reklam

14 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

GAP otoyolu 1 kilometrelik köprüye takıldı

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin kilit noktalarından Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, köprü engeline takıldı. İnşaatına 8 yıl önce başlanan otoyol tamamlandı; ancak Fırat Nehri üzerinde yapılacak köprü bitirilemediği için otoyol açılamıyor.

Köprünün yarım kalmasının sebepleri ise ilginç. Devlet Su İşleri (DSİ), müteahhit firma ve Karayolları köprünün Türk tekniğiyle mi, yoksa Avrupa tekniğiyle mi yapılacağı konusunda anlaşamıyor. DSİ, ayaklı köprünün Birecik Barajı’nda elektrik üretimini azaltacağını iddia ediyor. Karayolları ise köprünün Türk tekniğiyle yapılması halinde erken biteceğini ve 2 milyon dolar tasarruf sağla-nacağını savunuyor. Ödenek sıkıntısı- nın da bitimini geciktirdiği otoyol, G.Antep-Ş.Urfa arasını 2,5 saatten 1,5 saate indirecek.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Tarsus Pozantı ve Habur Sınır Kapısı'nı birbirine bağlayacak otoyol, Birecik yakınlarında Fırat Nehri üzerindeki köprünün tamamlanamaması sebebiyle hizmete açılamıyor. Gecikme için birbirinden farklı iddialar ortaya atılıyor. Karayolları 5. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, köprünün yapım şeklinin problem teşkil ettiğini söylüyor. Çelikcan, uzun bir süre ‘Köprüyü Avrupa tekniği ile mi, yoksa Türk tekniği ile mi yapalım?' tartışmasının yaşandığını belirtiyor. Avrupa tekniği ile daha pahalıya mal olacağı gerekçesiyle köprünün Türk tekniğiyle yapılmasına karar verdiklerini vurgulayan Çelikcan, bu yöntemin, 2 milyon dolar tasarruf sağlandığı gibi, tamamlama süresini bir yıl kısalttığını kaydediyor. Köprünün yapımında kullanılacak olan ‘fore kazık' yönteminde burgulu bir sistem etrafında çelik bir kaplama bulunuyor. Burgulu sistem kayaları delerken, bir taraftan da kaya parçalarını dışarı atıyor. Oluşturulan boşluğa demirle birlikte beton dökülüyor. Daha sonra çelik kaplama çıkarılıyor. Daha çok yurtdışında uygulanan ‘parplanş yöntemi'nde ise temel atılacak yer çelik perdelerle kapatılıyor. Alandaki su pompalarla tahliye edildikten sonra beton dökülüyor. Pahalı olan bu sistemin, su hacmi yüksek yerlerde zaman kaybına yol açtığı belirtiliyor.

Mahmut Çelikcan, köprünün gecikmesine yol açan diğer bir sebebin de köprünün yakınında bulunan Biricik Barajı AŞ'nin itirazları olduğunu kaydediyor. Baraj yetkilileri, enerji üretimlerini olumsuz yönde etkileyeceği kaygısı ile köprünün yapımına karşı çıkmış. Bu tartışmaların sona erdiğini kaydeden Çelikcan, iki sorunda da uzlaşmaya varılması üzerine bu ay sonu itibarıyla çalışmaların başlayacağı ve 2006 sonunda köprünün tamamlanacağı bilgisini veriyor. Karayolları 9. Bölge Müdürü Abdullah Sabaz ise köprünün yapımında müteahhitle sorun yaşandığını kaydediyor. Edinilen bilgiye göre, müteahhit firma ile devlet kurumları arasında ödenek konusunda sıkıntı var. İddialara göre, yaptığı işin karşılığını geç alan müteahhit işi yavaşlatıyor.

Uzunluğu bin 197 metre, yüksekliği 16 metre 83 santimetre olan köprünün, ancak yüzde 30'u tamamlanabildi. Şimdiye kadar 9 milyon dolar harcanan köprünün tamamlanması için 21 milyon dolara ihtiyaç duyuluyor. Abdullah Sabaz, köprünün yapımına bugün başlanılması durumunda bile inşaatın en az 2 yıl süreceğine dikkat çekerek, otoyolun trafiğe açılabilmesi için alternatif çözümler üzerinde durduklarını kaydediyor. Buna göre, otobanın Şanlıurfa'ya kadar olan kısmı devlet karayolu olarak ulaşıma açılacak. Otoban, nehrin iki tarafında Nizip bağlantı yolu ve Birecik-Halfeti bağlantı yolu ile devlet karayoluna bağlanacak. Bu yolla şehir merkezinden geçen Diyarbakır-Adıyaman karayolunda trafik rahatlayacak. Ankara'dan gelecek heyetin incelemelerinden sonra çalışmalara başlanacak.

Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, otobanın GAP için önemine dikkat çekerek, yolun tamamlanmasıyla şehirlerarası trafiğin rahatlayacağını ve GAP bölgesinde yetişen tarım ürünlerinin naklinin kolaylaşacağını kaydediyor. Uzun, ihracata yönelik tarım ürünlerini İskenderun ve Mersin limanlarına seri bir şekilde ulaştırılması için otobanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekliyor. Köprünün yapımını üstlenen Tekfen-Tubin-Özdemir müteahhit firmalarının genel koordinatörü Şükrü Mısırlı konuyla ilgili açıklama yapmazken, adının açıklanmasını istemeyen bir şirket yetkilisi, köprünün kalan yüzde 70'lik bölümünün 2 yılda tamamlanabileceği bilgisini veriyor.

Otoyol, GAP’ın ürünlerini dünyaya ulaştıracak
Tarsus-Pozantı ve Habur Sınır Kapısı'nı birbirine bağlayacak otoyol, GAP'taki önemli projelerden biri. Yol, Tarsus ayrımından başlayıp Şanlıurfa'ya kadar devam ediyor. Yolun toplam uzunluğu bağlantı yollarla birlikte 495 kilometre. Yol yapımı için bugüne kadar 2 milyar 400 milyon dolar harcandı. Otobanın Tarsus-Adana-Toprakkale-Gaziantep (TAG) bölümü 316 kilometre. Bu bölüm için bugüne kadar 2 milyar 30 milyon dolar dolar harcandı. Keşif bedeli 215 milyon dolar olan Gaziantep-Birecik arası yolun uzunluğu ise 63 kilometre. Birecik-Suruç arasındaki yolun ise artış dahil keşif bedeli 186 milyon dolar. Suruç-Şanlıurfa arasındaki 73 km'lik yolun maliyet bedeli 199 milyon dolar. Otobanın Şanlıurfa'dan sonrası ise devlet yolu olarak hizmet verecek.
Zaman - Mehmet Dener

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz