reklam

11 Mart 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'da metro ağı genişliyor

Ayazağa bölümü için cumartesi günü temel atılacak.

İstanbul'da metro ağı biraz daha genişliyor. Taksim - 4. Levent arasında çalışan İstanbul Metrosu, Ayazağa'ya kadar uzatılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy-Kartal raylı sistem hattının ardından, yıllardır gündemde olan İstanbul Metrosu'nu Ayazağa'ya uzatma projesini de hayata geçiriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılacağı bildirilen törenle 12 Mart Cumartesi günü Seyrantepe'de temeli atılacak

İki istasyon yer alacak
4.Levent - Ayazağa hattı, 30 ayda tamamlanacak. Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Alsim Alarko Sanayi Tesis ve Ticaret A.Ş'nin inşaat işini üstlendiği metro hattında, Sanayi Mahallesi ve Ayazağa'da olmak üzere iki istasyon yer alacak.

İnşaat işleri 80 milyon, elektromekanik işleri de 100 milyon dolar olmak üzere toplam 180 milyon dolara mal olacak metro hattının toplam uzunluğu, 3 bin 145 metre (Çift tünel) olacak.

Ana hat tünelleri 4. Levent Sanayi Mahallesi girişinden başlayarak Ayazağa'daki İstanbul Teknik Üniversitesi girişi ile Atlıspor Kulübü mevkiinde son bulacak metro hattında, Seyrantepe'de de ilave bir istasyon öngörülüyor.

16 Eylül 2000'den bu yana
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı en büyük projelerden biri olan ve üç aşamalı olarak planlanan İstanbul Metrosu'nun ilk aşaması, Taksim-4. Levent arasında yapıldı.

Uzunluğu 7.8 kilometre olan ve Taksim, Osmanbey, Şişli, Gayrettepe, Levent ve 4. Levent olmak üzere 6 istasyonun yer aldığı hat, 631 milyon dolara mal oldu ve 16 Eylül 2000'de açıldı.

Projenin ikinci aşamasını oluşturan ve Anadolu Metro Ortaklığı'nca 1998 yılında yapımına başlanan Taksim-Unkapanı, Unkapanı-Yenikapı metro hattında ise inşaat ve elektromekanik çalışmaları hala devam ediyor.

Toplam 5 bin 200 metre uzunluğundaki hatta Şişhane, Unkapanı, Şehzadebaşı ve Yenikapı olmak üzere 4 istasyon yer alacak.

Anıtlar Kurulu'ndan müdahale
Taksim - Yenikapı metro hattının yapım süresi, Anıtlar Kurulu'nun 'silueti bozduğu' gerekçesiyle Haliç Köprü Projesi'ne onay vermemesi, bulunan tarihi kalıntılar ve Yenikapı'da tünel kazısı sonrasında gerçekleşen ve ölümle sonuçlanan çökme olayı nedeniyle uzadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kendisinin çizdiği ve Anıtlar Kurulu'nun da onay verdiği köprü projesini önümüzdeki günlerde açıklayacak.

Projenin üçüncü aşamasını da 4. Levent-Ayazağa hattı oluşturuyor. Her iki hattın bitmesiyle İstanbul Metrosu, 12 istasyonun yer aldığı 16 kilometre uzunluğunda bir raylı sistem hattı olacak ve Yenikapı'da Marmaray projesine entegre edilecek.

'Marmaray' da yolda
Asya ve Avrupa yakasını denizaltı geçişiyle birleştirecek olan Boğaz Tüp Geçit Projesi (Marmaray) ise 9 mayısta start alıyor.

“Hayal gerçeğe dönüyor” diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım projenin beş yıl içinde tamamlancağını söyledi. Projenin tümünün ise yaklaşık 2.5 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Ticari işletmeye 2009 yılında geçmesi beklenen projeyle, vatandaşlar, Halkalı-Gebze arasını 105 dakikada, Halkalı-Sirkeci arasını 28 dakikada, Sirkeci-Söğütlüçeşme arasını 16 dakikada, Söğütlüçeşme-Gebze arasını ise 61 dakikada geçebilecek.

Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıyabilme kapasitesine sahip olacak projeyle, her gün bir milyondan fazla kişinin ulaşım süresinin kısalması hedefleniyor.
CNN Türk

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz