reklam

14 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Faciadan döndük

Her yıl riskli yükleri ile İstanbul Boğazı'ndan geçen yaklaşık 50 bin geminin, kaza riski gözönüne alındığında birer saatli bombadan farkı yok. Önceki gün meydana gelen kaza bu tatsız olasılığı bir kez daha yaşattı.

Kartal'dan Zeytinburnu'na 7 adet LPG tankeri taşıyan DDD-1 adlı çıkarma gemisi, kapak arızası nedeni ile Zeytinburnu açıklarında battı. Geminin batmasının ardından denize düşen 7 LPG tankeri, İstanbul Boğazı'nda saatlerce sürüklendi. İçlerindeki 138 ton gaz nedeniyle tankerler birer mayına dönüştü.

Kartal'dan Zeytinburnu'na giden 335 grostonluk DDD-1 adlı çıkarma gemisi, kapaklarından su alınca önceki akşam saat 22.05'te batmaya başladı. Gemideki 8 kişi kurtarıldı ancak kargodaki 7 adet dolu LPG tankeri su üzerinde sürüklenmeye başladı.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, kazanın ardından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletme Genel Müdürlüğü'nde, kriz merkezi oluşturdu.

Bu sırada 7 adet dolu LPG tankeri, 2 grup halinde Kumkapı balıkçı barınağına doğru sürüklenmeye başladı. Tankerler 3'lü ve 4'lü iki grup halinde, kıyıya yaklaşık 700 metre mesafede kontrol altına alındı. Halatlar ve ağlarla bağlanarak kıyıya vurmaları engellenmeye çalışıldı. Ancak, sürüklenen 7 tankerden 4'ü Cankurtaran Sahili'nde kıyıya çarptı. Bölgeye hemen İGDAŞ ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Herhangi bir patlama ihtimaline karşı kimse olay yerine yaklaştırılmadı. Sahil yolu ulaşıma kapatılırken bölgedeki yerleşim ve eğlence merkezleri de boşaltıldı.

Lodosun etkisiyle Ahırkapı önlerinde karaya ulaşan 4 tanker de kontrol altına alınmaya çalışılırken 3 tanesi de Boğaz girişinde römorkörler tarafından Haydarpaşa Mendireği'nin içine çekildi. Akşam saatlerine kadar süren

çalışmalar sonucunda 4 tanker de tamamen kontrol altına alınarak Haydarpaşa Limanı'na çekildi. Denize düştükten sonra Ahırkapı açıklarında kıyıya vuran diğer tanklardan 1'inin kayalıklara çarparak delindiği ve içindeki LPG'nin boşaldığı bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı ise geminin belirlenen saatler dışında nakil yapması nedeniyle soruşturma başlattı. Bu çalışmalar sırasında trafiğe kapatılan Boğaz'ın girişinde 100'ü aşkın gemi kuyruk oluşturdu.

200 metreyi etkileyecekti
Ahırkapı Sahili'ne vuran 4 tanker saatlerce patlama riski ile yetkililerin ve vatandaşların yüreğini ağzına getirdi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, tankerlerin patlama riskiyle ilgili şunları söyledi: 'Tankerlerin aynı anda patlaması mümkün değil. 100-200 metrelik bir alanda etkisi olacak. Biz zaten 300 metreye kadar çevreyi boşalttık ve tedbir aldık. Patlama riski nedeniyle sahil boşaltıldı. Patlama olursa 7-8 şiddetinde bir deprem etkisi oluşturacağı tamamen senaryodur. Benim senaryo yazmam doğru olmaz. Tsunami senaryosu, 5 bin ton LPG için geçerli. 90 gemi Boğaz'da bekletiliyor. Tankerler minimum riski olan bir yere çekiliyor. Haydarpaşa Limanı, minimum riski olan, vinçlerin bulunduğu, kara trafiğinin ve itfaiyenin olduğu bir yer.'

İşletme hatası
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kazanın ardından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait botla, kazanın yaşandığı bölgeye gitti. İncelemenin ardından kriz masasındaki çalışmalara katıldı. Merkezde soruları yanıtlayan Bakan Yıldırım, kazayı şöyle anlattı: 'Gemideki tankerler aşırı rüzgardan dolayı kayınca kapıya vuruyor. Kapağın zincirini koparınca kapak düşüyor ve geminin üzerindeki tanker kayıp denize yuvarlanıyor. Güverteye su doluyor ve araçların hepsi kayıp dökülüyor. Gemi de batıyor.' Kazanın işletmecilik hatasından kaynaklandığını dile getiren Yıldırım, 'Doğru tedbir alınması, bu havalarda bu tip küçük gemilerde kamyonların bağlanması veya denize çıkmamak lazım'' dedi.

50 yılda 500'den fazla kaza
Son 50 yılda İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 500'den fazla kaza meydana geldi. Bu kazalarda 150'yi aşkın kişi hayatını kaybetti ve büyük ekolojik felaketler yaşandı.

1960: Yunan bandıralı Worl Harmony ile Yugoslav bandıralı Peter Zoranic çarpıştı. 20 denizci öldü, tonlarca petrol denize döküldü. Çıkan yangın uzun süre söndürülemedi.

1966: Sovyet bandıralı Lutsk ile Cransky Oktiabr tankerleri çarpıştı. Tonlarca petrol denize döküldü. Karaköy vapur iskelesi ile Kadıköy yolcu vapuru yandı.

1979: Rumen bandıralı Independenta tankeri Yunan Evriyali kuru yük gemisine çarptı. 43 denizci öldü. Patlama sonucu Kadıköy'deki binlerce evin camları kırıldı. 100 bin tona yakın ham petrolün yol açtığı yangın günlerce söndürülemedi.

1988: Panama bandıralı Blue Star tankeri demirli haldeki Gaziantep adlı tankere çarptı.

1990: Irak bandıralı Jambur adlı tanker ile Çin yük gemisi Datton Shang çarpıştı. Tonlarca petrol ürünü denize döküldü

1991: Filipinler bandıralı Madonna Lily adlı yük gemisi Lübnan bayraklı ve koyun yüklü Rabinion 18 gemisine çarptı. 21 bin koyun Boğaz'ın sularına gömüldü.

1994: Güney Kıbrıs bandıralı Nassia ile Shipbroker çarpıştı. 98 bin 600 ton ham petrolün 13 bin 500 tonu dört gün boyunca yandı. 29 denizci öldü. Boğaz günlerce trafiğe kapatıldı.

1999: Belize bandralı 6 bin grostonluk gemi battı.

1999: Rus bandıralı Volgoneft-248 adlı tanker fırtınada sürüklenerek Küçükçekmece'de parçalandı, 800 ton fuel-oil denize aktı.

2002: M/V Gotia tankeri Emirgan İskelesi'ne çarptı ve yakıt denize boşaldı. Burgazada'da gözetimi altında bulunan tekne su alarak yan yattı ve 26 ton mazot denize sızdı.

2004: Hera isimli gemi Türkeli Feneri açıklarında battı.

Harem'de Karaya Oturdu
İstanbul Boğazı'nda, dün bir gemi kazası da Kadıköy yakınlarında meydana geldi. Harem açıklarında Malta bandıralı bir gemi karaya oturdu.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Malta bandıralı 'Zim Novorossiyak' adlı konteyner yüklü gemi, belirlenemeyen bir nedenle Harem Tahliye İstasyonu açıklarında karaya oturdu. 186 metre boyundaki gemi, kendi imkanlarıyla kurtulurken, römorkör eşliğinde Ahırkapı açıklarına demirletildi.

Lodos Ro-Ro'yu sürükledi
İstanbul'da önceki akşam lodos nedeniyle yaşanan gemi kazasının bir benzeri dün Balıkesir'de gerçekleşti. Balıkesir Bandırma-İstanbul arası sefer yapan Aslıhan 1 adlı 70 araç kapasiteli Ro-Ro gemisi aşırı lodos nedeniyle öğleden sonra saat 15.00 sularında Bandırma Limanı'na çarptı. Saat 11.00'de İstanbul Ambarlı Limanı'ndan kalkan ve kamyon taşıdığı belirtilen gemi, 4 saat sonra Balıkesir Bandırma Limanı'na vardı. Ancak lodos nedeniyle sürüklenen gemi, limanın mendireğine çarptı. Gemiyi, limana ait römorkörler kurtardı. Can kaybının olmadığı kazada, maddi hasar meydana geldi. Burun kısmı ağır hasar gören gemi, Bandırma Limanı'nın iç kısımlarına çekildi.
Akşam - Zeki Karadeniz, Hasan Yayan, Zana Yavuz, Sinan Kal

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz