reklam

19 Şubat 2005 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Van Gölü 50 yılda temizlenebilecek

Kanalizasyon ve katı atıkla kirlenen Van Gölü’nü temizlemek için belediye 20 kişilik 2 ayrı ekiple mücadele ediyor.

Temizlik çalışmalarının mevcut ödenek ve personelle devam etmesi halinde göl ancak 50 yılda temizlenebilecek. Gölde sadece mevcut kirlenmenin durdurulmasına yönelik çalışma yapılıyor. Bölgedeki bir çok belediyenin arıtma tesisi bulunmuyor. Yalnız kanalizasyon sistemi kurulması için Bayındırlık Bakanlığı 48 trilyon lira kaynak ayırdı.

400 bin nüfuslu Van’ın kanalizasyon sularını Akköprü ve Kirman dereleri doğrudan göle taşırken, Erciş ile Bitlis’in Adilcevaz, Tatvan, Ahlat ilçelerinin atık suları da derelerle göle dökülüyor. 538 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan gölün kirlenmesinin bir başka sebebi de çöpler. Sivil toplum örgütleri ve çevreciler zaman zaman sahilde çöp toplarken, poşetler dolusu çöp dağları oluşuyor. Van Belediye Başkan Vekili Şahabettin Enterili, “Yıllardır kirlenen gölün bir anda temizlenmesi elbette mümkün değil. Ancak biz bununla sürekli mücadele ediyor, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kirliliğe sebep olan temel sorunların başında dere yataklarından gelen akıntılar geliyor. Bunun da önlemini alma yolunda derelere bentler oluşturma çalışmaları devam ediyor.” diyor.

Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün ise kentin yüzde 70’inde kanalizasyon sistemi bulunmadığını ifade ediyor. Gölün kirlilikten kurtulması için hazırladıkları projeleri devreye sokmaya başladıklarını belirten Başkan Yenigün, öncelikli olarak dereleri ıslah ettiklerini, kentin altyapı ve kanalizasyon sistemini 2005 yılı sonuna kadar devreye sokacaklarını söylüyor. Kirman, Akköprü ve Kurubaş derelerini çöplerden arındırdıklarını; ancak Van Gölü ile çevresi olan il ve ilçelerden de büyük destek beklediklerini kaydeden Yenigün, “Bu derelerdeki kanalizasyon ve katı atıklar direkt göle taşınıyor. Biz bu dereleri ıslah etmek için kolektörler yapıyoruz. Buradaki sular kolektörler aracılığıyla arıtma tesislerine gittikten sora göle dökülecek. 2005 yılı sonlarına kadar da Van kent merkezindeki kanalizasyon sıkıntısı tamamen giderilecek. Alınan diğer tedbirlerle gölün kirliliğini önleyeceğiz.” diye konuşuyor. Dondurucu havalarda bile sahil kesiminde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Yenigün, Bayandırlık Bakanlığı’nın ayırdığı 48 trilyonluk kaynağın 12 trilyonunun geçen yıl arıtma tesisine harcandığı bilgisini veriyor.

Van Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü İbrahim Koç da, Van Gölü’nün Haliç Körfezi’ne (eski şekline) dönüşmesinin kaçınılmaz hale geleceğini söylüyor. Koç, kirliliğin önüne geçebilmek için Van Gölü ile ilgili sempozyum düzenlenerek toplum katılımının sağlanması gerektiğine inanıyor. Koç’a göre, gölde halkın katılımı ile temizlik kampanyaları düzenlenmeli. Van Gölü’ne dökülen derelerin uygun yerlerine katı atık toplamak için ızgara yerleştirilmeli.
Zaman - Erdoğan Atılgan - Fettah Erduru

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz