reklam

22 Mart 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

"İstanbul'u küresel başkent yapmak istiyoruz"

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, hedeflerinin İstanbul'u, Dubai ve Londra gibi bir dünya ticaret merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.

Yalçıntaş, İTO'nun yeni yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, ticaretin artık değiştiğini ve dev uluslararası şirketlerin yanında küçük ve orta boy şirketlerin rekabet edebilme şansının olmadığını belirtti.

Rekabetçi, küresel pazarlarda adı geçen bir oyuncu olunabilmesi için resme bütüncül bir açıdan bakılmasının şart olduğunu ifade eden Yalçıntaş, şunları söyledi:

Murat Yalçıntaş Kimdir?
İTO’nun yeni başkanı Murat Yalçıntaş, 1965 İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’ne Türkiye 200’üncüsü olarak girdiğini söyleyen Yalçıntaş, AKP Milletvekili Nevzat Yalçıntaş’ın oğlu.

Yalçıntaş, Brüksel’de AB’de iki yıl, uluslararası bir kalkınma bankasında da üç yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü. Fransızca, İngilizce, Arapça ve Almanca bilen Yalçıntaş, AKP’de Siyaset Akademisi adlı projenin de mimarlarından. AKP’nin zaferle çıktığı iki seçimde de aday ve strateji belirleyen en önemli isimler arasında yer alan Murat Yalçıntaş’ın adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de geçmişti.

Hedef dünyayı İstabul'a, İstanbul'u dünyaya taşımak
"Dolayısıyla biz de İTO'nun yeni yönetimi olarak (yapısal değişikliklerin bu kadar derinden etkilediği ticari dünyada İTO da, hem bu yapısal değişikliklere ayak uyduracak hem de kendi üyelerini bu değişiklikler karşısında ayakta tutacak kabiliyete kavuşmalıdır) diyoruz. Misyonumuz, dünya pazarlarını İstanbul'a taşımak, İstanbul tüccarını, İstanbul sanayicisini de dünya pazarlarına götürmektir."

Murat Yalçıntaş, İstanbul'un coğrafi olarak Dubai ve Londra'nın tam ortasında olduğuna işaret ederek, "O halde biz (Londra ve Dubai'den sonra gelin İstanbul'u küresel bir ticaret başkenti yapalım) diyoruz. Bu bağlamda bizim yaklaşımımız, küreselleşmeye direnmek değil, küreselleşen dünyada önemli, etkili aktörlerden biri olmak." dedi.

Yeni projeler
AB müzakere sürecinde İTO'nun aktif olarak üyelerinin menfaatlerini savunan bir konumda olacağını vurgulayan Yalçıntaş, 2005 yılı iş programı çerçevesinde öncelikle meslek komiteleriyle ilgili projeleri bulunduğunu bildirdi.

Yalçıntaş, meslek komitelerini sadece evrak onaylayan bir konumdan çıkarıp, proje üreten ve kendi sektörlerinde etkin yapılar haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, sektörel pazarlama ajansları kurmayı ve her ay üyelerini en az 2 defa yurt dışına götürmeyi düşündüklerini, ayda bir defa da bir yabancı heyeti Türkiye'de, İstanbul'da ağırlayıp, sektörel çalışmalar düzenleyeceklerini kaydetti.

Kredilere özel takip
İTO Başkanı Yalçıntaş, ekonominin belli bir raya girdiğini, buna karşın özellikle küçük işletmelerin kredi ihtiyaçlarının had safhada olduğunu, bu nedenle İTO bünyesinde gerek sendikasyon kredilerini takip edecek, gerekse uluslararası fonlarla temasa geçebilecek ve küçük işletmelerin kredi ihtiyaçlarında onlara yol gösterecek kredi danışma merkezi kurmayı düşündüklerini bildirdi.

Yalçıntaş, Formula 1 ile ilgili olarak da ağustos ayına yetiştirmek için üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını söyledi..

AKP'den ayrıldı
Öte yandan Yalçıntaş, kurucuları arasında yer aldığı AK Parti'nin İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevinden ayrıldığını açıkladı. Yalçıntaş, şöyle konuştu:

"Her iki görevin aynı anda yapılacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla siyasi partideki yöneticilik görevimden ayrılmış bulunmaktayım. Ayrıca, bir noktanın daha altını özellikle çizmek isterim. Ben bu seçimlerde tüccar ve sanayici kimliğimle mücadele ettim. Meslektaşlarım bana tüccar ve sanayici kimliğimden dolayı destek verdiler. Şu an hiçbir siyasi kimliğim yoktur.
CNN Türk

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz