reklam

22 Mart 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Tükürülen heykelin dönüşü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 1994 yılında müstehcen bularak Altınpark’tan kaldırttığı ve ‘Böyle sanatın içine tükürürüm’ diyerek büyük tepki çektiği heykel, açılan davanın ardından 11 yıl sonra yeniden yerine dikildi.

Heykeltraş Mehmet Aksoy’un ‘Periler Ülkesinde’ adını taşıyan yapıtı için uzun yıllar boyunca Gökçek’e karşı verdiği hukuk mücadelesini, Ankara 6.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı kararla kazandı. Mahkeme, heykele söylediği sözler ve heykelin zarar görmesi nedeniyle Gökçek’e, manevi 250 milyon, maddi olarak ise 1 milyon TL tazminat cezası verdi. Büyükşehir Belediyesi ise heykel üzerinde yaptığı tahribat nedeniyle manevi 250 milyon, maddi 2 milyar TL tazminat cezasına çarptırıldı. 23 Ekim 1997 tarihinde alınan kararı Yargıtay, 17 Kasım 1998 tarihinde onadı.

Aksoy, eserin, yerine sessiz sedasız konulduğu haberini Altınparkın önünden geçerken heykeli gören arkadaşının haber vermesi üzerine öğrendi. Aksoy Hürriyet’e yaptığı açıklamada duygularını şöyle dile getirdi: ‘Aradan 11 sene geçti adalet buysa yerini buldu. Heykelim havuzun içinde onu 11 senedir bekleyen kaidesinin üstüne kondu. Ayağı kırık, her tarafı yara bere içinde olsa da, yüzünde onurlu bir gülümseme, yere gene doksan derece dimdik duruyor.’

Heykeltraş, Gökçek için ise, ‘Gelir gelmez yaptığı ilk eylem, şahmeran masalından etkilenerek yaptığım müstehcenlikle alakası olmayan melek heykelini parçalayarak kaldırmak oldu. Kendisine göre mermer kısımlarını aldı, kanatları kaldı’ açıklamasını yaptı.

Sanatın onuru için
Gökçek’in heykelini tekrar yerine koymasının kendisi için onur verici bir durum olduğunu kaydeden Aksoy, ‘Ben bu davayı kişisel bir tükürük davası olarak almadım. Heykelin, sanatın onurunu korumaya çalıştım. Heykele tükürdüğün zaman, aynaya, kendine tükürüyorsun’ dedi. Melih Gökçek, Aksoy tarafından ‘Gökkuşağının Altında’ ve ‘Nergis’ isimli heykellerin yerlerine konulmaması nedeniyle açılan davayı da kaybetti.

Bazı başkanların cehaleti inanılmaz
Heykeltraş Mehmet Aksoy, bazı belediye başkanlarının plastik sanatlar konusunda inanılmaz cahil olduğunu, ama ellerindeki gücü kullanarak anlamsız ve estetikle ilgisi olmayan, kötü şeyler yaptıklarını belirtti ve şunları söyledi:

‘Sanatın ve sanatçının özgürlük alanını kısıtlayıcı, küçümseyen tavırlar maalesef devam ediyor. Belediye başkanları ve Kültür Bakanlığı, şehir mekanlarına inanılmaz cehalet ve bilgisizlikle heykel önerileri getiriyorlar. Ellerindeki yaptırım gücünü kötü kullanıyorlar. Her üçboyutlu şeyin heykel olduğunu, bir fotoğrafın veya fantezinin üçboyutlu hale getirilirse heykel olacağını düşünüyorlar. Olmadık yerlere heykel dikmeye kalkıyorlar. Eş dost, tanıdık ve torpil, sanat alanında da geçerli.’
Hürriyet - Umut Erdem

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz