reklam

03 Mayıs 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'a 'Jet Kurul' geliyor

Kısa adıyla 'Anıtlar Kurulu' yani Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile ilgili çok farklı ve birbiriyle taban tabana zıt düşüncelere sahibiz. Kimi Sinan Çetin gibi 'anıtı olmayan ülkede Anıtlar Kurulu mu olur?' düşüncesinde, kimi 'İzin de vermiyor, korumuyor da' diyor, kimi de 'Anıtlar Kurulu olmasaydı şu andaki tarihi değerlerimiz bile yok olurdu' savunmasını yapıyor.

Kısaca, toplum olarak üzerinde konsensüs sağlayamadığımız bir konu Anıtlar Kurulu. Şimdi bu tartışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Çünkü o cephede önemli bir gelişme sözkonusu. Denilen o ki, AK Parti ve Büyükşehir Belediye yönetimi mecvut üç kuruldan da memnun değil. Bu nedenle de yeni bir Anıtlar Kurulu için harekete geçildi. Böylece İstanbul 4 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu önümüzdeki günlerde devreye girecek. Anıtlar Kurulu kulislerinde bu yeni kurula bir de ad takılmış; 'Jet Kurul'...

Kulislerde bu kurulun gerekçesi olarak da mevcut kurulların 'yavaş çalışması' öne sürülüyor. Ama çok daha önemlisi AK Parti yönetiminin 'İstanbul'u uçuracak' prestij projelerini hayata geçirmekte zorlanması gösteriliyor. Kendi atadıkları isimlerin bile ikna edilememesi 'Jet Kurul'u gündeme getirdi. Böylece eski kurullar 'by-pass' edilecek ve planlar çıkmadan da projeler uygulama şansı bulacak. Bir kurul üyesi yöneltilen 'yavaş çalışma' eleştirisi konusunda şunları söylüyor: "Bugün üç kurul var. Her kurula günde en az 25-30 dosya geliyor. Ayda 6 defadan fazla toplantı yapamazsın. Toplantı başına 100 YTL veriyorlar. Bir toplantıda taş çatlasa 20 dosyaya bakılıyor. Ayrıca raportör yok. 4 raportörle kaç dosyaya bakabilirsiniz? Önce takviye yapsınlar sonra eleştirsinler."
Kurul üyesi bu eleştirileri yaptıktan sonra sözü asıl niyete getiriyor ve şöyle diyor: "Bu söylenenler gerekçe yaratmaktan öteye geçmez. Asıl dertleri, istedikleri kararları aldırabilmek. Bunu yeni hazırlanacak yasayla kurmaya çalışıyorlar. Öyle bir 'Jet Kurul' ki ne aşağısı belli, ne yukarısı. Devletin kendisi tutarsız. 4 No'lu Kurul'u oluşturarak diğerlerini çökertecekler. Yeni yasaya gerek yok, önemli olan şehrin planlarını yapmak. Bunu yapmıyorlar, sonra da 'biz yaparız' diyorlar. Bu olmaz. Tarihi Yarımada'yı bitirdiğin gibi, Beyoğlu da diğer bölgelerin planları da bitirilebilir."

Yeni Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç, başka alanlarda faaliyet gösterdiği için sanıyorum henüz bu alanlara el atmadı. Yeni kurulları devreye sokmanın nasıl bir yararı olacağı bir yana, asıl sorun bir Anıtlar Kurulu üyesinin dediği gibi 'kurulları günah keçisi' olmaktan çıkarmak.
Bu işin zamanı gelmedi mi?
Sabah - Mahmut Övür

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz