reklam

14 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Doğalgazlı illerde odun kömür yakmak 1 Nisan’dan sonra yasak

Çevre kirliliğini önlemek amacıyla doğalgaz bulunan illerde 1 Nisan’dan sonra odun, kömür ve kalorifer yakıtı kullanan kişi ve kurumlara 7 bin YTL para cezası kesilecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı, 13 Ocak’ta çıkardığı ‘yakıt yönetmeliği’ ile ilginç bir karara imza attı. 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre İstanbul, Ankara ve Bursa gibi doğalgaz bulunan illerde ısınmak için kömür, odun ve kalorifer yakıtı diye bilinen fuel-oil kullanılamayacak. Boru hattının geçtiği yerlerde doğalgaz kullanımını mecburi kılan düzenlemeye uymayan kişi ve kurumları ise 7 bin YTL’yi bulan para cezaları bekliyor. Denetimi, valilik ve belediyeler yürütecek.

17 gün sonra yürürlüğe girecek ‘Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ndeki maddeler konunun taraflarını karşı karşıya getirdi. Mesken, kooperatif, okul, üniversite, hastane, resmi daire, işyeri ve sanayi kuruluşlarında ısınma amaçlı olarak sadece doğalgaza vize veren düzenlemeye sektörden destek geldi. Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği, ‘hava kirliliği ancak böyle önlenebilir’ mesajı verdi. Maden Mühendisleri Odası ise yerli üretim kaynakları dışlandığı için yönetmeliğin değiştirilmesini istiyor. Oda, ‘tek tip yakıt şartı’nı rekabet hukukuna da aykırı buluyor. Çevre Bakanlığı’nın aldığı karar, elektrik üretiminde kömür ve barajların kullanılmasına öncelik veren Enerji Bakanlığı’nın uygulaması ile de çelişiyor. Tüketiciler Birliği, yönetmeliğin çevre sağlığını koruma adına tüketicinin seçme hürriyetine engel olduğu gö- rüşünde. Doğalgaz kullanılan bazı iller şunlar: İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmit, Adapazarı, Tekirdağ, Kütahya, Uşak, Yalova, Çanakkale, Sivas, Samsun, Karaman, Manisa ve İzmir.

Türkiye’de geçen yıl 22,1 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bu rakamın 4,4 milyar metreküpü konutlarda, 3,8 milyar metreküpü sanayide, geri kalanı ise elektrik ve gübre üretiminde kullanıldı. İran, Niyerja, Cezayir ve Rusya’dan ithal edilen doğalgaz için yılda yaklaşık 3 milyar dolar ödeniyor. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, doğalgazın mecburi tutulması gibi bir uygulamaya gidilemeyeceğini belirterek, “Bu bir dayatma, kabul edilemez. Oda olarak uygulamaya karşıyız. Çünkü, uygulama ile başta kömür olmak üzere yerli kaynaklar dışlanıyor. Oysa yerli kaynakların kullanımı teşvik edilmeli.” dedi. Kararın rekabet kurallarına aykırı olduğunu kaydeden Torun, yönetmenliğin değiştirilmesi için hukuki yollara başvurduklarını söyledi. Torun, başta kömür olmak üzere diğer yakıt türlerinin hava kirliliği yaptığı eleştirilerine de karşı çıkarak, bugünkü teknolojik imkanlar ile (bacalara takılacak filtreler vb.) hava kirliliğinin önüne geçilebildiğini kaydetti. Mehmet Torun, ayrıca yönetmenliğin yerli enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik eden Enerji Bakanlığı politikaları ile de çeliştiğine dikkat çekti.

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Önder Kıratlılar ise yönetmeliği ‘artan hava kirliliğinin önlenmesi ve azaltılması kapsamında olumlu bir uygulama’ olarak nitelendirdi. Dernek, yönetmelikte değişiklik yapılmasını isteyen meslek gruplarını ‘haksız ve yanlış yönlendirici çalışmalar içerisine girmekle’ suçladı. Derneğe göre, hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik çıkarılan yönetmelikte değişiklik yapılması, halk sağlığını riske atabilir. Dernek, yönetmelikte “Doğalgazın yanında hava kirliliği olan yerlerdeki konut, işyeri ve sanayide güneş, jeotermal ve benzeri yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı zorunludur.” şeklindeki bir değişikliği kabul edilebilir bulurken, aksi bir çözümün bakanlıkça kabul edilmemesini istedi. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın söz konusu yönetmeliği, 13 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Nisan 2005’te yürürlüğe girecek olan yönetmeliğin amaçları söyle: Konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve denetlemek.

Hangi iller etkilenecek?
Doğalgazın konut ve sanayide kullanıldığı iller: İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmit, Adapazarı, Erzurum, Konya, Çorum. Sanayide kullanıldığı iller: Kırklareli, Tekirdağ, Kütahya, Bilecik, Uşak, Yalova, Düzce, Zonguldak, Kırşehir, Bartın, Niğde, Çanakkale, Sivas, Yozgat, Samsun, Karaman, Kırıkkale, Balıkesir, Manisa, İzmir.
Zaman - İsmail Altunsoy

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz