reklam

16 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Formula'da ''Soruşturma'(!)

Nüfusu 15 milyona dayanan İstanbul'un sözde koruma altındaki ''içme suyu havzası'' nda İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) yapımı süren ''Formula-1'' tesislerine ait ''yolsuzluk haberlerini'' gazetelerde ''şaşkınlıkla'' izliyorum.

Bu inşaatların, daha ''yer seçimi'' nden başlanarak İstanbul'un genel imar ilkelerine aykırı ve her yönüyle ''kente karşı suç'' niteliğinde gerçekleştirilmesine iki yıldır göz yumanlar, şimdi ''fazladan ödenen paraların'' peşine düşmüşler.

Oysa Formula-1 için bile olsa, kentin geleceği için bu arazilere kuşaktan kuşağa ''dokunulmaması'' gerektiğini belirten Mimarlar Odası 'na kulak verilseydi, bugün ne o yolsuzluklar olurdu ne de içme suyu kaynakları böylesine ''giderilmesi olanaksız bir tahribat'' a uğrardı.

Üstelik, inşaatın bu bölgede yapılmasına olanak sağlayan ''izin'' ler de aslında yasalara ve hukuka aykırıydı. İlginçtir, aynı tesislerin ruhsatı, geçen yıllarda ''ormanın içinde tarikat villalarına'' da izin vermesiyle tanınan, Tuzla ilçesindeki Akfırat Belediyesi 'nce düzenlenmiş.

Bir ''belde'' belediyesi İstanbul'un genelini doğrudan etkileyen bir imar kararını nasıl alabilirdi?

Başbakan'ın 'talimatı'
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Formula-1 inşaatlarının ihalesinde ''usulsüzlükler'' olduğu savıyla İTO Başkanı Mehmet Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulununca dosyayı inceleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan demiş ki: ''Sonuna kadar gidin...'' (Vatan - 10.02.2005)

Hukuk devletinde, böyle bir ''talimat'' olmasa bile adalet zaten gereğini yapmaz mı? Ne var ki bu konuda İTO'nun ''kayırılacağı'' kaygısı olmalı ki Başbakan adeta ''uyarıda'' bulunuyor.

Oysa, yakın geçmişte bizzat Erdoğan'ın ''belediye başkanı'' olarak ve törenle onayladığı Metropoliten Plan'a bile aykırı olan bu inşaatların, hem arazi seçiminde hem de yapımında aynı İTO'ya destek veren de ''kendisi'' değil miydi?

Kentin ana planlama ilkelerini hiçe sayan bir yatırımın ''temel atma törenine'' de başbakan olarak katıldığında, bunun hem ''kendi mazisi'' ne hem de şimdiki ''resmi konumu'' na uygun olmayacağı yönündeki eleştirileri de asla dinlememişti.

Dahası, bu ''siyasi kayırmaya'' karşı duyarlı çevrelerin itirazları yükselmeye başladığında, planlarda ''ormana katılacak alan'' olarak görünen ve havza koruma mevzuatına göre de imara yasak yerlerde bulunan araziye Formula-1 tesislerinin yapılabilmesi için tuttular burayı ''Turizm Merkezi'' ilan ettiler. Bu hükümet kararının altında da yine başta Başbakan olmak üzere şimdi ''usulsüzlük soruşturması'' başlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı ve diğer tüm bakanların imzası vardı.

Danıştay'daki dava
Yarış pistlerinin yanı sıra binlerce yataklık ''otel ve eğlence tesisleri'' yle de birlikte ''Akfırat beldesi, Karaaliler mevkii, 9-10-11 pafta, 1092 ve 1093 parseller'' de gerçekleşen bu ''doğa katliamını'' durdurabilmek için Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası 'nın 2000 yılında Danıştay'da açtıkları davada özetle şunlar vurgulanıyordu;

''Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca ilan bile edilmeden onaylanan Formula-1 Alanı İmar Planı, İstanbul Metropoliten Alan Planı'nda orman ve ağaçlandırılacak alanda kalmaktadır. Aynı bölge için 28.04.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu'nca alınan Turizm Merkezi kararı da üst planlara ve içme suyu havzaları koruma mevzuatına aykırıdır. Bu nedenle şehircilik ilkelerini ve hukuku yok sayan bu onay ve kararlar durdurulmalıdır.''

Bir yandan bu dava sürerken bir yandan da inşaatlar yükseliyor.

İhale soruşturması için ''dosyaya bakarak'' sonuna kadar gidilmesini isteyen Başbakan'ın, işte bu dava dosyasını da kendi imzası olan planlarla birlikte incelemesi gerekmiyor muydu?
Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz