reklam

Haberler
18 Nisan 2005 Pazartesi

Arkitera Platform Toplantılarının 7. Durağı: İzmir
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin Kale Grubu sponsorluğunda Ekim 2004’den beri aralıksız olarak sürdürdüğü Arkitera Platform toplantılarında sona doğru yaklaşılıyor.

Harvard Üniversitesi Bir Türk Mimarı Konuk Edecek
2004 yılı Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi Mimar Han Tümertekin, çalışmalarını Harvard Üniversitesi Graduate School of Design’da seçkin katılımcılardan oluşan bir kitleyle paylaşacak.

Büyük gemi turizmine kapı açan Salıpazarı Projesi’ne onay çıktı
Yaklaşık 15 yıldır gündemde olmasına rağmen bir türlü uygulamaya geçirilemeyen Salıpazarı Projesi’nin önü açıldı.

Paris'teki Osmanlı ruhu
Mimar ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ'un Bizans ve Osmanlı eserlerinden oluşan sergisi Paris'in ünlü Conciergerie binasında açıldı.

Kolonları patlayan bir bina daha

TRT Caddesi üzerindeki 7 katlı Yapan Apartmanı'nın dış kolonları, önceki gün sabaha karşı aşırı yük nedeniyle patladı. 30 yıllık olduğu öğrenilen bina, tamamen boşaltıldı. Çökme tehlikesi yaşanan apartmanın çevresine, güvenlik şeridi çekildi.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı’ndaki binlerce taş ayağa kaldırılacak
Dünyanın en büyük ‘tarihî Müslüman mezarlığı’ olarak bilinen Ahlat Selçuklu Mezarlığı’ndaki şahadet taşları ayağa kaldırılıyor.

Atatürk Barajı’ndaki faciaya Çevre Bakanlığı el koydu
Batman-Yumurtalık Botaş Petrol Boru Hattı’nda meydana gelen delinmeyle oluşan çevre felaketi Çevre ve Orman Bakanlığı’nı alarma geçirdi.


Fotoğraf: Şahismail Gezici

Türk işi yangın merdiveni
Elazığ'daki Bosna Hersek Bulvarı'ndaki sekiz katlı İş Merkezi'nin yangın merdiveni, olası bir yangında işe yarayacak gibi görünmüyor. İş merkezinin, geçen yıl dershane olarak kullanılan üç katına ruhsat almak için, formalite yerine getirilsin diye yangın merdiveni yaptırıldı. Ancak sadece dershane için ayrılan 4, 5 ve 6. katlar için yaptırılan merdiven 1, 2 ve 3. katlarda devam etmeyince işlevsiz kaldı. Yetkililer konuyu incelediklerini söyledi.
Radikal

Türkiye’nin ilk iç mekân tasarım ödüllerinde geri sayım başladı
Türkiye’nin ilk iç mekân tasarım yarışması “Design Turkey / IDA 2005”’te mimarlar, iç mimarlar ve iç mekân tasarımcıları kürsüye çıkmak için son hazırlıklarını yapıyor.

Galataport Projesi’nin önü açıldı
İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu Bölge Kurulu, Salı Pazarı (Galataport) projesine onay verdi.

Galaport projesi için onay çıktı
Uzun zamandır gündemde bulunan ve Galataport olarak adlandırılan Salı Pazarı Projesi’nin önü açıldı. İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu Bölge Kurulu’ndan, Galataport projesine onay çıktı. Onayın ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) teknik ve idari şartnameyi hazırlamak üzere harekete geçti. ÖİB, şartnamelerin hazırlanmasının ardından yap-işlet-devret modeli ile bu yıl içinde ihaleye çıkmayı hedefliyor. Bu arada Karaköy iskelesinden başlayacak yaklaşık 1 kilometrelik şeritte gerçekleştirilecek projeyle birlikte, marina, büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği liman, alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller yapılacak.
Hürriyet

Dünyanın en küçük mutfağını bir Türk yaptı
Değişen yaşam koşulları beraberinde yeni ihtiyaçları da getiriyor. Son dönemde özellikle çekirdek aile kavramının ön plana çıkması ve yalnız yaşayan insanların sayısının hızla artaması mutfak sektöründe boşy gösteren firmaları da yeni tasarımlar yapmaya itti.

Kemer Country’de ‘kaçak’a inceleme
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe dün NTV’de ‘Bizim dönemimizde ormanlarımızda kaçak tek bina yoktur’ dediği saatlerde Kemer Country’nin inşaatla ilgili genel koordinatörlerinden Mehmet Köseoğlu telefonla arayarak şunları anlattı:

Yaptığı anıtlar Manat'ın üstünde
Mimar Erol Tabanca, 12 yıl önce küçük bir kaldırım işiyle girdiği Türkmenistan'da, Türkmenbaşı'nın çok beğendiği Tarafsızlık ve Bağımsızlık anıtları dahil pek çok prestij projesine imzasını attı. Ülkede 300 milyon dolarlık iş yapan Tabanca'nın yaptığı anıtlar Türkmen parasını süslüyor.

Topbaş'ın işi zor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda bir yılını dolduran Kadir Topbaş, yaptığı değerlendirme toplantısında, "İstanbul yıkılarak güzelleşecek" dedi.

İstanbul için acil yıkım vakti
Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu'nun kararıyla önceki gün resmi gazetede yayımlanan 'acil yıkım yetkisi' sayesinde, mahkeme kararı beklemeden bölgesel yıkımlar yapacak.

Eğlence sektörü kan ağlıyor
Geleceğin İstanbul'u nasıl bir kent olacak? Bilim adamlarına göre artık şehirler ülkeleri taşıyor. Bu nedenle şehirlerin nasıl bir rol üstleneceği önemli bir konu. Bu açıdan İstanbul'un 'Kültür, turizm, ticaret, finans ve kongre merkezi' olması hedefleniyor.

Bolu Tüneli seneye tamam
Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, 'Bolu Dağı tünelinin 2006 yılında tamamlanacağını bildirerek, 'Tünelin bitmesine engel teşkil edecek bir durum yok' dedi. Ergezen, şunları söyledi: 'Bu sene Bolu Dağı Tünelinde ışık görünecek. Tünelin bir başından girip, diğer başından çıkacağız. Geçtiğimiz günlerde tünelin inşaatını yapan Astaldi firmasının yetkilileri ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. 2006 yılının sonunda tünelin bitmesi konusunda mutabakata vardık. Başbakan'ın huzurunda da olayı kendilerine teyit ettirdik Ödenek sorunu yok, sigorta olayı vardı yüzde 45'inin sigortası yapıldı. Geri kalan bölümün sigortası ise Mayıs'ın 6 veya 7'sinde yapılacak'
Akşam

Üç yeni baraj için ihale yakında
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2005 yılı yatırım programına aldığı üç yeni baraj yapımı ile ilgili ilk adım önümüzdeki günlerde atılacak. DSİ HES Başkanlığı’nın yüzde 10 ödeneği hazır olan Afyonkarahisar Kuruçay, Çankırı Koyunbaba ve Kütahya-Hasanlar barajları ve Hidro Elektrik Santrallerin (HES) kati projelerinin hazırlanması için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, üç yeni baraj yapımı için projelerin hazırlanmasına yönelik açılacak ihalelere ait şartnamelerin hazırlıklarının tamamlanma aşamasında bulunuyor ve ihale ilanları peyder pey önümüzdeki günlerde yapılacak. DSİ’nin bu yıl programına aldığı barajlar için bu yıl toplam 180 milyar liralık proje harcamaları yapılacak.
Hürriyet

Taksim-Yenikapı Metrosu'na Güney Kore desteği...
Güney Kore Eximbank heyeti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaşı Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Beyazıt Kulesi onarılınca halka açılacak ama ufukta yine bir başörtüsü sorunu var
Beyazıt Kulesi halka açacak mı? Kule üzerinde hak sahibi olan üç kurum bir ön anlaşma yaptı. Kulenin onarılması gerektiği konusunda anlaşıyorlar. Ama başörtüsü konusunda anlaşamıyorlar.

‘Antik kent’ler müzede kuruluyor
Gaziantep’te yapımı devam eden Mozaik Müzesi’nde, Dülük Antik Kenti ile Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve orijinaline sadık kalınarak yapılan mezar odaları yer alıyor.

Bolu Dağı Tüneli 2006’yı bekliyor
Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, “Bolu Dağı tünelinin 2006 yılında tamamlanacağını bildirerek, “Tünelin bitmesine engel teşkil edecek bir durum yok” dedi.

Edirne’ye 5 yıldızlı otel yapılacak
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, memleketi Edirne’de turizm sezonunu Roman oyunları eşliğinde açtı. Unakıtan, tarihi eserlerle dolu Edirne’ye 5 yıldızlı otel yapılması için çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

Körfez Evleri'nde temel hazırlığı
Ege-Koop tarafından Eylül 2004'te kampanyası başlatılan ve 3,5 günde kontenjanları dolan Ege-Koop Karşıyaka Körfez Evleri Projesi'nde, temel atma aşamasına gelindi.

Kaleiçililerin yapı isyanı
Kaleiçi sakinleri, semtin korunması için resmi kurumlar ile sivil toplum örgütlerine çağrıda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Koruma Kurulu'nun Kaleiçi'ndeki kaçak yapılaşmayı önlemekle görevli olduğunu hatırlatan Kaleiçi sakinleri...

Petrol Atatürk Barajı’na aktı Botaş baktı
Batman-Yumurtalık petrol boru hattının Şanlıurfa mevkiinde delinmesi sonucu yaklaşık 35 bin varil ham petrol Atatürk Barajı’na aktı.

Denizlerimiz bitmeden yüzümüzü onlara dönelim
Toprak ana ise; deniz de yeryüzünün rahmidir. Yani deniz dünyadaki yaşamın en büyük kaynağıdır. Üç tarafımızın denizle çevrili olması, denizci bir millet olmamız, bu kaynaktan yeterince yararlanabildiğimiz anlamına gelmiyor.

Kaçak kazıda bulunan heykel, çalışmalar için ilham kaynağı oldu
Afyonkarahisar’ın Çay ilçesi Yaka Mahallesi’nde ormanlık alanda kaçak bir kazı ile ortaya çıkan tarihi imparator heykelinin çıktığı alanda kurtarma kazısı yapılacak.

Kocadere Vadisi'ne özgürlük kararı
Ortaca ilçesinde, eşsiz endemik (sadece bir bölgeye özgü) bitkiler ve doğasıyla ünlü Kocadere Vadisi'ndeki taşocağı kavgasına vali Hüseyin Aksoy el koydu: Çalışma izni vermeyeceğiz.

Step, Karim Rashid'le dünyaya açılıyor...
Sony, Prada, Yahoo ve Giorgio Armani'ye yaptığı tasarımlarla adını dünya pazarına duyuran ünlü tasarımcı Karim Rashid, Türkiye'den Step Halı ile yaptığı anlaşmayla, firma adına 100 halı tasarımını kapsayan özel bir koleksiyon hazırladı.

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının yedincisi
29 Nisan 2005 tarihinde İzmir Sanat Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Tamer Başbuğ, Emel Göksu, Nevzat Sayın, Hasan Topal


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz