reklam

29 Mart 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Dahi mi Otel Frankenstein mı?

Isozaki ve diğerleri... Bir tek otel üzerine birçok mimari yeteneğin çalışması, konseylerin çekişmesini çözmek üzere G8 liderlerinin birkaç haftalığına bir araya gelmesine eşdeğer.

Bu açıkça abzürd, ama tasarımcı otelini daha çok küçük bir dükkan gibi görünmesini sağlıyor; sürekli bir sonraki “trend”i bekleyen bir işteki başarı gerçek değil. Bu otel uluslararası sahnede kimin kim olduğuna göre oda seçimi yapılabilecek ilk tasarımcı bölümlü otel. Tabi hali hazırda bazı problemler de mevcut; çok pahalı, karmaşık ve ödeme yapması güç, aynı zamanda sonuncu da olabilir.

Bu proje, soyadı güneşe en yakın uçan adam olan Icarus’u çağrıştıran, Silken’ın başkanı Anton Iraculis’in hayaliydi. Basque’ın yapı sektöründen gelen Iraculis, daha önce Foster ve Nouvel’le çalışmış ama üst düzeye hitap eden İspanya’daki oteller zincirinin 25. halkası için alabileceği bütün mimarları istemişti. Otel 360 oda kapasiteli ve inşaası 75 milyon Euro tutarında. Deneyimli otelci on dokuz mimar ve tasarımcı tutarak işleri zaten çok ileri götürmemiş mi?

Bu “Prima Donna’ların Olympus’u”ndaki her tasarımcıdan iç mimari tasarımıyla konuklara kendi kişiliklerini anlatmaları istendi. Sonuç olarak ortaya her mimarın kendi evlerinin birer konsantre hali çıktı.

Ürün tasarımcısı ve mimar Ron Arad banyo ve yatak için kan kırmızısı Corian’ın odanın orta yerine bırakıldığı tek bir ünite tasarladı. David Chipperfield Japon sadeliğini çağrıştıran bir tasarım yaparken; Zaha Hadid Cincinnati’deki Çağdaş Sanatlar Merkezi gibi binalarının hayranlarına hemen tanıdık gelecek bir tasarım gerçekleştirdi. Diğer mimarlar otel odasının belirli sınırları içerisine daha büyük projelerin stillerini uyarlamaya çalışırken, genç Plazma Stüdyosu ve deneyimli Foster & Partners yüksek bir enerjiyle yeni mimari olasılıklar keşfetmeyi deneyimlediler.

Bütün bunlar bir hayali gerçek kılıyor. Nouvel kendi süitlerinin bir kadının vücuduyla aşk oyunları arasında olduğunu söylerken, Japon usta Arata Isozaki kendi odalarının tamamıyla karanlığı sunduğunu ifade ediyor. Çeşitli katlar mimari meraklılarına istedikleri tarzda bir oda seçerek yer ayırtmalarına imkan sağlayacak. Otel yöneticileri ise daha ciddi bir problemle karşı karşıyalar; ilk birkaç yıllık rezervasyonlardan topladıkları bigilerle en zayıf tasarımın hangisi olduğunu net olarak görecekler. Otelin inşaası henüz bitmiş değil, ama kesin olan şu ki kar sağlamak için oldukça çaba gerekecek.

Otelin işletmecisi “Bu otelden para kazanmayabiliriz ama yönetici çok keyif aldı” diyor. David Chipperfield de görünüşe göre aynı fikirde ve ekliyor, “Otel odalarına bu kadar para harcadığınızda, o parayı oda oranında geri kazanmak çok zordur. Sanırım bunu göze aldılar.”

Bütün mimarlar aynı ücreti kabul etmiş ama ucuza mal olmadıkları kesin. Bununla beraber her tasarımcı kendi katlarına tamamen değişik çözümler getirdiği için onlara restoran, resepsiyon, park alanı ve peyzaj da eklenince müteahhitler defalarca değişik malzeme ve teknolojilerle çalışmayı öğrendiler.

Genel olarak mimarlar risk alarak onlara bu kadar özgürlük sağlayan müşterilerine büyük minnettarlık duyuyorlar, ama bireysel olarak star mimarların tamamen kendi yollarından gitmek istemeleri zaman zaman tansiyonu yükseltti.

Örneğin Ron Arad, Jean Nouvel’in binanın dışı konusundaki kısıtlayıcı davranışları yüzünden sıkıntı yaşadığını, mimarinin Grotesk’e dönmesinden endişelendiğini belirtti. Chipperfield de aynı fikirde olduğunu ve şu anda mimari hakkındaki bir problemin de promosyon aracı haline gelmesi olduğunu söylüyor.

En son bu kadar büyük çaplı bir megastar grubunun bir arada çalıştığı proje, 1947’de Birleşmiş Milletler’in modern mimariyi başarılı ve barışçıl bir geleceğe taşımak üzere on mimarı görevlendirdiği projeydi. Bu uluslararası on mimarın arasında Niemeyer (Brezilya), Le Corbusier (Fransa) ve Makelius (İsveç) de bulunuyordu. O dönemde Frank Lloyd Wright, bu üstün yaratımın cehenneme yolculuk olduğu doğrultusunda iğnelemişti. Otelciler Otel Puerta America Mayıs’ta kapılarını açtığında, müşterilerin bu cesur girişime aynı tepkiyi vermemelerini umuyorlar.
Financial Times - Çeviren: Aslı Ayhan

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz