reklam

17 Mart 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Moda’da çelişkili imar izni

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Modalıların tepkisini çekecek olan kararın altına imza attı. Moda Burnu’nda Soytaş Holding’e at olan 2 bin 481 metrekarelik alanı imara açtı. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul sahillerinin hemen hemen tamamında Kıyı Koruma Kanunu’na aykırı oldukları gerekçesiyle çay bahçelerini yıkan Büyükşehir Belediyesi, aynı duyarlılığı Moda için göstermedi.

Kadıköy Caferağa Mahallesi, 37 pafta, 75 ada, 1 ve 2 sayılı parselleri (Moda Teras Kafe) imara açan Büyükşehir Belediye Meclisi, bu kararı alırken 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun “olumsuz” görüşünün de dikkate almadı.

Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu, arazinin bin 800 metrekarelik bölümünün yeşil alana bırakılması şartını da karara bağladı.

Yaslara aykırı
2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunduğu rapora göre; “Kadıköy Caferağa 37 pafta, 75 ada, 1-2 sayılı parsellerde bulunan ağaçlar, anıt ağaçlar olarak tescil edilmiştir ve bu parsellere önerilen konut fonksiyonları, 3621-3830 sayılı yasalara ve yönetmeliğe aykırıdır.” Anıtlar Koruma Kurulu’nun söz konusu bu raporuna rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi, AKP meclis üyelerinin oyuyla imar plan değişikliği kararını kabul etti. İmar plan değişikliğini reddeden CHP’li meclis üyeleri ise bu karara tepki gösterdi.

“Kararı gazetelerden duydum”
Soytaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kolat ise konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamasında kararı gazetelerden okuduğunu belirterek şunları söyledi: “Henüz bize tebliği edilmiş bir karar yok. Gazetelerin yazdığı kadarını biliyoruz. Bende eski bir Modalı’yım. Moda kousunda çok duyarlı ve hassasım. Moda’nın tarihi dokusunu bozacak hiçbir girişimde bulunmak istemiyoruz. Anıtlar Koruma Kurulu söz konusu araziyi iki yıl önce SİT alanı olmaktan çıkarınca bizde Büyükşehir Belediyesi’ne müraacat ederek imar izni istedik. Bu iznin çıktığını basından öğrendim. Ancak henüz net bir şey yok. Karar elimize ulaştıktan sonra durumu değerlendireceğiz.”

1973 yılında yapılan imar planında söz konusu arazinin turistik tesisler sahasında 30.50 kat irtifası bulunduğuna da dikkat çeken Kolat, bunun 10 kata denk geldiğini de sözlerine ekledi.

Yetkililer ne diyor?
Kadıköy Belediyesi’nin yeşil alanların imara açılmasını istemediğini söyleyen Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de “Moda gibi kritik kritik bölgelerde yeşil alanların imara açılması hiç doru olmaz. Yöntem olarak buna karşıyız Büyükşehir’în İmar Komisyonu’ndaimar izni çıkmış olsa bile Yargı’ya başvuracağız. Yargı yoluyla bunu iptal ettirmeye çalışacağız. Yargının vereceği karara saygılıyız” dedi.

Tekin konuşmasına şöyle devam etti: “Denizle paralel bir yer. Orada 8-10 katlı bit binanın denizi nasıl keseceğini siz düşünün. Ben aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesiyim. Orada da gereken uyarıyı yaptık. Ama bize rağmen bu imar izni komisyondan geçirildi.”

CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise İmar Komisyonu’nda yer alan CHP’li üyelerden Bülent Tatar ve İrfan Şenol’un da karara şerh koyduğunu döyleyerek, “CHP grubu olarak itirazımızı komisyano bildirdik.Olumlu bir çıkmazsa ise yargıya müracat edeceğiz” diye konuştu.

Modalılar betonlaşmaya karşı...
Caferağa Mahallesi Muhtarı Oğuz Sarıcaoğlu, Soytaş Holding’in 1960’lı yıllarda, söz konusu araziye imar izni almadan “bina yapacağım” diye gazete ilanları vererek hayali daireler sattığını söyleyerek, “Soytaş 50 yıl sonra AKP iktidarı sayesinde amacına ulaşıyor. O zaman imar izni alamamışlardı ama şimdi alıyorlar. Modalılar olarak böyle bir yapılaşmaya karşıyız” dedi.
KASDAV Moda Gönüllüleri Başkanı Yüksel Çakmak da konuyla ilgili şöyle konuştu: “Avrupalı yeşil alan yaparken biz yeşil alanları betonlaştırıyoruz. Bu kadar yapılaşmanın zararını, gelecek kuşaklarımız çekecek.”
Kadıköy Gazetesi

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz