reklam

25 Mart 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Terkedilmiş Sanayi Tesisinin Tasarım Yolculuğunda On Yılı

Koleksiyon’un 1994’de Maslak Kampüs binasında sunduğu bütünsel tasarım dünyası, dönemin yayınları tarafından “Tasarım Marketi” adı ile anılmıştı. Bu projenin merkezi olan bina, eski vinç fabrikasından çağdaş bir sergi merkezine dönüştürülmüştü. Faruk Malhan’ın proje mükellefi olarak ele aldığı çalışmada Haydar Karabey ve İsviçre’den Stefan Zwicky de danışman olarak projede yer almışlardı.

Tam on sene sonra yepyeni bir proje ile aynı bina tekrar ele alındı ve bir buçuk sene süren uzun soluklu bir çalışma başladı. Çalışmanın ilk aşamasında yeni projenin kavramsal gelişimi ve mekansal uyarlamalar üzerine yoğunlaşıldı. Buna paralel bir süreçte, İstanbul’u gelecek dönemlerde de tehdit eden depreme karşı, daha kapsamlı bir çalışma ile yapı statiği ele alındı.

Bu sürece paralel yansıyan en büyük değişiklik, binanın kimliğini etkileyecek bir karar olarak ortaya çıktı. Eski bir fabrikadan dönüşen binanın küçük pencereleri içeriye kısıtlı seviyede ışık girmesine olanak sağlıyordu. Eski bir üretim tesisinin doğal özelliği olan içe dönük yapısını değiştirmek, yapı ile ilgili en kritik karar oldu. Bu kararlarda Sevil Peach Mimarlık’ın danışmanlığında yürütülen çalışmaların katkısıyla, cesaretli kararlar alındı. Böylece ön cephelerdeki duvarların yerini ince bir çerçeve sistemi ile kurulan boydan boya pencereler aldı. Planda karşılıklı uzak köşelere yerleştirilen merdivenler sirkulasyonun en kolay ve keyifli şekilde yol almasına olanak veriyordu. Merdivenlerin tasarımı ise mimari detaylarla elde edilen şeffaf bir yapı ile çözülmüş olduğu için, yukarı çıkan kişinin basamakların içinden iki katı birden izleyerek yol almasına olanak verebiliyordu. Kısacası tüm proje çalışması görsel trendlerin etkilerinden çok, mimari dilin bütünsel kimliğinin içinde şekillendi.

Bu özel kurgunun içinde hedeflenen, objelerden çok, biraradalığın enerjisini açığa çıkaran tematik kompozisyonların ve çağdaş yaşama dair titiz bir seçkinin sunulduğu yepyeni bir oluşum; Koleksiyon Ev. Bu projede “Ev”, çağdaş bir yaşam ortamı olarak; kişilerin bireysel ifadelerine, kişisel gelişimlerine ortam hazırlayan bir sosyal paylaşım merkezi olarak değerlendiriliyor. Tüm bu özellikleri ile, Koleksiyon Ev, bir endüstriye ait ürünlerin sunulduğu showroom yaklaşımından farklılaşıyor. Bunun yerine, çağdaş yaşamla beraber gelişen çeşitli ilgi ve ihtiyaçlara yönelik zengin bir seçkinin sunulduğu “büyük mağazacılık” dönemini başlatıyor. 4.000 metrekarelik alanda konumlanan yeni mağaza, kendi hizmet ve beğeni anlayışını yaratan tasarımları buluşturuyor. Koltuklar, kanepeler, yemek odası ve özellikle de yatak odası takımlarını zenginleştiren aksesuarlar bir duygu bütününe yönelik temalarla sunuluyor.

Yeni dönem çalışmaları ilk kez bu mekanda sergilenirken, bir yandan da; dünyanın başka köşelerinde, aynı çizgiyi taşıyan, tanınmış tasarımcıların objeleri, Koleksiyon seçkisi ile bu mağazada yerlerini alıyor. Philippe Starck, Antonio Citterio, Enzo Mari, Patricia Urquiola, Sottsass Associati, Oscar Tusquets, Ron Arad, Antonia ve Miki Astori, Mario Bellini, Kazuyo Sejima gibi tasarımcıların ürünlerini özel bir seçki ile burada bulmak mümkün olacak. Ayrıca, Studio Kairos’ un Koleksiyon için tasarladığı yeni ev ürünleri de, yaşam alanının önde gelen parçaları arasında bulunuyor. Aksesuarlar, aydınlatma, ev tekstili ürünleri, mağaza genelini çevreleyen tasarım çizgisini detaylarda da bütünlüyor.
Arkitera

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  MVRDV 14 Nisan 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz