reklam

03 Mart 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

'Köprü etme başka ihsan istemem!'

Geçtiğimiz günlerde, Arnavutköy'den geçmesi planlanan 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili olarak tepkilerini dile getiren Arnavutköy halkını, "Köprü istemiyorsanız ata binin, Boğaz'ı da yüzerek geçin" şeklinde azarlayan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan'a Arnavutköy Semt Girişimi'nden yanıt geldi:

Yıllardır yapımı yılan hikayesine dönen, doğaya ve mimari dokuya vereceği zarar nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının da büyük tepki gösterdiği 3. Boğaz Köprüsü, bir kaç gündür yeniden gündeme getirilmeye çalışılıyor. Arnavutköy'den geçmesi planlanan köprünün yapımını engellemek için yaklaşık 7 yıldır mücadele eden Arnavutköy Semt Girişimi (ASG) geçtiğimiz günlerde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan'ın kendilerine yönelik olarak, "Köprü istemiyorsanız ata binin, Boğazı'da yüzerek geçin" şeklindeki açıklamalarını yanıtladı. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz ASG Sözcüsü İsmail Üstün, yeniden gündeme getirilen 3. Köprü ile ilgili olarak 'Köprü Lobisi'nin iş başında olduğunu söyleyerek, "Trafik sorunu köprü ya da karayolu yaparak çözülemez. Dünyada da bunun örneği yok. Sorun ancak toplu taşımaya ağırlık verilerek aşılabilir" diye konuştu.

Güleryüzlü bir mücadele!
Müsteşar'ın size yönelik olarak yaptığı açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz

Müsteşar Erbakan 2003 yılında kendisini makamında ziyaret ettiğimizde de buna benzer açıklamalarda bulunmuştu. Şimdi aynı suçlamaları basın yoluyla tekrarladı. Bu ifadeler ile ilgili yasal prosedür neyi gerektiriyorsa onu yapacağız.

Müsteşar sizleri otomobil düşmanı olarak nitelendiriyor...

Biz otomobil düşmanı olduğumuz için köprüye karşı çıkmıyoruz. Bugün yapılan çalışmalar İstanbul'un trafik sorununun ancak toplu taşıma ile aşılabileceğini gösteriyor. Biz de toplu taşımanın yaygınlaşmasını istiyoruz. İstanbullular'ın büyük çoğunluğu da bu görüşü destekliyor. İddia ediyoruz, Marmaray gibi toplu taşıma projelerinin yaygınlaşması halinde otomobil sahibi olan insanlar da ulaşım ile ilgili tercihlerini toplu taşımadan yana değiştirecektir. Konunun uzmanları, açılan her karayolunun belli bir süre sonra kendi trafiğini yaratarak sorunu çözmek bir yana trafik keşmekeşine katkıda bulunduğunu söylüyor. Ortaya çıkan gürültü kirliliği de cabası.

Peki sizce köprü konusunda neden bu kadar ısrarcılar?

Marmaray olarak bilinen tüp geçit projesinin hayata geçirilmesi halinde saatte 75 bin kişinin Boğaz'ın bir yakasından diğerine taşınacağı tahmin ediliyor. Bu rakam 7 - 8 köprünün kapasitesine eşit. Konu bu kadar açık ve net olarak ortadayken bazı bürokratların ısrarla köprü fikrini savunmasını 'meslek aşkı' ve 'koltuk sevdası'na bağlıyoruz. Ayrıca köprü lobisini oluşturan dev şirketler, otomobil firmaları ve petrol şirketleri de bu ısrarın başlıca nedenleri...

İşin bir başka ilginç boyutu da, Hükümet'e ve Bürokratlar'a yasaları bizim hatırlatmak zorunda kalmamız. Köprünün geçmesi planlanan Arnavutköy'de 38 anıtsal yapı, 42 yalı, 292 sivil mimari örneği olan eski yapı, 30'un üzerinde anıt ağacı ve 5 yeşil sit alanı bulunuyor. Köprü Projesi başta Anayasa'nın kültür ve tabiat varlıklarının Devlet tarafından korunması gerektiğini açıklayan 63. maddesi olmak üzere; Nazım İmar Planı'na, Boğaziçi Yasası'na, Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kanunu'na, İstanbul 3 No'lu Koruma Kurulu Kararları ile Avrupa Yerel Yönetimler Özerlik Şartı'na aykırı. Buna rağmen projenin hala gündeme getirilmesine bir anlam veremiyoruz.

7 yıl önce başlattığımız mücadelemizi hemen her siyasi görüşten insanın ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle sürdürüyoruz. Ülke sorunları için fikirleri sorulmayan bizler 7 yıldır ne yapabiliriz diye düşünüyor, bürokrasideki gelişmeleri günbe gün takip ediyoruz. Mücadelemiz güleryüzlü bir mücadele. Bu nedenle tüm halkı kucakladı.
Birgün - Volkan Şahin

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz