reklam

07 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Orman vasfını yitiren sahildeki araziler turizmciye açılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, sahil kesimlerinde orman vasfını kaybetmiş arazilerin turizmcilere yatırım yapmaları için tahsis edileceğini açıkladı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ni ziyaret eden Koç, basın toplantısı düzenleyerek gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Koç, Orman Bakanı Osman Pepe’nin geçen günlerde kendisini ziyarete geldiğini söyledi. Ziyarette Bakan Pepe’nin helikopterle Karadeniz’den başlayarak sahil kesimlerini incelemeyi ve orman vasfını kaybetmiş arazileri turizmcilere yatırım amaçlı tahsis edeceklerini söylediğini ifade itti. Koç, inceleme gezisini nisan ayında yapmayı planladıklarını belirtti.

Ortadoğulu turistlerden son dönemde Avrupa Birliği’nin talepleri doğrultusunda vize istenmesinin ve işlem süresinin uzamasının sıkıntılara yol açtığının hatırlatılması üzerine Bakan Koç, “Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşüp en azından vize işlemlerinin süresinin kısaltılması için çalışmalarda bulunacağız.” dedi. AB ülkelerini ve ABD’yi turizm, Ortadoğu ülkelerine karşı da kültür ağırlıklı bir yaklaşımın olduğunu dile getiren Kültür Bakanı, Güney Amerika ülkeleriyle ne turizm ne de kültür ağırlıklı çalışma yapılmadığını ifade etti. Bakan Koç, bir başka soru üzerine de turizmcilerden alınan yüzde 18’lik olan Özel Tüketim Vergisi oranının 2006’da indirileceğini duyurdu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul’daki sahillerde turistlerin denize girmesine sağlayacak çalışmaların yapılacağını açıkladığını dile getirdi. Toplantıda, özel Türk havayolu şirketlerinin Rusya’dan turist getiremedikleri de gündeme geldi. GTI şirketinin sahibi Talha Görgülü, 1997’de iki ülke arasında imzalanan anlaşmada mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinin göz önüne alınmadığını söyledi. O tarihte imzalanan anlaşmada sadece Türk Hava Yolları’na yolcu getirme imkanının tanındığını hatırlatan Görgülü, yüzde 20’lik imkan tanınsa bile 3 milyon Rus turistin Türkiye’ye gelmesinin sağlayacağını belirtti. Bakan Koç da bu sorunun çözülebilmesi için girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

‘Kaçak içki’yi, ‘işçi’ anlayınca...
Gazetecilerin ‘Kaçak içki konusunda bakanlık olarak tedbir alacak mısınız?” sorusunu ‘kaçak işçi’ olarak anlayan Bakan Koç, cevabını bu konu üzerine verdi. Bakanlık müsteşarı tarafından uyarılan Koç, “Ben yanlış anladım. Sağır duymaz uydurur derler. Kaçak işçi anladım. O noktadan buraya gelecektim. Soruyu yanlış anlamışım; ama cevabım doğru yöne gidiyordu.” şeklinde espri yaptı. Koç, AB sürecinin Türkiye’ye kazandıracağı en önemli faydanın hukuki davranma alışkanlığı olduğunu söyledi. İnançlı biri olarak hayal görmeyi abes saydığını söyleyen Bakan Koç, “Ancak rüya görme hakkımız saklı kalsın. Hayaller gerçekleşmez, rüyalar çıkar. Kültür ve turizm alanında güzel rüyalarımız var. Rüyalarımızı hayra yorun.” diye konuştu. Birliklerin ve derneklerin turizmi yeterince bildiğini söyleyen Bakan, “Turizm Türkiye’nin iftihar etmesi gereken bir sektördür. Hiçbir meselemiz yok. Bir tek meselemiz var. İnşaallah İstanbul’un turist sayısını 10 milyona çıkarmak.” şeklinde konuştu.
Zaman - Abdulhamit Yıldız

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz