reklam

28 Mart 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

‘Devletin deprem konutu yapması DASK’ı baltalıyor’

Kamu ve özel sektör işbirliğiyle oluşturulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)’nun Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, depremlerin ardından afet konutu yapan devletin zorunlu deprem sigortasını sabote ettiğini söyledi.

Aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık genel müdür yardımcılığı görevini de sürdüren Serdar, Eylül 2000’de yürürlüğe giren deprem sigortasının zorunlu olduğunu, ancak yapmamaları halinde konut sahiplerine ceza uygulanmadığını dile getirdi. Depremlerden sonra devletin afetzedelere yeni konut ve kredi vermesini eleştiren Serdar’a göre, devlet destek çıkmasa oluşacak hasardan dolayı depremin cezasını çeken vatandaş koşa koşa sigortasını yaptıracak.

Türkiye’de son 60 yılda meydana gelen doğal afetlerin üçte ikisi deprem. Son yüzyıl içinde büyüklüğü 5,5’in üzerinde 118 deprem meydana geldi. Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Serdar, depremlerde ortaya çıkan hasarı devlete yükleme döneminin sona ermesi gerektiğini ifade etti.

Ağustos 1999’daki Marmara Depremi gibi büyük depremlerde hasarın devlet tarafından tam olarak karşılanamadığına dikkat çeken Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanı İdris Serdar, “Küçük depremlerde kaynak bulan devlet, ya büyük depremlerde ne yapacak?” diye sordu. Oysa zorunlu deprem sigortası sisteminin bu yükü devletin üzerinden kaldırdığını vurgulayan Serdar’ın verdiği bilgiye göre, deprem sigortalarının riski ülkede kalmıyor. Uluslararası reasürans şirketleri yoluyla yurtdışından karşılanıyor. Bir deprem halinde tazminatlar yurtdışından geliyor.

Depremlerden sonra konut ve kredi gibi zorunlu deprem sigortasının gelişmesini engelleyen uygulamaların terk edilmesi gerektiğini belirten Serdar, aksi takdirde zorunlu deprem sigortası sisteminin gelişemeyeceğini kaydederken, “Aksi takdirde ‘devlet kalıcı konut ve kredi veriyorsa sigorta yapmaya ne gerek var’ düşüncesi doğar. 2 milyon 150 bin poliçe sahibinin günahı ne?” ifadesini kullandı. Türkiye’deki 16 milyon konuttan 13 milyonu zorunlu deprem sigortası kapsamında bulunuyor. İdris Serdar, zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşması için cezai müeyyide ve etkin denetim uygulanmasını istedi.

Nisan-mayıs aylarının zorunlu deprem sigorta poliçelerinin yenilenme zamanı olduğunu hatırlatan Serdar, devletin Hakkari, Bingöl depremlerinden sonra kalıcı konut yapma ve kredi verme taahhüdünde bulunmasından dolayı tedirgin olduklarını söyledi. Deprem sigortasını tanıtıcı reklam ve etkinlikler ile sigorta oranını geçen yıla göre yüzde 6 oranında artırdıklarını bildiren Serdar, mağdur insanlara kaynak sağlanmasından dolayı poliçe sayısında azalma beklediklerini dile getirdi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanı Serdar, Zorunlu Deprem Sigortası’nın Dünya Bankası ve birçok kuruluş tarafından örnek olarak başka ülkelere tavsiye edildiğini de sözlerine ekledi.
Zaman - Fikri Kaya

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz