reklam

07 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitler Bayındırlık’ı Erdoğan’a şikayet edecek

Karayolları Genel Müdürlüğü 50 civarında müteahhitten, önceki dönemlerde bakan oluru ile maliyetinde büyük artışlar olan projelerde bu artış oranlarının yüzde 35’e çekilmesini istedi ve bunu yapmazlarsa ödenek verilmeyeceği tehdidinde bulundu. Müteahhitler, uygulamayı Başbakan Tayyip Erdoğan’a şikayet etme kararı aldı.

Bayındırlık Bakanlığı’nın, yapım işlerinde tenzilatı yüzde 35’e çekmemeleri durumunda ödenek vermeyerek işleri durduracağı tehdidinde bulunduğu müteahhitler, uygulamayı Başbakan Tayyip Erdoğan’a şikayet etme kararı aldı.

Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece, haftabaşında 50 civarında müteahhit ile yaptığı toplantıda, önceki dönemlerde bakan oluru ile maliyetinde büyük artışlar olan projelerde bu artış oranlarının yüzde 35’e çekilmesini istedi. İstediği yapılmadığı taktirde ödenekleri durduracağını ifade eden Ece, bu resti gayriresmi yoldan çekerek, yargıya gitme olasılığını da ortadan kaldırdı. Bunun üzerine isyan bayrağını açan müteahhitler konuyu birliklerine aktardılar. Türk Müteahhitler Birliği (TMB) ve İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) yönetimleri şikayetçi müteahhitlerle biraraya geldi.

İlanla savaş önerisi:
Bazı müteahhitler, gazelere ilan vererek uygulamaya savaş açma önerisinde bulundu. Öneri, ‘Zaten kamuoyunda imajımız kötü, mağlup oluruz’ görüşü ağır basınca kabul görmedi. Buna karşın iki kuruluş yönetiminin Başbakan Tayyip Erdoğan’a giderek şikayet etmesi kararı alındı. Erdoğan’dan kısa bir süre önce görüşme sözü olan İNTES’in TMB’yi de dahil ederek önümüzdeki günlerde ziyarete gideceği bildirildi.

Zorla imzalatıyorlar:
İntes Başkanı Şükrü Koçoğlu, uygulamanın, ‘gayri hukuki’ olduğunu ve baskı yoluyla kabul ettirilmeye çalışıldığını söyledi. Bayındırlık’ın müteahhitlerin gönüllü olarak indirime gittiği havasını yaratmaya çalıştığını belirten Koçoğlu, şunları söyledi: ‘Bunu şifahen, gayri resmi olarak yaptıkları için itiraz sürecine başvuramıyorsunuz. Görünüşte gönüllü ama kimse gönüllü değil aslında. Ödenekleri kesilmesin diye zorla imzalıyorlar. Burası aşiret değil hukuk devleti. Hukukun içinde kalmak lazım. Bunları Başbakan Erdoğan’a anlatacağız.’

Ergezen hakem gönderdi:
TMB Başkanı Erdal Eren de, şikayetler üzerine Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen ile görüştüğünü ve bakanın hakem olarak bulunmasını istemesi nedeniyle Karayolları’nın daha dar katılımlı olan ikinci toplantısına katıldığını bildirdi. Karayolları Genel Müdürü Ece’nin, ‘Bu işleri yeniden ihale etsek daha yüksek tenzilat olur’ diyerek, müteahhitlerin kabul etmemesi durumunda işlerin iptal olacağını ifade ettiğini kaydeden Eren, şöyle konuştu:‘Bakan Ergezen tek tip tenzilat için talimat vermiş. Bu bir yaptırım. Hukuki temeli var mıdır bilmiyorum. Sonuçta resmi yazıyla yapılabilecek bir işlem değil. Gayriresmi tebliğ ediyorlar ve müteahhitlerin kabul etmelerini bekliyorlar.’

Ece: İş planı istedik:
Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece ise müteahhitlerle yaptığı toplantının rutin olduğunu, yalnızca 2005 iş planlarını istediklerini savundu. Buna karşın iş maliyetlerini yeniden yapılandıran Karayolları, belirlenen maliyetlerle haksız alacaklar yaratıldığından hareket ediyor. Karayolları’nın raporuna göre, 2003 öncesi ihalelerde tenzilat yüzde 28.45 iken, genel müdürlük ve bölge müdürlüklerince yapılan yapılan 1795 ihalede yüzde 52 tenzilatla işler 1 milyar 279 milyon YTL’ye ihale edildi. Böylece 620 milyon 456 bin 648 YTL tasarruf edildi.

Yeni ev kurmanın maliyeti 16 bin YTL
Özellikle yeni evleneceklerin en önemli sorunu olan bir evde zorunlu olarak bulunması gereken eşyaları satınalmanın bedeli Şubat 2005 itibariyle 16 bin YTL (16 milyar lira) olarak hesaplandı. Bu tutarın, başka hiç bir harcama yapmamak koşuluyla ortalama memur maaşıyla yaklaşık iki yılda, asgari ücretle ise dört yılda karşılanabileceği belirlendi. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün tüketici fiyatları endeksi kapsamında derlediği ev eşyası fiyatlarından yapılan hesaplamaya göre, bir evde bulunması gerekli olan buzdolabı, çamaşır makinası, fırın, ocak, elektrikli süpürge, halı, ütü ve perde gibi temel eşyaların toplam maliyeti şubatta bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artarak 15 bin 35 YTL’ye yükseldi.
Hürriyet - Yelda Ataç

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz