reklam

17 Mart 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Metrosu'nun Omurgası Tamamlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi toplu taşımacılıkta önemli bir adım daha atıyor. Mevcut Üçyol – Bornova (11.5) km. metro hattına Üçyol – Üçkuyular (5.5) km. ekleniyor. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi, Üçyol – Üçkuyular hattının eklenmesi ile toplam 17 km uzunluğa ulaşacak İzmir Metrosu’nun ana omurgasını tamamlamış olacak.

16 Mart 2005 tarihinde inşaat ihalesi yapılacak Üçyol – Üçkuyular metro hattı çalışmalarının bu yıl Mayıs ayında başlayıp, öngörülen 660 gün (22 ay) içinde tamamlanması ve 2007 yılının ilk aylarında hizmete girmesi planlanıyor.

Üçyol – Bornova (17 dakika) ve Üçyol – Üçkuyular (9 dakika) metro hatlarının birleşmesi ile İzmirliler toplam 26 dakika içinde Üçkuyular’dan Bornova’ya ulaşacak. Halen günde 90 bin yolcu taşınan Üçyol – Bornova hattına eklenecek 5.5 kilometrelik yeni hat ile İzmirliler’in metro kullanımı yaklaşık 2 katına çıkarak günde 160 bin kişiye ulaşacak.

6 İstasyon ve Yeraltı Geçidi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu ulaşımında çağdaş, hızlı ve konforlu ulaşım olanağı sağlayan metro ağını genişletmek için çalışmalarını hızlandırdı. Üçyol – Üçkuyular arasında İnönü caddesi altından 5.5 km. boyunca ilerleycek yeni metro hattında 6 ayrı istasyon inşa edilecek.
Tümü yer altından geçecek Üçyol – Üçkuyular metro hattında İzmirspor, Hatay, Göztepe, Poligon, Güzelyalı ve F. Altay istasyonları bulunacak. Proje uyarınca metro inşaatı İnönü caddesinin 20 metre altında inşa edileceği için çalışmalar sırasında cadde trafiğe açık olacak. 6 metro istasyonu aynı zamana yaya alt geçidi olarak kullanılacak. Yayaların trafikte karşıdan karşıya geçişleri daha rahat ve güvenli hale gelecek. Yeni metro hattının devreye girmesi ile İnönü caddesinde sefer yapan belediye otobüslerinin sayısı azaltılacak. Araç trafik yoğunluğunu da ciddi oranda rahatlayacak.

Başkan Kocaoğlu: “Öncelik Metroda”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Metrosu’nda gerçekleştirilecek 2. aşama çalışmasının kent içi trafiği büyük oranda rahatlatacağını söyledi.

İzmir’in en önemli sorununun “Ulaşım” olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “İzmir’de kent içi trafiği düzenlemenin yegane yolu çağdaş toplu taşımacılık sistemi metroyu hızla yaygınlaştırmaktır. Otobüsle taşımacılık kent merkezini giderek tıkayan bir noktaya gelmiştir. İzmir’in tek çıkar yolu olan metro ve hafif raylı sistem ile toplu ulaşım için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Önceliğimiz ulaşımda metrodur. Bu doğrultuda metronun 2. aşamasını hızlı şekilde devreye sokacağız” dedi.

Aziz Kocaoğlu, metronun otogar, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi, Buca Kaynaklar kampusü ve Bornova merkez yönlerine de uzatılması için proje ve zemin etüdü çalışmalarının sürdüğünü belirtti.Kocaoğlu, “Tüm bu çalışmalarla iki hastane ve iki üniversite metro hattı ile birleştirilmiş olacak” dedi. Aliağa – Menderes arasındaki 79 kilometrelik tren hattının da metro standartına yükseltilerek günde 550 bin kişi taşıyacak kapasiteye ulaşacağını da sözlerine ekledi.

2. Aşama Metronun Özellikleri
Üçkuyular – Bornova arası zirve saatlerde diğer ulaşım araçları kullanıldığında 90 dakikayı geçen bir sürede katedilirken, mevcut metro hattına eklenecek 2. aşama ile bu süre 26 dakikaya inecek. Böylece otobüs sayısında, yakıt ve yol giderlerinde tasarruf sağlanacak.

Üçyol – Üçkuyular metro hattı yerin 20 metre altına derin tünel şeklinde inşa edilecek.

İnşaatı üstlenecek firma elektromekanik sistemi de kurarak metroyu işletime hazır hale getirecek.

İzmir metrosunun 2. aşamasını oluşturan Üçyol – Üçkuyular hattı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynakları ile karşılanacak.

Her istasyonda 4 çıkış noktası bulunacak.
İnşaat sırasında İnönü Caddesi trafiğe kapatılmayacak. Ancak istasyon imalatları sırasında bazı noktalarda kısmi trafiğe kapatmalar olacak.

İzmirspor İstasyonu (Askeri Hastane’de), Hatay İstasyonu (Renkli Durağı’nda), Göztepe İstasyonu (İlahiyat Kavşağı’nda), Poligon İstasyonu (Poligon’da), Güzelyalı İstasyonu ( Tansaş’ın bulunduğu noktada) ve F.Altay İstasyonu da (F.Altay’da) yer alacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz