reklam

19 Şubat 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bir binanın anatomisi

Beyoğlu'nu özgün bir semt yapan, hat üzerinde dizili binalar. Caddenin başından sonuna doğru yürüdüğünüzde o apartmanlara biraz daha alıcı gözüyle bakın. Üzerlerindeki kabartmalar, motifler ve kimi zaman heykelleri gördüğünüzde bir kez daha hayran kalacaksınız. İşte Mısır Apartmanı da böyle bir eser. Galatasaray Üniversitesi'nden Tünel'e yürüdüğünüzde solunuzda kalan 303/305 kapı numaralı apartman, belki de Beyoğlu'nda bulunan en heybetli bina.

Burası 1900'lerin başında Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık ev olarak Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan'a yaptırılmış. Art Nouveau stilindeki bina, Birinci Ulusal Mimarlık döneminin izlerini taşıyor. Altı kata göre tasarlanmış ama bugün terasında dışarıdan görünmeyen iki katı daha var.

Mısır Apartmanı tarih içinde ünlü isimlerin de konutu olmuş. Mısır Hıdivi Abbas Halim Paşa'nın kızı Prenses Emine Abbas Halim ve yeğeni Said Halim Paşa'nın oğlu Pres Halim, Mehmet Akif Ersoy'u Mısır'dan 1936'da İstanbul'a döndükten sonra dairelerin birine yerleştirirler. Ersoy, ölümüne kadar burada yaşar. Halim Paşa'nın vefatından sonra varisleri tarafından apartmana dönüştürülüp, iş yerlerine kiralanan apartman, uzun yıllar ünlü mefruşat mağazası Lazzaro Franco'ya da ev sahipliği yapmış. 1940'larda Halim Paşa'nın kızları tarafından apartman Hayri İpar'a satılıyor. Ama apartmanla asıl ilgilenen Hayri Bey'in oğlu Ali İpar. Türk Sineması'nda Hollywood'la tanışan ilk isimlerden biri olan Ali İpar, Yeşilçam'ın ilk renkli filmi Salgın'ı çekti. Şu anda Rio'da yaşayan İpar, 27 Mayıs 1960'tan sonra Yassıada'ya gönderilenler arasında. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan, Medeni Berk ve Hayreddin Erkmen'le İpar Transport şirketinin sahibi Ali İpar, döviz yasasını ihlal etmekten yargılanarak mahkum olmuştu. Bu nedenle Türkiye'ye küsüp, uzun süre yaşadığı Mısır Apartmanı'nı gelişigüzel satarak ülkeyi terk ediyor. Bu yıllardan 1950'lerin sonuna kadar apartmanda iki dişçi muayenehanesi bir de terzi yer alıyordu. Apartmanın en üst katında Onnik Kumruyan'ın alt katta ise Eski Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren'in babası Arşak Sürenyan'ın dişçi muayenehanesi bulunuyordu. Kumruyan, önceleri Sürenyan'la beraber çalışıyordu. Daha sonra da üst kata taşındı. Öğlen yemeklerini Çiçek Pasajı'ndaki Seviç Birahanesi'nde yiyen Kumruyan, akşam muayenehanesinden çıktıkıp Markiz'de kahvesini içermiş. Apartmanın bir diğer ismi ise Selçuk Kaskan'dı. Kaskan, tüccar terziydi. Yani hem kumaş satıyor hem de terzilik yapıyordu. Aynı zamanda da İstanbul Radyosu'na skeç yazıyordu. O yıllarda binanın temizliğine de önem veriliyordu. Günde üç kez mermer zemin arapsabunlu sularla yıkanıyormuş. Hatta iki de yardımcısı olan apartman kapıcısı bu konuda öyle titizmiş ki, yerde gördüğü en ufak pislik yardımcılarını dövmesine neden oluyormuş. Apartman, 1970'lerde uzunca bir dönem banka ve sendikaların konuşlandığı bir yer haline geldi.

Restorasyon yapılmalı
Beyoğlu'ndaki bu binalar aslında birer konak. Beş altı katlı binalar büyük ailelerin konutu olarak kullanıyormuş. Bu binaların en alt veya en üst katları iş yeri olarak kullanılıyormuş. Mesela Abdülhamit'in terzisi Botter Han'da hem ikamet ediyor hem de atölyesi bulunuyormuş. Daha sonra gayrimüslim halkın göçünden sonra pek çok bina boş kaldı. Bunların günümüzde onarılmaları zorlukla yapılıyor. Bu binalar ikici değerde tarihi eser. Böyle olduğu için içerde yenilenme yapılırken dış cephede binanın karakteristik özellikleri yok edilmeden yenilebiliyor. Mısır Apartmanı da bu şekilde. Devrin silme, kemer ve kabartmaların toplandığı bir bina. Eklektik düzen var yani farklı ve özgün motiflerin bir araya getirildiği bir mimari. Ayrıca Beyoğlu'nda 1878'de çıkan büyük yangından sonra pek çok bina hasar gördü. Günümüzdeki çoğu bina 1870'lerden sonra yapıldı. Bu apartmanların gelecekte de var olabilmesi için tadilatların yapılması gerekiyor. Ama mesela işlerinde varsa kalem işleri ya da kabartma gibi özellikler bunlar korunmalı. Ayrıca böyle tarihi binaların hikayeleri de önlerine konulan tabelalarla insanlar bilgilendirilmeli Atlas Pasajı'nda olduğu gibi.

Şimdiki hali: Galeriden restorana
Mısır Apartmanı son aylarda gözde. Apartmanın yeni sahiplerinin yerleşmesiyle birlikte daireler restore ediliyor. Bina şimdi Koray İnşaat'ın da sahibi olan Murat Koray'a ait. Binanın İstiklal Caddesi'ne bakan yüzünde uzun yıllardır Rio Bravo isimli adlı Meksika restoranı ve iki giyim mağazası bulunuyor. Binanın hemen sağından kıvrıldığınızda karşınıza Vox Music Club çıkıyor. Yeni açılan bu mekan, Beyoğlu gece hayatının gözdelerinden. Vox'tan çıkıp apartmanın tam arkasına döndüğünüzde yine bu dönemin yeni ve gözde mekanlarından Indigo yer alıyor.

Apartmanın birinci katında Marmara Üniversitesi'nin bir lokali bulunuyor. Özel davet ve toplantılara ev sahipliği yapan mekan, apartmanın en eski sakinlerinden apartmanın üçüncü katında, Hüsamettin Cindoruk'un ofisi yer alıyor. Mimar Emir Uras ve Durmuş Dilekçi'nin dekore ettiği apartmanın ikinci katındaki daire ise konut olarak kullanılıyor. New York tarzı loft haline getirdikleri dairenin sahibi tekstilci İlkut Uras, bir süredir Beyoğlu civarında eski bir bina aradığını Mısır Apartmanı da tesadüfen karşısına çıktığını anlatıyor. Uras'ın bugün yaşadığı kat Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı daire. Ayrıca Ziraat Bankası'nın Krediler Şubesi olarak da kullanılmış. House Cafe'nin sahibi Ramazan Üren ise apartmana bir buçuk yıl önce taşınmış ve konut olarak kullanıyor.

Dördüncü katta sanat galerisi Galerist'le karşılaşıyorsunuz. Daha önce Teşvikiye'deki galeri, birkaç ay önce buraya taşınmış. Galerinin sahibi Murat Pilevneli, 'Apartmanın kendine has hacmi var. Ayrıca İstanbul 360 ise buranın son dönemlerde trendy olmasına neden oldu' diyor. Beşinci katta ise Oakley adlı spor gözlük markasının Türkiye Distribütörlüğü var. Amerika'daki mağazalarındaki konseptini, bu mekana da yansıtmış. Burada markanın tekstil ürünleri de yer alıyor. Terasta açılan İstanbul 360 adlı restoran ise Mısır Apartmanı ismini son aylarda ağzımıza alıştıran apartmanın yeni maliki. Burası ziyaretçilerine bütün şehri 360 derecelik açıdan görme fırsatı veriyor. Mekanın mimarı aynı zamanda ortaklarından olan Babylon ve Changa gibi mekanları da tasarlayan Emir Uras, burayı neredeyse tamamen camla kaplamış. Bu camlar özel bir sistemle perde gibi açılabiliyor. Böylece hem yazlık hem de kışlık hale geliyor. İstanbul 360'ın resmi açılışı henüz yapılmasa da insanların ilgisini çekmiş durumda.

Mısır Apartmanı, bu dönem bu isimleri ağırlıyor. Bakalım gelecek yıllarda kimlerin mekanı olacak...
Akşam - Dalida Özatay

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, toplantılarının beşincisi 4 Mart 2005 tarihinde Yunus Emre Kampüsü Halk Bilim Araştırmaları Merkezi Salon 2003'te gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Halit Halaç
, Kenan Güvenç, Hasan Özbay, Han Tümertekin, Ali Ulu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz