reklam

19 Şubat 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Marmaray Projesi - Boğaz Tüp Geçişi'ne Japon kredisi sağlandı

Dış kredili finansmanı Hazine Müsteşarlığı tarafından sağlanan ve Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından yürütülmekte olan Marmaray Projesi - Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'nın finansmanını teminen, Japon Resmi Kalkınma Desteği'nin (Official Development Assistance-ODA) bir parçası olan Japon Yen Kredisi sağlanması amacıyla Hazine Müsteşarlığı ile Japon Hükümeti arasında sürdürülen müzakereler başarıyla sonuçlandı ve 98,7 milyar Japon Yeni (yaklaşık 941 milyon ABD Doları) tutarında, uzun vadeli ve düşük faizli bir kredi sağlanması için Japon Hükümeti ile mutabakata varıldı.

Söz konusu krediye ilişkin Nota Teatisi ve Kredi Anlaşması, bugün İstanbul-Sirkeci Tren İstasyonu'nda düzenlenen tören ile Türk ve Japon heyetleri arasında imzalandı.

Nota Teatisi ve eki belgeye, Devlet Bakanı Ali Babacan ile Japonya Büyükelçisi Tomoyuki Abe, Kredi Anlaşması'na ise Hazine Müsteşarı İbrahim H. Çanakçı ile Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (Japan Bank for International Cooperation - JBIC) Başkan Yardımcısı Yoshihiko Morita imza koydular.

30 yılda geri ödenecek
98,7 milyar Japon Yeni tutarındaki kredinin toplam vadesi 40 yıl olup, kredi, 10 yıllık geri ödemesiz dönemden sonra, 30 yılda, 6 aylık eşit taksitlerle geri ödenecektir. Kredinin faizi ise 40 yıl boyunca sabit kalmak üzere, yıllık %0.75'tir. Bu haliyle, söz konusu kredi, kendi sınıfında Japon Hükümeti tarafından sağlanan en düşük maliyetli kredi niteliğinde olup, ayrıca, Japon Hükümeti için bir defada, tek bir Proje'ye verilen en yüksek tutarlı kredi özelliğini taşıyor..

Marmaray Projesi'nin Boğaz Tüp Geçişi kısmının finansmanı için daha önce, 1999 yılında, yine JBIC'ten, 12,4 milyar Japon Yeni (yaklaşık 118 milyon ABD Doları) tutarında bir kredi sağlanmış olup, böylece, Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'nın tamamı, iki ülke arasında sürdürülmekte olan başarılı ekonomik işbirliği çerçevesinde Japon Hükümeti tarafından sağlanan toplam 111 milyar Japon Yeni (yaklaşık 1 milyar 58 milyon ABD Doları) tutarındaki krediler ile finanse edilmiş olacak.

Proje
Temeli, 9 Mayıs 2004 tarihinde, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından atılarak inşaatına başlanan Marmaray Projesi'nin Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'nın, İstanbul Boğazı'nın iki yakasını bir denizaltı demiryolu tüp geçişi ile birleştirerek Avrupa ile Asya kıtaları arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığını sağlaması ve aynı zamanda, bütünleşeceği Marmaray Projesi'nin Gebze-Halkalı Banliyo Hattı İyileştirilmesi Kısmı ile İstanbul'un şehir içi toplu taşımacılığına çağdaş ve köklü bir çözüm sunması amaçlanıyor.

Marmaray Projesi'nin, Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'ndan sonra ikinci bölümünü oluşturan Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi Kısmı'nın finansmanı için de Hazine Müsteşarlığı'nın Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile yürüttüğü müzakereler neticesinde, AYB'ndan 650 milyon Euro tutarında bir kredi sağlanması hususunda 2004 yılı Temmuz ayında mutabakata varıldı. Bugüne kadar AYB tarafından Türkiye'ye sağlanan en yüksek tutarlı kredi olma özelliğini taşıyan söz konusu kredi, üç dilim halinde serbest bırakılacak. 200 milyon Euro tutarındaki, 8 yılı ödemesiz, 30 yıl vadeli ilk dilime ilişkin Kredi Anlaşması'nın Hazine Müsteşarlığı ile AYB arasında 20 Eylül 2004 tarihinde imzalandığı, daha önce, aynı gün tarihli ve 2004/116 sayılı Basın Duyurusu ile kamuoyuna duyurulmuştu.

Marmaray Projesi'nin 2009 yılının sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Hazine Müsteşarlığı, Marmaray Projesi'nin, kamulaştırma bedelleri hariç 2,8 milyar ABD Doları olarak öngörülen toplam yatırım tutarının tamamının uzun vadeli ve düşük faizli dış krediler ile finansmanını teminen çalışmalarına devam ediyor.
Dünya

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Cüneyt Özdaş 10 Mart 2005 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Cüneyt Özdaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, kendisine soru sormak, tartışmaya katılmak için buraya tıklayın...

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz