reklam

11 Mart 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Talimhane'den sonra, Tarlabaşı da 'turizm merkezi' oluyor

Taksim Talimhane'yi turizm merkezine dönüştüren İstanblul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi, şimdi de Tarlabaşı'nın kentsel dönüşümü için çalışmalara başladı.

Kentsel dönüşüm ve sosyal rehabilitasyon projelerini bir bir hayata geçiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın çalışmalarıyla Taksim Talimhane bölgesi 30 günde turizm merkezine dönüştürülmüştü. Başkan Topbaş ve Ahmet Misbah Demircan "Sıra Tarlabaşı'nda..." diyor.

Dünün 'Topçu Talimhanesi', bugünün turizm merkezi...
Osmanlı Dönemi'nde topçu askerlerinin talim ettikleri Taksim Talimhane Bölgesi, zamanla şehirleşmenin içinde sıkışıp kaldı. Yıllardır ticarethane olarak kullanılan binalar, bölgenin çehresini değiştirerek, "Pera"lı günlerden uzaklaştırdı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde turizme kazandırmayı hayal ettiği Talimhane Bölgesi Yayalaştırma Projesi, 30 gün gibi rekor bir zamanda içinde tamamlandı.

Başkan Demircan; 'Talimhane hayata döndü...'
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yayalaştırma projesi ile turizme kazandırılan Talimhane Bölgesi ile aynı modelle kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanacak olan Beyoğlu Tarlabaşı projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Özellikle otellerin yoğun olarak bulunduğu Talimhane bölgesinin son zamanlarda güvenlik sorunları, burada yaşayan sakinlerinin terk etmeleri nedeniyle köhneleştiğini ve boşaldığını hatırlatan Başkan Ahmet Misbah Demican, bölgeyi trafiğe kapatma, yol yapım, ışıklandırma, özel güvenlik ekibinin kurulması gibi çalışmaları sayesinde Talimhane'nin hem hayata döndürüldüğünü hem de bölgenin canlandığını söyledi.

Talimhane'nin İstanbul'un en merkezi bölgesinde bulunmasına karşın son yıllarda oteller ağırlık kazansa da kimliksizliğini hep sürdürdüğünü ifade eden Başkan Demircan, "Biz Talimhane'de sadece sokakları değil, zihniyeti de değiştirdik" dedi. Bütün otellere çok şık kafeler yapmaları konusunda tavsiyede bulunan Demircan, kısa bir süre içinde mağazalar ve kafeler ile Talimhane, İstanbul'un yeni cazibe merkezi olacağını ifade etti.

Baharla birlikte Talimhane'nin sanatsal etkinliklerin merkezi haline geleceğini vurgulayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Bu yıl içinde Talimhane'ye paralel Tarlabaşı Caddesi başta olmak üzere diğer sokaklar da kentsel dönüşüm proje kapsamına alınacak. Beyoğlu'na bakışımız Talimhane'deki kabuk değişimi gibi olacak. Talimhane'de otel sayısı 28'e ulaştı. Toplam 5 bin yataklı kapasiteli otellerin lobisi caddelere taşıyor. Yaptığımız incelemeye göre yurtdışından gelen turistler güvenli bölge olarak artık Talimhane tercih ediyor. Tarlabaşı projesi kapsamında Abdülhak Hamit Caddesi'nde bulunan belediye ait 40'ın üzerinde dükkan yıkılıp yerine yeraltına alınacak. Bölgeye yapılacak bilgisayarlı otoparkın üstü yeşil alan olarak düzenlenecek. Bu da bizi son derece mutlu ediyor. Çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek."

Talimhane neden yayalaştırıldı ?
Talimhane Bölgesi kentin en çok turist çeken bölgelerinden biri olan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin bulunduğu alanda, tarihi, kültürel ve eğlence mekanlarına yakın, stratejik bir konumda yer aldığını ifade eden Demircan, Talimhane, Tarihi Yarımada, Pera, İstiklal Caddesi, Galata Bölgesi, Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul Boğazı'na erişim kolaylığına sahip. Ancak İstanbul'un turizm merkezi olabilecek bir bölge, keşmekeşlik içinde kaybolmasına neden oluyordu. Bölgedeki oto yedek parçacıları, turistik tesislerin yoğun olduğu böylesine merkezi bir alan içinde uyumsuz işlevler olarak göze çarpıyordu.

Yayalaştırma sonrası trafik düzeni nasıl oldu?
Bölgeye, sadece ihtiyaç duyulan servis araçları ve turistik işletmelere hizmet veren araçlar belirli saatlerde girebiliyor. Bunun dışında araç girişine izin verilmiyor. Çıkış noktalarının da sadece Abdülhakhamid Caddesi'ne verilmesi ile bölgenin şehir trafiğine kontrollü karışması sağlanıyor. Talimhane dışına çıkarılan otobüs ve dolmuş durakları ise yakın çevrelere taşındı.

Talimhane Projesi'ne sivil katılım sağlandı
"Talimhane Bölgesi Yayalaştırma Projesi" geleneksel tepeden inme yaklaşım içeren proje anlayışının aksine, bölgede yaşayanların katılımı ile gerçekleştirildi. Proje kararları, bölgede yaşayan ya da bölge hakkında bilgi sahibi kişi ve kurumlarla yapılan toplantılarda alındı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz