reklam

07 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tabela değiştirerek yasağı delen firmalar yapı denetimini sürdürüyor

Marmara Depremi’nin ardından 19 ilde inşaat denetimini belediyelerden özel sektöre devreden ‘yapı denetim sistemi’ getirildi.

Ancak sistem kısa süre içinde çatırdamaya başladı. Geçtiğimiz yıl sahte belge kullandıkları gerekçesiyle faaliyetleri askıya alınan 5 firmanın başka isimler altında tekrar çalıştıkları ileri sürülüyor. Yeni firmaların kimisinin telefonu, kimisinin faksı ve adresi kapatılanlarla aynı. Sismik Yapı Denetim Genel Müdür Yardımcısı Soner Tuğrul’a göre kapatılacak firmalar bunu önceden haber alarak, yasaklı yöneticileri değiştiriyor ve yeni firmayı kılıfına uygun bir şekilde hazırlıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, firmaların yasal boşlukları kullandıkları- na dikkat çekiyor. Bakanlık, hukukçulara danışarak bu konuda gerekli tedbirleri almaya ve ani baskınlar yapmaya hazırlanıyor.

Dayanıksız inşaat yapılmasını önlemek için getirilen sistemle ilgili bir diğer iddia ise şu: “İnşaat firmaları kendi yapı denetim şirketlerini kuruyor.” Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Kürşat Kahratlı, “Her şey yasal; ama müteahhit kendi yaptığı işi denetler mi?” diye soruyor. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Faruk Sevim, bu durumun ‘denetimsizliğe, suiistimallere kapı açtığını’ savunuyor. Kapatılan 5 yapı denetim firmasının yeni tabelalarla faaliyetlerini sürdürmesi durumunda 3 milyon 750 bin metrekare alanın sağlıklı denetlenip denetlenmediği soru işareti olarak kalıyor.

Faaliyeti bir yıl askıya alınan Uzay Yapı Denetim Ltd. Şti.’nin, Uzay Proje Yapı Denetim AŞ olarak çalışmaya devam ettiği iddia ediliyor. Yasaklı yönetici Seyfi Ertan, şirketlerin birbirinin devamı olabileceği- ni; ancak yasaklı kişilerin bu yapıda yer almadığını savunuyor.

Yeni firma için, “Bizim dışımızdaki arkadaşlarımız kurdu.” diyen Ertan, yarım kalan işlerin bir kısmının bu firma tarafından alındığını doğruluyor. Kapatılan firmanın faks numarasının yenisiyle aynı olduğunu belirten Ertan, “Bakanlık bunu biliyor. Bakanlık istiyorsa kendi gelir denetler.” diye konuşuyor. Birleşim Yapı Denetim Ltd.'nin yasaklı yöneticisi Fatma Jale Şenelmas, yeni firmada, yönetici kadroda yer almadığını belirterek, “Adres değişikliği yapmadık. Bir adreste beş tane ticari şirket olur; bunun ticari ve hukuki bir sakıncası yok.” şeklinde konuşuyor.

Yasalara aykırı davranmak ve sahte belge kullanmaktan dolayı Haziran 2004'te 5 yapı denetim firmasının faaliyetleri bakanlıkça bir yıl askıya alındı. Bakanlığın faaliyetlerini askıya aldığı firmalar şunlar: İstanbul'da Uzman Yapı Denetim AŞ, Ankara'da Canlar Yapı Denetim Ticaret Ltd. Şti., İzmir'de Denetim Yapı Denetim Ltd. Şti. ve Birleşim Yapı Denetim Ltd. Şti., Bursa'da Uzay Yapı Denetim Ltd. Şti. Faaliyetleri askıya alınan bu firmalar, şimdi başka isimler altında çalışıyor. Kapatılan firmaların eski yöneticileri, yeni kurulan şirketlerde kurucu üye olmadıklarını, bu yüzden her şeyin yasal çerçevede işlediğini savunuyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Avcı, kapatılan firmalardaki denetim işlerini yürüten kişilerin, adı ve yöneticileri değişen firmalarda da görevlerini yürütmelerinin etik olmadığını söylüyor. Yeni kurulan yapı denetim firmalarında kağıt üzerinde yasaklı personelin olmadığını belirten Avcı, “Bu, mevcut yasaya uygun. Ancak genel hukuka aykırı bir durum var mı, yok mu onu hukukçulara danışacağız. Bu başıboşlukların önlenmesi için her türlü tedbire başvuracağız.” şeklinde konuştu. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Kürşat Kahratlı da, konuyla ilgili iddiaların kendilerine de ulaştığını kaydederek, “İşlerin kağıt üstünde yasal olması yeterli değil. Belki şirket, başkalarının üstüne kurulunca yasallık tamamlanıyor. Ama yapılan şey ahlâki değil.” dedi.

Yapı denetim şirketlerinin iyi denetlenmediğini kaydeden Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Faruk Sevim, inşaat yapan firmaların bile kendi yapı denetim birimlerini kurmayı seçtiğini, bu yüzden denetimlerin hakkıyla yerine getirilemediğini ileri sürüyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Avcı, inşaat firmasıyla denetim firması arasında en ufak bir organik bağ tespit edilirse cezaî müeyyidenin uygulanacağını belirtiyor.

Sakıncalı firmaların denetlediği alanlar
4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında Kanun'un uygulandığı 19 pilot ilde bu kuruluşlarca denetlenen yapı sayısı 53 bin 584. Denetçi mühendis ve mimar sayısı 7 bin 582. Denetlenen yapıların toplam inşaat alanı 73 milyon 724 bin 409 metrekare. Bu da ülke nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı iller olup, yine ülke genelinde yapılan yapılaşmanın yüzde 60'ına tekabül ediyor. Halihazırda Batı Denetim Batı Anadolu Yapı Denetim Hiz. Ltd. Şti. 163 bin 257 metrekare, Uzay Proje ve Yapı Denetim AŞ 143 bin 141 metrekare, Arı Yapı Denetim Merkezi Ltd. Şti. 94 bin 832 metrekare alanı denetliyor.
Zaman - Bahtiyar Küçük

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  MVRDV 14 Nisan 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz