reklam

15 Mart 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Doğu Anadolu beşik gibi, Bingöl dün de 5,9’la sallandı

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde peş peşe gelen 5,7 ve 5,9 büyüklüğündeki iki ayrı deprem birçok köyde yüzlerce vatandaşı evsiz bıraktı. Yeterli yardımın ulaşmadığı vatandaşlar, eksi 30 dereceyi bulan soğuğa rağmen geceyi sokakta geçirdi.

Bingöl, Karlıova’da meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından dün de 5,9’la sarsıldı. Çevre illerden de hissedilen deprem, 5,7’den daha büyük bir artçı sarsıntı beklemeyen uzmanları şaşırttı. Bilim adamları, bunun yeni bir deprem olduğunu söyledi. Bölgedeki vatandaşların büyük çoğunluğunun geceyi dışarıda ve çadırlarda geçirmesi can kaybını önlerken, köylerde yine birçok ev ve ahır yıkıldı. İlk belirlemelere göre Karlıova’da 19 kişi yaralandı. Suçatı köyünde enkaz altında kalan iki kadın, sağlık ekipleri tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Karlıova Devlet Hastanesi’ne başvuran 19 yaralıdan 11’i ayakta tedavi edilirken, 6’sı hastaneye yatırıldı. 2 yaralı ise Bingöl’e sevk edildi. Yoğun kış şartlarının yanında evleri de yıkılan vatandaşlar, yardımın gelmemesinden şikayetçi.

Doğu Anadolu’yu beşik gibi sallayan 5,7 ve 5,9 büyüklüğündeki Bingöl merkezli depremler halkın bölgede yaşama arzusunu kırdı. Can kaybının olmadığı depremlerde köylerdeki evlerin ve ahırların yüzde 90’ı yıkıldı. Geçim kaynakları olan hayvanlarının büyük çoğunluğunu kaybeden vatandaşlar, ellerinde kalanı da satarak köyleri terk etmeye başladı. Karlıova’nın iki büyük fay zonunun kesiştiği bölgede olması ve 1 Mayıs 2003’te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgenin son bir ayda 50 kez sallanması halkın moralini iyice bozdu. Soğuk ve karlı hava yüzünden 38 bin nüfuslu Karlıova Çat ilçesinde halk çadırda kalamıyor. Üstelik birçok köye çadır ve yardım ulaşamadı.

Deprem komşuluk ilişkilerinin önemini de ortaya koydu. Köylerde evleri sağlam kalan vatandaşlar kapılarını, evsiz kalan komşularına açtı. Bu sayede felaketin toplumsal yansıması azaltılmaya çalışıldı. Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Çat’a giderek depremzede vatandaşlarla görüştü. Köylüler hayvanlarının korunması için Vali Güvenç’ten destek sözü aldı. Bu arada Çat’ın Çimenözü, Bayındır, Hatunan köylerinin yolları henüz açılmadı. Telefon hatlarında da sorun yaşanıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen de depremde büyük hasar gören Dörtyol köyünde incelemelerde bulundu.

5,7’lik depremde olduğu gibi ikinci deprem de en çok Karlıova’yı etkiledi. Karlıova Kaymakamı Erkan Çapar, en büyük tesellilerinin can kaybı olmaması olduğunu, ancak köylerde yıkılan bina sayısının fazlalığının vatandaşı mağdur ettiğini söyledi. Çapar, “Ahırların yıkılması da çok sayıda hayvanın telef olmasına yol açtı.” dedi. Yolların karla kaplı olması yüzünden birçok köye henüz ulaşamadıklarına işaret eden Çapar, hasar tespitinin yollar açıldıktan sonra mümkün olacağını kaydetti. Çapar, depremden en fazla etkilenen Dörtyol’a çadır ve battaniye yardımı ulaştırıldığını, 6 sivil savunma ekibinin de köye ulaştığını söyledi.

Bingöl Valisi Vehbi Avuç ise dün yaşanan ikinci depremin hasarlı bina sayısını artırdığına dikkat çekerek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan bin kışlık çadır talebinde bulundu. Valilik köylerdeki hasarı helikopterle tarama yaparak belirlemeye çalışıyor. Kızılay ise ekmek ve kuru gıda dağıtımını sürdürüyor.

Karlıova Belediyesi de depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalındığını belirterek hükümete ve vatandaşlara ‘acil yardım' çağrısında bulundu. İlçeye bağlı köyleri dolaşan Karlıova Belediye Başkanı Muzaffer Gölen, “Hızlı şekilde yardım bekliyoruz. Dörtyol ve Kızılçubuk köylerinin yüzde 90'ı yıkılmış durumda. Vatandaşların psikolojik açıdan rahatlatılması için çadır yardımının hızlandırılması gerekiyor. İki köyde vatandaşların ekmek ve aş pişirecek yerleri bile yok.” dedi.

Kriz Merkezi'nin açıkladığı rakamlara göre ilçe merkezinde 65 bina ağır hasar gördü. 225 bina ise orta derecede hasarlı. İlçe Tarım Müdürlüğü ise 74 büyükbaş ve 961 de küçükbaş hayvanın telef olduğunu açıkladı. Köylerle ilgili toplu bir rakam ise henüz verilemiyor.

Bölgeye yardım malzemeleri Kızılay’ın Elazığ’da bulunan Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi’nden karşılanıyor. Yetkililer, iki gün içinde bölgeye, 560 çadır, 2 bin 300 adet battaniye, 560 katalitik soba, 110 uyku tulumu, 500 adet gıda paketi ve 500 adet kumanyanın gönderildiğini belirterek, bölgede 12 personel ve 4 adet Kızılay aracının bulunduğunu söylediler. Yetkililer, deprem bölgesinde ihtiyaç olması halinde Elazığ'dan sevkıyatın devam edeceğini kaydettiler.

Kandilli 5,9; Erzurum 5,4 diyor
Bu arada Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıklarken, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi 5,4 olarak duyurdu. Yine Karlıova’da 12 Mart 2005 tarihinde meydana gelen ilk depremi Kandilli 5,7, Erzurum Deprem Araştırma Merkezi 5,3 olarak ölçmüştü.

Doğu Anadolu’da 7 istasyonlarının olduğunu ve son teknolojik cihazları kullanarak ölçüm yaptıklarını belirten Erzurum Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Aytunç Ateş, “Kandilli yanlış ölçtü demiyorum, ancak bizim ölçümlerimiz doğru.” dedi.

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde son 12 günde irili ufaklı toplam 50 deprem meydana geldi. Büyüklüğü 2 ile 4 arasında değişen depremlerde, can ve mal kaybı olmuyor. Merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi başta olmak üzere, Şenkaya-Tortum, Aşkale-Erzurum, Ilıca-Erzurum, Hakkari, Erzincan, Muş ve Kars’ta sürekli depremler oluyor. Bunlar gündüz vakitlerine denk geldiği için fazla hissedilmiyor; ancak 5,7’lik deprem gece yaşandı. Ocak ayında 52 kez sarsılan Doğu, şubatta ise 20 defa sallandı. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Jeoloji Yüksek Mühendisi Hamit Çakıcı, “Bir ayda 50 sarsıntının olması normal. Toprağın da nefes alması gerekiyor.” dedi.
Zaman - Halil Özemiş, Ali Pektaş, Recai Morkoç, Orhan Yıldırım, Ömer Sarı

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz