eden Başkan Yeniay, bir yandan da bölgeye yeni bir yatırım yapmak için kolları sıvadı. İnceleme devam ettiği için ‘Türkiye’nin en büyük nikah salonu inşaatı’ 11 aydır bekliyor. Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ihale yapılmaksızın projede yüzde 300 oranında bir artış yapıldığını, bunun da yasal olmadığını belirtiyor. Bu nedenle müfettiş talep ettiklerini dile getiren Başkan, müteahhit firmayla karşılıklı olarak ihaleyi feshettiklerini bildiriyor. Şu ana kadar yüzde 40’ı tamamlanan inşaata 5,5 trilyon lira harcandığını kaydeden Yeniay, yaklaşık 10 trilyonluk bir yatırıma daha ihtiyaç bulunduğunu dile getiriyor. Yeniay, İçişleri Bakanlığı’nın incelemesi sonuçlandığında projenin revize edilerek yeniden ihaleye çıkılacağını belirtiyor. Nikah salonu inşaatına devam etmeyi düşünmeyen Yeniay, yap-işlet-devret modeliyle buraya bir aqua park ya da mini fuar alanı yapmayı planlıyor.

Eski Belediye Başkanı Halidun Özbatur ise inşaatın durmasını ‘siyasi’ bir tasarruf olarak yorumluyor. Kanuna aykırı bir işlem yapmadıklarını savunan Özbatur, “Altı buçuk metre yüksekliğindeki inşaat tamamen yerin altında kalacak şekilde tasarlanmıştı. Yaptığımız kazılarda dokuz metre derinliğe indiğimiz halde doğal zemine ulaşamadık. Deprem Araştırma ve Beton Laboratuvarı, bu durumun deprem açısından risk oluşturacağını belirterek temelin 5 bin 500 metrekareye kadar genişletilmesini istedi. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Koçak’ın teknik raporu da bu yöndeydi.” açıklamasını yapıyor. Karen İnşaat’ın sahibi Süleyman Çakır, “Yeni yönetim, proje değişikliği yapacaklarını söyleyerek inşaatı durdurdu. Biz mağdur olduk. Ancak ben devlet müteahhidiyim. İdare ne karar alırsa biz ona uymak durumundayız.” ifadelerini kullanıyor.
Zaman - Ahmet Dönmez

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz