reklam

07 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Süleymaniye'de 'Kentsel Dönüşüm' startı verildi

Başkan Topbaş, Süleymaniye Camii çevresinden başlamak üzere bölgede 400 tescilli yapıyı restore ederek, koruma kullanma dengesi içinde yaşatmak için start verdiklerini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş; Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Nihat Macit ve basın mensupları ile birlikte Süleymaniye'yi gezerek bölgede sürdürülen altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarını inceledi.

Süleymaniye'nin hem anıt eserleriyle, hem de sivil mimarisiyle dünya mimarlığının özel ve önemli bölgelerinden birisi olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, gazetecilere bölgenin tarihi dokusuna yeniden kavuşturulması için Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Süleymaniye'de bugüne kadar küçük ölçekli çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Eminönü Belediyesi'yle birlikte sürdürdüğü veri toplama çalışmalarının ardından somut ve büyük adımlar atmaya başladıklarını kaydetti.

Bölgede ilk adım olarak sokakların tanziminin yapıldığını, ardından restorasyon çalışmalarının başlayacağını vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu; "Süleymaniye Camii çevresinden başlamak üzere bölgede 400 tescilli yapıyı restore ederek koruma kullanma dengesi içinde yaşatmak için start verdik. Restore edilen yapıları konut olarak kullanmak istiyoruz. Çünkü bu mekanlar işyeri olarak kullanıldığı zaman, iş saatleri sonrası ve hafta sonları problem yaşanıyor. Hatta bir kısmını Büyükşehir Belediyesi, bir kısmını da İstanbul Üniversitesi'nin lojmanı olarak kullanma projemiz var. Böylece burada daha çok yaşamın olduğu ve geçen yüzyıllık dönemi yansıtacak bir yerleşim oluşacak. İstanbul'un açık hava müzesi niteliğinde olacak bu bölgeyi ayağa kaldıracağız."

Büyükşehir Süleymaniye için 'Kamulaştırma' yetkisi istiyor...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir şekilde yok olmuş veya yok edilmiş binalar ile kısmen otopark olarak kullanılan yapıların bir kısmının arşivde kayıtlarının bulunduğunu ve bunları da yerine koyacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan'dan bölgedeki binaların kamulaştırılmasına yönelik yasal düzenleme de talep ettiklerini belirten Mimar Topbaş, "Burada bina malikleri ya kendileri restorasyon yapacak. Ya da kamulaştırarak biz kendimiz restore edeceğiz. Ancak kamulaştırma bedelleri kendilerine verilecek. Kimse mağdur edilmeyecek ama hak ettiğinden fazlası da verilmeyecek. Çünkü burası kültürel miras, insanlık mirası..." dedi.

Tarihi Yarımada teknoloji merkezi olacak...
Başkan Topbaş, Tarihi Yarımada'da Hanlar Bölgesi denilen bölgeyi de bilgisayar programlarının yazıldığı teknoloji merkezi olarak düzenlemek istediklerini kaydetti.

Bölgenin yapı dokusuna uymayan, hanlar ve diğer büyük yapıları da kamulaştırıp, yerine olması gereken yapıların yapılacağını belirten Topbaş, "Tabii burada bazı insanlar mağdur olacaktır. Onların da bize anlayış göstereceklerine inanıyorum. İstanbul'un geleceğini düşünürsek, artık bunlar olmamalı. Buraları kente katma değer üretecek yerler haline getirmemiz lazım" diye konuştu.

Proje 3-4 yıl içinde bitecek...
Başkan Kadir Topbaş, Süleymaniye Bölgesi ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Sadece 1-2 bina yapmakla sorun çözülmüyor. Sokaklara girdiğimiz zaman bütün binalarda hummalı bir çalışma yapılması lazım. Hedefimiz bu bölgeyi şantiyeye çevirmek. Bir anda girip, bir anda bitireceksiniz. Bu çalışma bittiği zaman bölgeye giren insanların bundan 100-150 sene öncesini hissetmesini ve yaşamasını istiyorum. Burada varolup da kaybolan değerleri tekrar kazandırmak istiyorum. Burada her yıl için 100 trilyon lira harcamaya varım. 10-15 milyon turist getirdiğimiz zaman, gezdirebileceğimiz alanların olması gerekiyor. Biz bunu 3-4 yıl içinde yapacağız. Hedefimiz bu. Cami çevresinden başlayarak, adım adım bu halkayı büyüterek tarihi yarımadanın tamamında bu çalışmayı yapmayı hedefliyoruz."

Topbaş, tarihi surlar diplerini düzenlemek ve Ayvansaray'da yok olmuş Osmanlı mahallesini tekrar yaşatmak istediklerini, ayrıca Anemas Zindanları ve Tekfur Sarayı'nın restorasyon çalışmalarını başlatacaklarını da sözlerine ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz