reklam

15 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

MVRDV/Silodam

1980’lerde, Amsterdam konut sıkıntısı çekmeye başladığında, şehir IJ Nehri’nin barındırdığı potansiyele ve tasarımcıların eski strüktürlerle limanın karakterini eriterek birleştirdikleri yeniden yapılanma projelerinin çeşitliliğine odaklandı.

Amsterdam’ın altın dönemlerinde, kente liman olarak hizmet vermiş olan IJ Nehri’ne zamanla ilgi azalınca kullanımları azalmış olan nehir kenarındaki binaların, depoların ve tersanelerin yeniden yapılandırılma projeleri konut sıkıntısı çekildiği sıralarda çok iyi bir çözüm olarak görüldü.

“The Housing Silo” da bu şekilde MVRDV tarafından IJ Nehri'ndeki iskelenin ucunda, eski tahıl ambarlarlarının yanında konumlandırılmış bir projedir.

The Housing Silo’da 157 daire, iş birimleri ve kamu alanları 20 metre derinliğinde ve 10 katlı bir yapının içine sıkıştırılmış. Çeşitli büyüklükteki, kiralık ve satılık daireler komşuluk ilişkilerine bağlı olarak binanın içerisinde düzenlenmiş.

Herbir ev, hem yönelmede hem de büyüklükte yarım blok, tüm bir blok, iki katın üstünde diyagonal blok olarak ayrıca bazıları teraslı veya balkonlu bazılarıysa verandalı olmak üzere farklılık göstermektedir.

Örneğin 4’ten 8’e kadar olan daireler aynı grubun üyeleri ve koridorlarda kullanılan renkler ve yükseklik bu aynılığı gösteriyor. Malzemeler ve renkler sayesinde komşuluk ilişkilileri binanın dış cephesinden de farkediliyor. Daireler sadece renklerde ve büyüklükte değil, gelecekte yerleşecek olanlar tarafından yerleri değiştirilebilir iç duvarların düzenlenmesinde de farklılık gösteriyor.

Binanın batı tarafında IJ Nehri’nin muhteşem manzarasının seyredildiği ve binanın tüm sakinlerine açık olan geniş bir balkonun altında aynı manzaradan yararlanan iş yerleri bulunuyor.

Oturanlar binanın farklı cephelerinden ve çatı örtülerinden, terasın içinden hole doğru binanın altından geçerek ya da botların konulduğu marina boyunca binanın çevresinde yürüyebiliyor.

Çok sıkı tutulan kamu, strüktürel ve bina yönetmelikleri içerisindeki sınırlar binayı hükümetin, müşterilerin, kentin ve tasarımcıların arzuları ve hayalleri ile oluşturmuş. Bu yüzdendir ki “the Housing Silo” sınırlamalarla yenilikler arasındaki etkileşime işaret ediyor.
Arcspace - Çeviren: Gülin Şenol - Arkitera

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  MVRDV 14 Nisan 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz