reklam

16 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Geri kazanım kültürü

“Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Atık Yönetimi”, gelişmiş ülkelerde atıkların yüzde 75-80’lik bölümünün, hammadde, yarı mamül ya da mamül olarak veya enerjiye dönüştürülerek yeniden kazanılmasını ve böylece milyarlarca dolarlık bir ekonomik değer yaratılmasını sağlıyor. “Geri dönüşüm”; atıklardan sağlık ve eğitim hizmetlerine katkı sağlamak, ağaçları kesilmekten, ormanları yok olmaktan kurtarmak, çöp miktarını azaltmak, enerji, su tasarrufu sağlamak, medeniyet ve ekonomik refah demek oluyor.

Türkiye’de ise, kağıt-karton, cam, metal ve plastikte geri kazanım oranları ancak yüzde 23 ile yüzde 36 arasında değişirken, bunların da zaten çoğunlukla işlenmeden ihraç ediliyor olması, büyük bir ulusal katmadeğerin çöpe atılmasına neden oluyor.

70 milyon nüfusu, 3 bin 500’ü aşan yerel yönetim birimi, 500 civarında organize sanayi bölgesi oluşumu, onbinlerce sanayi tesisi ve hızla kentleşen yaşam biçimi ile atık yönetimini büyük bir ekonomik değere dönüştürebilme potansiyeline sahip olan Türkiye’nin, bu şansı kullanabilmesi için, evlerden başlayarak atıkların cam, kağıt, plastik, metal gibi ayrı biçimlerde ayrıştırılarak toplanması gerekiyor.

Bu doğrulardan yola çıkılarak toplumun farklı kesimlerini “Geri Kazanım Kültürü” ile tanıştırmak üzere Geri Kazanım Günleri etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Çevre Bakanlığı'nın yanısıra Marmara Belediyeler Birliği, ÇEVKO, CAMSİADve Türkiye Katı Atık Milli Komitesi gibi bu alanda önde gelen ulusal kuruluşlar ile birlikte Bureau of International Recycling (BIR/ Uluslararası Geridönüşüm Birliği) ve Association of Cities and Regions for Recycling (ACRR / Kent ve Bölgeler Geridönüşüm Birliği) gibi uluslararası kuruluşların da destek vereceği projenin amacı, çöpün kaynağında ayrıştırıldığında nasıl gelire dönüştüğünü topluma örneklerle anlatmak.

Yılın ilk yarısında gerçekleştirilmesi ve Haziran 2005’te sonuçlandırılması öngörülen Geri Kazanım Günleri etkinlikleri çerçevesinde, işyerlerinde çalışanların ve okullarda öğrencilerin katılımıyla, atık ayrıştırma projeleri gerçekleştirilecek ve elde edilecek gelir çeşitli sosyal projelerde kullanılacak. Etkinlikler kapsamında, farklı sektörlerden firmaların katılımıyla, tüketicilere yönelik eski ürün toplama kampanyaları da gerçekleştirilecek. Fotoğraf ve kısa metrajlı filmlerle de, çöpün ekonomik değeri görsel anlatımın gücüyle topluma yansıtılacak.

Bu proje kapsamında, İFO Fuarcılık tarafından 30 Haziran – 03 Temmuz 2005 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek Recyling İstanbul Fuarı, uluslararası bir katılım ile Türkiye’nin dev atık potansiyelini ekonomiye kazandıracak en yeni teknolojileri ve teknikleri, her yönüyle iş dünyası ve kamu sektörüne sunmaya hazırlanıyor.

Fuar ile aynı zamanda, toplumun geri dönüşüme kaynaklık edebilmesine olanak sağlayacak biçimde, Geri Kazanım Kültürü’nün yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Arkitera

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  MVRDV 14 Nisan 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz