reklam

19 Şubat 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tüp geçitin 2009 yılında tamamlanması hedefleniyor

Asya ve Avrupa yakasını denizaltı geçişiyle birleştirecek olan Boğaz Tüp Geçit Projesi (Marmaray) için Japonya’dan yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi sağlandı.

Krediye ilişkin anlaşma bugün İstanbul-Sirkeci Tren İstasyonu’nda düzenlenen tören ile Türk ve Japon heyetleri arasında imzalandı.

Toplam 941 milyon dolar olan ve 40 yıllık kredinin ilk 10 yılı geri ödemesiz olacak. Kredi, sonraki 30 yılda, 6 aylık eşit taksitlerle geri ödenecek. Kredinin faizi ise 40 yıl boyunca sabit kalmak üzere, yıllık yüzde 0.75 olarak uygulanacak.

En düşük maliyetli kredi
Hazine’den kredi ile ilgili yapılan açıklamada, söz konusu kredinin kendi sınıfında Japon Hükümeti tarafından sağlanan en düşük maliyetli kredi niteliğinde olduğu, ayrıca Japon Hükümeti için bir defada, tek bir Proje’ye verilen en yüksek tutarlı kredi özelliğini taşıdığı vurgulandı.

Marmaray Projesi’nin Boğaz Tüp Geçişi kısmının finansmanı için 1999 yılında da yine JBIC’ten, yaklaşık 118 milyon dolar tutarında bir kredi sağlandığı belirtilen açıklamada, böylece Japon Hükümeti tarafından sağlanan toplam kredinin 1 milyar 58 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

Ulaşıma köklü çözüm
Temeli, 9 mayıs 2004 tarihinde atılan Marmaray Projesi ile, İstanbul Boğazı’nın iki yakasının denizaltı demiryolu tüp geçişi ile birleştirerek Avrupa ile Asya kıtaları arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığını sağlaması ve İstanbul’un şehir içi toplu taşımacılığına köklü bir çözüm sunulması amaçlanıyor.

Marmaray Projesi’nin, Boğaz Tüp Geçişi Kısmı’ndan sonra ikinci bölümünü oluşturan Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi Kısmı’nın finansmanı için de Hazine Müsteşarlığı’nın Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile yürüttüğü müzakereler neticesinde, AYB’ndan 650 milyon euro tutarında bir kredi sağlanmıştı.

Beş yılda bitecek
2009 yılında bitirilmesi öngörülen Marmaray Projesi’nin kamulaştırma bedelleri hariç 2.8 milyar dolar olarak öngörülen toplam yatırım tutarının tamamının uzun vadeli ve düşük faizli dış krediler ile finansmanını temin etmek için Hazine’nin çalışmaları sürüyor.

Babacan: Çok büyük proje
Öte yandan kredinin imza töreninde konuşan Bakan Ali Babacan, Marmaray Projesi'nin Türkiye için tarihi bir özellik taşıdığını vurgularken, ''adeta 150 yıl önce kurulan hayallerin gerçekleştiği bir proje. Proje çok büyük fiziki değer taşıyor. İstanbul'un ulaşım sorununa derin bir soluk aldırmış olacak'' şeklinde konuştu.

Babacan, piyasa koşularına göre çok daha düşük maliyetle sağlanması için yürütülen çalışmaların Japon hükümetinin katkılarıyla başarıyla sonuçlandığına işaret ederken, ''Bu durum projenin yaklaşık 1.7 milyar dolar tutarındaki geri kalanının finansmanının, diğer yabancı kreditörlerden uygun koşullarda sağlanması için bir çekicilik unsuru oluşturmaktadır'' dedi.

Üç aşamalı
Marmaray Projesi'nin bundan sonra üç aşamadan oluştuğuna değinen Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise, ilk aşamanın 13.5 kilometrelik Söğütlüçeşme-Kazlıçeşme arasında olduğunu ve 1.6 kilometre uzunluğunda bir denizaltı tüp geçişi yapılacağını kaydetti.

Yıldırım, ikinci aşamanın elektrifikasyon, sinyalizasyon ve mekanizasyon işleri ile banliyö hatlarının iyileştirilmesi, üçüncü aşamanın ise çeken-çekilen araçları kapsadığını belirtti.

Halkalı-Gebze arası 105 dakika
Ticari işletmeye 2009 yılında geçmesi beklenen projeyle, vatandaşlar, Halkalı-Gebze arasını 105 dakikada, Halkalı-Sirkeci arasını 28 dakikada, Sirkeci-Söğütlüçeşme arasını 16 dakikada, Söğütlüçeşme-Gebze arasını ise 61 dakikada geçebilecek.

Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıyabilme kapasitesine sahip olacak projeyle, her gün bir milyondan fazla kişinin ulaşım süresinin kısalması hedefleniyor.

Dünyadaki tek örnek
Avrupa yakasında hemzemin hattı 19.6 km, Asya yakasındaki hemzemin hattı 43.4 km olacak projede batırma tüp tünelin uzunluğu 1.6 kilometre olacak.

Batırma tünel 55 metre derinlikle dünyadaki en derin batırma tünel unvanına da sahip olacak. Bundan önce, en derin batırma tünel 40 metre ile San Francisco'da yapılmıştı.
CNNTürk

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz