reklam

03 Mart 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Şerif Yenen: “Çanakkale’de Kültürel Değerlerimiz Tanıtılıyor, Yapılan Turizm Faaliyeti Değildir”

Türkiye’de yaklaşık 9 bin profesyonel turist rehberini temsil eden TUREB (Turist Rehberleri Birliği) basında yer alan "Çanakkale Şehitliği’ndeki ziyaretçi patlaması, rant kavgasına sebep oldu" haberine yazılı bir açıklamayla cevap verdi. TUREB adına açıklama yapan Başkan Şerif Yenen, profesyonel turist rehberlerinin Gelibolu’nun tarihi ve kültürel mirasının tanıtılmasında en önemli görevi üstlendiğini belirterek, Gelibolu Yarımadası Tarihî Milli Parkı’nın "turistik alan" olup olmadığı konusuna da açıklık getirdi.

Cevabıında özellikle Çanakkale’nin kültürel alan olarak turistik bölgeden nasıl ayırıldığı ve kültürümüzün de en iyi şekilde ancak eğitimli rehberler tarafından tanıtılacağına değinen Başkan Şerif Yenen imzalı TUREB tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Yerli ya da yabancı turistlerin ziyaret ettiği her yer turistik alandır, ayrıca Çanakkale'de asıl olan turizm faaliyeti değil, kültürel değerlerimizin tanıtılmasıdır. Kültürel değerlerimizin tanıtımını en iyi profesyonel turist rehberleri yapar. Belediyeler de dahil olmak üzere her önüne gelen kurumun turist rehberi yetiştirmeye kalkışmasına sonuna dek karşıyız. Türkiye'de turist rehberi yetiştirmeye yetkili tek kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Hiçkimse kanunları değiştirip, yeni yöntemler icat etmeye kalkmasın.

Profesyonel turist rehberleri olarak daha önce de Çanakkale Milli Parkı'nın Orman Bakanlığı'nın eline bırakılamayacak kadar hassas ve önemli bir bölge olduğunu dile getirmiştik. Eğer bu bölge Orman Bakanlığı'nın eline bırakılırsa, Bakanlık doğal olarak bu bölgeye orman muamelesi yapar, böylece tarihimizde ve kültürümüzde bu kadar önemli rol oynayan bir alan hak ettiği değeri göremez. Burası aslında hükümetler üstü bir konsorsiyuma devredilmelidir. Orman Bakanlığı iyi bir şeyler yapmak istiyorsa, amacı bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısına çözüm üretmekse, ilgili turizm meslek kuruluşu ile işbirliği yapmalı, sorun varsa ortak çözüm yolları aranmalıdır.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin ‘Rehberler İstanbul'da Boğaz'ı anlatsınlar Çanakkale'den ellerini çeksinler, burası para kazanılacak yer değil' yaklaşımı turist rehberliğinin anlamının ne yazık ki yeterince kavranamadığının bir göstergesi. Altını çizerek bir kez daha belirtiyoruz ki, Çanakkale'deki tanıtım faaliyeti tam bir rehberlik hizmetidir ve bu hizmet profesyonellik gerektiren bir iştir. Turist rehberi, yerli ve yabancı turistlere ülkemizin tarihini, kültürünü, mirasını yorumlayan kişidir. Kendi içinde örgütlenmesi olan, sürekli eğitimi sağlanan, etik ilkelerinin çalıştırıldığı, disiplin mekanizmasına sahip başlıbaşına bir olgudur. Ülkemiz adına "ulusal" bir görev üstlenen profesyonel turist rehberleri Anadolu'nun eşsiz tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin tümünün tanıtımı ile mükelleftirler ve bu tanıtımı etkin bir biçimde yapabilecek donanıma genelde sahiptirler. Eksiklikler var ise, tüm meslek gruplarında olduğu gibi, bunları giderecek olan bizzat rehberlerin kendisi ve meslek kuruluşlarıdır.

Çanakkale bölgesi ile ilgili derin bilgisi olan, deneyimlerini paylaşmak isteyen ya da akademisyen kimliği olan uzmanlar da rehberlik yapmak için bizim gibi rehber yetiştiren kurumlara başvurmalı, Turizm Bakanlığı'ndan belge almalıdır. Rehberlerin milli şuuru yansıtamayacağı iddiasını da şaşkınlıkla karşılıyoruz. Biz rehberler zaten milli şuura sahip olduğumuz için ülkemizin değerlerini tanıtıyoruz. Rehberlik sadece turizm faaliyeti değildir, başka sorumluluklar da gerektirir.

‘Çanakkale turistik alan değildir’ deyip çekilemezsiniz. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında, 'alan kılavuzluğu'nun 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu'na da aykırı olduğu, Çanakkale'de 'Türkçe' kılavuzluk yapacakların suç işleyecekleri gerekçesiyle bu kursların kaldırılması için iki ayrı dava açtık. Davalarımız hâlâ sürüyor...”
Arkitera

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz