reklam

03 Mayıs 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Ian Ritchie İstanbul’da Işığın Tasarımını Anlattı

Ünlü İngiliz mimar Ian Ritchie’nin konuşmacı olarak katıldığı konferans 28 Nisan 2005 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde gerçekleşti. “Tasarım ve Yenilik” başlıklı konferansta Ritchie, mimaride malzemenin önemi, mimarın endüstri üretimindeki rolü ve özellikle mimari de cam malzeme kullanımından bahsederek kendi tasarımlarını anlattı. Mimar, meslek hayatına atıldığı 80’li yıllardan günümüze kadar tasarladığı uygulanmış ya da sadece tasarım aşamasında kalan projeleri üzerinden özellikle doğal ışığın mimari yapıda tasarımı konusunda yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.

Tasarımlarında cam malzeme kullanımı üzerine yaptığı kimi zaman “deneysel” olarak nitelendirdiği projelerinde günışığını işlevsel ya da estetik amaçlı yer aldığı tasarımlarında camın aslında şeffaflığı – yokluğu temsil ettiğini ve bunu taşıyacak strüktürün hafifliği, ışık oyunlarında görünürlüğünün en aza indirilmesi için geliştirdiği detay tasarımlarını anlattı. Günümüzde sadece cam malzeme kullanılarak yapılan tasarımlarda ışığı vurgulayan ve esas öne çıkaran gölgeden yoksun olduğunu söyledi. Bu tasarım anlayışını eleştirerek “Gölge ışığın kardeşidir” tanımlamasını yaptı.

Paris’te yer alan La Vilette Fen Müzesi’nin cephelerinde yaptığı uygulamaları anlatan mimar bu tasarımın mimarlık alanında eğitimsel özelliğe sahip olduğunu söyledi. La Vilette Bioklimatik cephelerinde ışığın sadece işlevsel olarak kullanıldığını ancak Paris’teki Louvre Piramidi’nin tasarımında camın kenarların kesilmesi ile gökkuşağı renkleri yaratılarak iç mekanda müthiş bir görüntü yaratıldığını belirtti.

Konferansta bir eğitmen gibi yaptığı tasarımları en ince detaylarına kadar gösterek anlatan Ian Ritchie öğrenciler açısından oldukça eğitici bir sunum gerçekleştirdi.

Sinem Çetintürk - Arkitera

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kelime manası ipotek anlamına gelen "mortgage", bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade ediyor. Mortgage Sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Arkitera.com/gündem

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz