reklam

17 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

TUREB’in 2004 Ödül Adayları

Turist beklentilerinin kültürel anlamı olan ve farklılık taşıyan ürünlere yöneldiğini, dünya turizmine önümüzdeki on yıllarda otantik nitelikli ürünlerin damga vuracağını, turizmi tüm ülkeye yayabilmek, kültürel turizme yönelebilmek için bu tür ürünlerin desteklenmesi gerektiğini belirten TUREB yetkilileri, sürdürülebilir turizm açısından, doğal ve kültürel çevrenin korunmasını zorunlu buluyorlar. Bu bağlamda 21 Şubat günü Dünya Rehberler Günü’nde Kültür ve Turizm Bakanı’nın da katılacağı bir törenle turizmin en iyilerini ödüllendirecek olan TUREB (Turist Rehberleri Birliği) 2004 ödül adayları arasından yer alan proje ve ürünlerinden bazıları şöyle belirledi:

Eskişehir Odunpazarı Evleri (Çevresel Koruma)
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kentin ilk yerleşim alanı olan Odunpazarı Bölgesi’nde tarihi evlerin bir bölümünü geleneksel dokuyu koruyarak yeniden inşa etti. Yüzde 80’i tamamlanan proje ile yıllardır ihmal edilen ve harabe görünümü sergileyen tarihi Odunpazarı semti kentin gözbebeklerinden biri haline geldi.

Ankara Zenger Paşa Konağı (Otantik Mutfak)
Zenger Paşa Konağı Restoran, Ankara Kalesi surları üzerine inşa edilmiş asırlık bir Anadolu Konağında, geleneksel mutfağıyla 1989 dan beri hizmet veriyor.

Pamukkale (Çevresel Koruma)
1997 yılında uygulamaya konan proje ile travertenlerin kirlenmesine neden olan oteller yıkıldı, travertenlere giriş yasaklandı, su kaybı önlendi. Bütün bu çalışmalar sonucu Pamukkale eski beyazlığına yeniden kavuşuyor. Turist rehberleri bu çalışmaların durmaması gerektiğini vurguluyorlar.

“Perge’de Bir Sütun da Sen Dik” Kampanyası (Kültürel Koruma)
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın Türkiye’nin en önemli antik yerlerinden Perge ören yeri için başlattığı kampanyanın amacı, kazıya olabildiğince çok kişinin desteğini sağlamak. Her bir sütunun ayağa kaldırılmasına katkı sağlayan kişi ve kuruluşların adı, o sütuna adları yazılıyor.

Kapadokya bebekleri (Otantik Ürün)
Kapadokya Bölgesinde Soğanlı Köyünün simgesi haline gelen bez bebekler, köyün kadınları tarafından yapılıyor. Geleneksel biçimde evlerde üretilen otantik bez bebekler bölgenin önemli simgelerinden biri.

Edirne’nin aynalı süpürgesi (Otantik Ürün)
Edirne’nin aynalı süpürgeleri yüzlerce yıllık bir geleneğin ürünü. Süpürge, genç kızın çalışkanlığını, ayna ise güzelliğini simgeliyor. Aydınlık ve uğur getirmesi dileğiyle evlenecek kızların çeyizine koyulan aynalı süpürge yaşam boyunca saklanıyor.

Kuru Kahveci Mehmet Efendi (Otantik Mutfak)
Yüzyıllardır evlerden hiç eksik olmayan Türk kahvesi, turistik turların vazgeçilmez içeceklerinden birisi. Kuru Kahveci Mehmet Efendi ise bu işin ehli. Otelciler, yurtdışında katıldığı her fuarda ziyaretçilerine önce Türk kahvesi ikram ediyor, sonra kontrat masasına oturuyor. Dünyanın en büyük kahve mağazaları zinciri sahibi Starbuck's da, Türk kahvesini mönüsüne alarak, bu özel içeceğimizi dünyanın her yanına pazarlıyor.

Karaburun kadınları agro-turizm etkinlikleri (Yerel Etkinlik)
İzmir Karaburun’da Türkiye-Yunanistan Kadın Barış Girişimi tarafından yürütülen “agro turizm” projesi 2004 yılında ilk konuklarını ağırladı. Bu proje kapsamında Karaburunlu kadınlar, hem farklı tarzda tatil yapmak isteyenlere hizmet veriyor, hem de kendilerine ve köylerine yeni gelir kaynakları sağlıyorlar.
Arkitera

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz