reklam

18 Şubat 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Santrali yeraltında olan Deriner Barajı alanında dünya üçüncüsü

Çoruh Nehri üzerinde kurulmakta olan Deriner Barajı, kendi alanında dünyanın 3. büyük barajı olacak.

Deriner Barajı inşaatını hakkında inşaat yetkilileri tafından basın mensuplarına bilgi verildi. Çoruh Nehri’nin enerji kapasitesinin yılda ortalama 10 bin 466 kilovatsaat olduğunu ifade eden yetkililer, nehir üzerine 27 baraj kurulmasının planlanlandığını ifade etti. Yetkililer, bu barajlardan en büyüğünün Yusufeli ve Deriner Barajı olduğunu ifade ederek kurulması düşünülen diğer barajların sırasıyla Laleli, İspir, Güllübağ, Aksu, Argun, Yusufeli, Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı Barajları ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projeleri olduğuna değindi.

Deriner Barajı HES’nin 253 metre temelden yüksekliği ile bugüne kadar Türkiye’de inşa edilmiş en yüksek beton baraj olduğuna dikkat çeken yetkililer, barajın kendi alanında dünyanın da 3. yüksek barajı olduğuna vurgu yaptı. Gövde hacmi 3.5 milyon metreküp beton olan Deriner Barajı’nın gövde inşaatı ise yaklaşık 4 yıl sürecek.

Deriner Barajı inşaatında şu an için görülen en büyük sorun ise yeni yol inşaatları. İnşaat sebebiyle kullanılmaz hale gelen karayollarının yerine 26 kilometrelik varyant yol inşaa edildiğini belirten yetkililer, yapılan varyant yolun yeterli olmadığını dile getirdi. Mevcut varyant yoldan ilave olarak Şavşat ve Ardanuç güzergâhına 10’ar kilometre, Yusufeli İlçesi’ne ise sol sahilden yapılmak kaydıyla 70 kilometre yol inşaa edilmesi gerektiğini dile getiren yetkililer, yol inşaatlarının biran önce başlatılarak inşaatın tamamlanacağı tarihe kadar yolun tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Deriner Barajı ve HES Projesi’nin en önemli safhası ise yer altı santrali inşaatı. Yetkililer, Çoruh Nehri’nin doğduğu Bayburt’tan, denize döküldüğü Gürcistan’ın Batum şehrine kadar büyük bir eğim farkı ile akışı nedeniyle Türkiye’nin en hızlı akan birinci, Dünya’nın ise 3. hızlı nehri olması ve dik yamaçların arasından akması sebebiyle baraj inşaatlarının büyük bir zorlukla yapıldığını hatırlattı. Baraj inşaatının 4 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Zaman - Yavuz Yılmaz

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa Profesyonel Yaşam forumunda.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz