reklam

03 Mart 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Abdurrahman Hancı İç Mimarlık Öğrencilerini Ağırladı

Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Kulübü öğrencileri ünlü mimarlarımızdan Abdurrahman Hancı’yı 17 Şubat tarihinde ziyaret ettiler. Mimarlar Odası tarafından 5. Sinan Ödülü ile onurlandırılan, son zamanlarda daha çok iç mimari ve mobilya tasarımlarıyla ilgilenen Abdurrahman Hancı ve eşi Jacquoline Hancı, Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Kulübü öğrencilerini son derece samimi bir şeklide ağırladı.

1923 İstanbul doğumlu Abdurrahman Hancı, Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Ardından Güzel Sanatlar Akedemisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Staj için gittiği Fransa’da yıkılmış olan La Havre kentinin yeniden yapılandırılmasında 1947 ve 1948 yılları arasında Auguste Perret’in yanında işe başladı.

Türkiye’deki ilk yapıtı Beyoğlu’ndaki Kitap Sarayı olan Hancı, yakın arkadaşlarıyla beraber Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek İMA Özel Mimarlık Bürosu’nu açtı. Abdurrahman Hancı, “O dönemde işlerin yoğunluğu nasıldı? Maddi sıkıntılar çektiniz mi?” sorularına “Her zaman geçinecek kadarını istedim, para ikinci plandaydı. Zaten ihtiraslı bir kişiliğe sahip değilimdir.” diye cevap verdi. Başarının şanstansa çalışmayla ve emekle geldiğine inanan Hancı, NATO Genel Merkez Binası’nın yapımına Türk mimar olarak çağırıldı ve on yılı aşkın bir süre Fransa’da kaldı. Bu süreçte Belle Hazır Giyim Mağazası, mobilya tasarımları gibi işlerde de çalıştı.

“Koşullar, İstanbul şimdiki gibi olsaydı bü yük ihtimalle Türkiye’ye dönmezdim” diyen duayenimiz o zaman da çok düşünmesine rağmen Divan Oteli’nin mimarı olması için yapılan çağrıyı ve Türkiye’ye dönüşü kabul etti. Aslında Divan Otel projesi için gelmiş olsa da dönüş sonrası ilk işi Galeri 1 oldu. Hancı, Galeri 1’in yaptığı işler içinde özel bir yeri olduğunu da belirtti.

Mimarlığın sanat; meydana getirilenin de değerli bir sanat eseri olduğunu sık sık vurgulayan Hancı, ortağı olduğu MİMAT Mimarlık Ltd. Şirketi’ni kurmuş; Divan Otel; Divan Pub; İzmir, Ankara, İstanbul, Viyana Vakko Mağazaları; Bodrum ‘Egeria’; Ankara Cumhurbaşkanlığı Dışkonuklar Köşkü ve İstanbul’da daha birçok önemli esere de imzasını attı.

Hancı;

“Divan Otel ve Vakko Mağazalarında hala en ufak işlerde dahi bana sormaları beni onurlandırıyor; çünkü bu mimara ve esere olan saygıdır; Fransa’da yapı ölene kadar yapan mimarındır ve işler ona sorularak, onayı alınarak yürütülür. Ben Türkiye’ de bu tarz davranışlarla oldukça nadir rastladım.” diyerek de sitemini belirtmiştir.

Hancı Ailesi , öğrencilere iş hayatlarını ve nasıl tanıştıklarını büyük bir coşkuyla, içtenlikle anlattılar. Abdurrahman Bey’in mimarlığını yaptığı, ince detaylarla işlenmiş ve modern mimari akımını yansıtan huzur dolu evlerinde en ince ayrıntılarına kadar her şeyi gösterdiler. Hancı çifti, bu küçük sohbet sırasında bol bol öğüt vermeyi de unutmadı. Yaşına rağmen 6 ay öncesine kadar aktif durumda olan Abdurrahman Bey, iç mimarlık öğrencilerine sık sık “İç mimarlarında mimar olduğunu, iç mimar ve mimar diye bir ayrım yoktur; mimar içten başlar ve bütünü yaratır!” diyerek de tüm iç mimarlara seslenmeyi unutmadı.
Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Kulübü

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Yurtiçi ve yurtdışındaki mimarlık okulları ile ilgili görüşlerinizi Okullar forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz