reklam

15 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Konutta rekabet tam gaz

İpotekli konut alım sistemi mortgage başlamadan bankalar konut kredisinden pay alabilmek için atağa kalktı. Faiz oranlarını art arda aşağı çeken bankalar, vadeyi ise 20 yıla kadar uzattı.

Türkiye'nin en büyük bankaları yeni yıla konut kredilerinde vadeyi uzatıp faiz indirimi yaparak girdi. Konut sahibi olmak isteyenler için konut kredilerinde faiz yarışına giren bankalar vadeleri de 10 ile 20 yıla çıkardı. Konut kredilerinde en uzun vadeyi ise 20 yıl ile Vakıfbank veriyor.

Bazı bankaların konut kredisine ilişkin şartları ise şöyle:

Vakıfbank: Vakıfbank konut kredisinde 240 ay (20 yıl) ile bankalar arasında en uzun vadeli krediyi sağlıyor. Krediyi sadece bitmiş konutların yüzde 75'i için kullandıran banka 10 yıldan uzun vade için en fazla 150 bin YTL kredi veriyor. Banka, kredinin aylık taksit tutarının, krediyi kullanan kişi ve eşinin aylık net serbest gelirinin yüzde 60'ını aşmaması koşulunu arıyor. Konut kredisini memur, işçi, özel sektör çalışanı, serbest meslek sahipleri, emekliler, küçük esnaf ve sanatkârlar kullanabiliyor. Banka 10 yıla kadar vadeli kredilerde 30 yaşa kadar, 10 yılı aşan vadelerde 25 yaşa kadar olan konutlara kredi veriyor.

2004 sonu itibarıyla yaklaşık 300 milyon YTL (300 trilyon TL) konut kredisi kullandıran Vakıfbank'tan yapılan açıklamada, "Yaklaşık müşteri sayımız 20 bin. Mortgage sistemiyle ilgili yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından kullandırdığımız konut kredilerini yeniden gözden geçirerek mortgage sistemine uyumu sağlanacak" denildi.

HSBC Bank: Banka bitmiş konutlar için YTL ve dövize endeksli kredi veriyor. Satın alınacak konutun ekspertiz değerinin YTL kredilerde maksimum yüzde 75'i, dövize endeksli de yüzde 50'si kadar kredi kullanılabiliyor. HSBC Bank, YTL konut kredisinde 12 yıl, dövize endeksli kredide 10 yıl vade uyguluyor. Türkiye'de konut kredilerinde ilk kez vadeyi 144 aya kadar uzatan banka halen bu vade için yüzde 1.59 faiz uyguluyor.

Garanti Bankası: 18 yaşından büyük, gelirini belgeleyebilen herkese konut kredisi kullandıran Garanti Bankası kredi talep eden kişinin sicilinin düzgün olması ve aylık kredi geri ödemelerinin, toplam aile gelirine oranının en fazla yüzde 50 olması şartını arıyor. Ayrıca satın alınacak sözkonusu konutun banka tarafından yapılan ekspertiz değerinin maksimum yüzde 70'i tutarında kredi veriliyor.

Kredi kullanımında, satın alınan gayrimenkul üzerine banka tarafından 1. derecede ipotek konuluyor. Ayrıca krediye konu konutun kat mülkiyetinin veya kat irtifakının alınması gerekiyor. Bunun yanında banka yapı kullanım izin belgesi veya inşaat ruhsatı da istiyor. Konutun yüzde 80'inin tamamlanmış olması da aranan şartlar arasında. Garanti Bankası 2004 yılında TL bazında kullandırdığı konut kredisi hacminin 400 trilyon civarında olduğunu ve bir önceki yıla göre artışın yüzde 358'e ulaştığını duyurdu.

Finansbank: Banka konut kredisine uyguladığı vadeyi 12 yıla uzatırken, faizini yüzde 1.55'e indirdi. Finansbank, konut kredilerinde 12 yıla varan vade seçeneğini müşterilerine tamamen kendi ödeme koşullarına göre esnek ya da düzenli geri ödeme seçeneği ile birlikte sunacağını açıkladı.
Finansbank kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu olan ve ruhsatı bulunan, inşaatı tamamlanmış konutlar için kredi kullandırıyor. Banka, ekspertiz değeri 100 bin doların üzerindeki taşınmazların yüzde 70'ine, ekspertiz değeri 100 bin doların altındaki taşınmazların yüzde ise 80'ine kredi veriyor.

Akbank: Riskli olmayan ve gelirini belgeleyen herkes Akbank'tan konut kredisi alabiliyor. Kredi, tapu işlem tarihinden itibaren 1 ay içinde kullandırılıyor. YTL kredilerde beş yıla, dövize endeksli kredilerde 10 yıla kadar vade uygulanıyor. Faiz YTL kredilerde beş yıla kadar yüzde 1.70, dövize endekslilerde üç yıla kadar yüzde 0.70; üç yıldan 10 yıl kadar olan vadelerde ise yüzde 0.75.

Banka kredi kullanılacak konutun kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusunun bulunmasını istiyor. Konutun yalnızca kat irtifakı var ise gayrimenkulün ipotek alınması halinde ekspertiz değerinin maksimum yüzde 40, büyük sehirlerde ise ekspertiz değerinin yüzde 75'i kredilendiriliyor.

Konut kredisinde pazar paylarının yüzde 13 olduğunu vurgulayan Akbank'ın açıklamasında, Morgage sisteminin başlaması için yasal düzenleme çalışması sürüyor. Ancak, mortgage de, krediye konu konutların tapulu ve imar planına uygun, ruhsatlı olması şart. İpotekli konut finansmanı ise sadece, ruhsatlı yapıları kapsayacak. Fakat maalesef Türkiyedeki yapıların yüzde 55'i ruhsatsız. Diğer yandan, faizlerin de daha alt sevyelere inmesi gerekiyor" denildi.
Radikal - İlker Pehlivan

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  MVRDV 14 Nisan 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz