reklam

04 Nisan 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

97’sinde Hala Efsaneler Yaratıyor

Aya ilk adım atan insandan önce, emeklilik vakti gelmişti. Kazandığı en büyük ödül olan Pritzker Ödülü’nü 80. doğumgününden sonra aldı. 90’a merdiven dayadığında da yaptığı en önemli işlerden biri olan Rio Modern Sanatlar Müzesi açılışını yaptı.

Akışkan formlardan oluşan Modernist yapıları dünyada asla çıkmayacak izler bıraktı ve kentsel mekanları yeniden şekillendirdi. Oscar Niemeyer – mimar, yaşam aşığı, hayat boyu komünist, yaşayan efsane – yüzyılını tamamlamaya yaklaşıyor.

Ama gene de zaman istirahate çekilme zamanı değil. 97 yaşındaki Niemeyer bir mil uzunluğundaki binalar ve açık alanlar serisinin şekillenmesini heyecanla izliyor. Rio’ya çok yakın olan Niteroi şehrinde bulunan proje Niemeyer’e en çok heyecan yaşatan projelerden biri.

Niemeyer Yolu denebilecek proje bittiğinde içinde 2 katedrali, bir tiyatroyu, plazayı, bir vapur iskelesini ve mimarın adına kurulacak vakıf binasını barındıracak. 15 futbol sahası büyüklüğünde bir bölgede konumlanacak proje Niemeyer’in yaptığı en büyük proje olacak. Proje tamamlandığında ise Niemeyer 100’lü yaşlarının başında olacak.

”Mimarlıkla uğraşmaktan tarifsiz bir zevk alıyorum” diyen Niemeyer’e göre, yaşayan birinin sadece zevk aldığı şeyi yapması gerekir. Tabi bu tanım, Le Corbusier ile beraber Makine Çağı diye adlandırılan Modernist Mimarlık çağına damgasını vurarak, betonarmeyi en yaratıcı biçimlerde kullanmış biri için fazla mütevazi olabilir.

Dünyadaki en tanınan Brezilyalılardan biri olan Niemeyer, ayrıca ülkenin en sevilen ikonlarından biri. Ocak ayında Philip Johnson’ın 98 yaşında ölmesiyle, Niemeyer yaşayan en yaşlı mimar statüsüne sahip oldu.

Ne kadar yavaş adımlarla da olsa, Niemeyer hala hergün ofisine gidiyor ve eskiz masasında kendisine heyecan verecek yeni fikirler üretiyor. Elleri biraz titrese de hala sabah 9’dan akşam 5’e kadar tasarım yapıyor. Kırmızı şarabı ve ince İsviçre cigarillo’larını çok seven Niemeyer, yaşayan arkadaşlarıyla biraraya gelip felsefi tartışmalar yapıyor.

Yuvarlak ve kıvrımlı hatlarıyla Niemeyer’in tasarımlarını etkileyen kadınlar, mimara göre yaratılan en önemli şeyler.

Konu New York’taki BM projesi için işbirliği yaptığı Le Corbusier’e gelince de Niemeyer’in tavrı net. “Benim mimarlığım, Corbusier’in mimarlığından tamamen farklıdır. O dik açılarla uğraşırdı ben işlerimin eksenine kavisleri yerleştiriyorum. Evren kavislerle doludur- Einstein’ın kavisli evreni..”

Ama Niemeyer’in yapıları zarifliklerine rağmen, kullanışsız olduklarından dolayı çok eleştirilmişlerdir. Brasilia şehrinde görevli olan bazı bakanlar, havalandırma yetersizliğinden ötürü binaların öldürücü bir sauna etkisine sahip olduğunu belirtmişlerdir. Hatta bazı eleştirmenler, Brasilia şehrinin tamamen zenginler, uçak yolcuları ve yüksek topuklular için tasarlandığını ve binalar arasındaki mesafelerden dolayı alt sınıftan insanların, banliyölere itildiğini söylemiştir. Ama son yıllarda dünyada modernizme karşı gösterilen ilgi nedeniyle, bu eleştiriler zayıflamıştır.

“O gerçek Modernistlerden biri, bir efsane. Öyle ki, yaptıklarının popüler olmasını, sonra yere batırılmasını ve en son tekrar popüler olmasını izlemek için bu yaşına kadar yaşamıştır” diyen eleştirmen Paul Goldberger’e göre Niemeyer, Latin renkliliğini ve dışavurumculuğunu Avrupa Modernizmi ile birleştiren eşsiz bir örnektir.

Niemeyer’in binalarıyla ilgili de tavrı çok sağlam. “Ben kendi sevdiğim şeyleri yaparım, başkasının sevdiklerini değil. Eğer Brasilia’ya giderseniz binaları beğenebilirsiniz ya da beğenmiyebilirsiniz ama onlara benzer birşey gördüğünüzü söyleyemezsiniz. Bence mimarlık sürprizlerle dolu olmalıdır.”
Kaynak: Los Angeles Times
Çeviren: Şevin Yıldız

 

Mart 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz