reklam

15 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Liman tartışması bitmek bilmiyor

Türkiye'nin İstanbul ile birlikte en önemli kruvaziyer limanına sahip Kuşadası'nda, liman sahası içerisinde yapılmak istenen çarşıya yönelik işyeri inşaatlarıyla ilgili tartışma giderek büyüyor. Belediye Meclis Üyeleri'nden sonra Ticaret Odası da, limanı işleten Ege Ports firmasının yaptığı inşaatlarla ilgili ruhsat iptal davası açtı. Yapılacak işyerlerinin gemiyle gelen turistlerin alışveriş yapmalarına yönelik olduğu belirtilerek, bu durumun Kuşadası Çarşısı esnafına büyük darbe vuracağı ileri sürüldü.

Kuşadası Limanı'nı 30 yıllığına kiralayan Ege Ports firması, limanın içinde 48 işyerini kapsayan bir proje başlattı. Proje kapsamında yapılacak işyerlerinde turizme yönelik yöresel ürünlerin satışı hedeflendi. Ege Ports firması, projeyi hayata geçirebilmek için çalışmalara başladı. Firma, Kıyı Kanunu'nda yapılan değişikliklerinden faydalanarak projeyi hukuksal bir zemine oturtmak istedi. Değişiklikleri kaynak göstererek de Kuşadası Belediyesi'ne inşaat başvurusunda bulundu. Belediye, başvuruya olumlu yanıt verdi. Ancak, bu sırada Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklik yargıya gitti. Konuyu görüşen Danıştay 6. Dairesi değişiklikle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Danıştay'ın bu kararına rağmen Ege Ports firması inşaat çalışmalarını sürdürdü. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ve Mimarlar Odası'nın olumsuz görüş belirtmesine rağmen Ege Ports firmasının inşaatlara devam etmesini sert şekilde eleştiren Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Ali Ergül, Kuşadası'nın sahipsiz olmadığını belirterek, söz konusu yasa dışılığın ortadan kaldırılması için her türlü mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Esnafa zarar verecek
Belediye tarafından incelenen ruhsat başvuru dosyasında bile 8 maddeyi aşkın eksik bulunduğuna dikkati çeken Ticaret Odası Başkanı Ergül, ayrıca iddia edildiği gibi dolgu çalışması için Ege Ports'un Ulaştırma Bakanlığı'ndan izin almadığını vurguladı. Ergül, limandaki kaçak inşaatların tüm Kuşadası'nın gözü önünde süratle yürütüldüğünü belirterek, mahkemeden tespit kararı istediklerini ve ruhsat iptali için Aydın İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi.

Limanda yapılan çalışmalarda ÇED raporunun olmadığını vurgulayan Ergül, Kuşadası'na daha fazla zarar vermeden limanda sürdürülen inşaatların durdurulması gerektiğini kaydetti. Bu arada, Kuşadası Belediyesi Meclis Üyeleri'nin başvurusu üzerine limandaki inşaat çalışmalarına yönelik hukuksal işlem başlatıldı. Aydın İdare Mahkemesi'ne limanda yürütülen inşaatların ruhsatlarının iptali davası için başvuran meclis üyelerinin şikayeti üzerine Kuşadası Sulh Hukuk Mahkemesi'nce limanda inceleme yapıldı.

Kaçak inşaatlar
Mahkemenin yaptığı inceleme sonucu Ege Ports tarafından liman sahası içerisinde sürdürülen işyeri inşaatları tespit edildi.

Belediye Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Nilgün Öğünçlü, ruhsat iptali için Aydın İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını hatırlatarak, 'Limanın içinde yürütülen dolgu çalışmaları ve inşaatlar, limana büyük zarar vereceği gibi Kuşadası esnafına da darbe vuracak. Limanı işleten firmanın, gelen turistleri limandan çıkarmama gibi bir gayreti var. İnşaatları süren işyerlerinin amacı da bu. Belediye meclis üyeleri olarak bu duruma karşı çıkıyoruz. Geçmişte Belediye'ye başvurularak alınan inşaat ruhsatlarının iptali için yargı yoluna gittik. Aydın İdare Mahkamesi'ne dava açtık. Yürütmenin durdurulmasını istedik. Aydın İdare Mahkemesi'nin isteği doğrultusunda Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından inşaatların tespiti yapıldı' dedi.
Akşam - Zafer Hacısalihoğlu

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz