reklam

04 Mayıs 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Erzen'e 'kaçak yapı' soruşturması

Defalarca, ' Florya'yı kaçak yapı cenneti yapan müteahhitlerle ilgili neden bir işlem yapılmıyor?' diye yazdım. Hiç ses çıkmadı. Oysa ortada ciddi rant yaratan bir kaçak yapı sektörü olduğu biliniyor. Denilen, Florya'nın yüzde 70'inin 5-6 hatta 7 katlı ' kaçak' lüks binalardan oluştuğu...

Lüks dairelerin fiyatları da ortalama 400 bin dolar civarında. Rakam ve rant büyük. Ancak ' yerel siyasi' iradenin ' gücü' yıkımı gerçekleştirerek rantı engellemeye yetmedi. Ötekileri de seyretti. Ve bölgeden ' kirli ilişkiler' in yarattığı ' pis kokular' yayılmaya başladı. Böyle olunca göstermelik birkaç yıkım yapılarak bugünlere gelindi.

Tam anlamıyla bir duyarsızlık söz konusuydu. Toplumda umutsuzluğa, şehir yönetimine güvensizliğe yol açan bu duyarsızlığa son verilmemesi şaşırtıcıydı.
Şimdi bu konuda ilginç bir gelişme var. Kaçak müteahhitlerin binalarını yıkmayan Bakırköy Belediye yöneticileri hakkında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu soruşturma izni verdi.

Soruşturma iznine giden süreç, geçtiğimiz yıl yıkımların yapılmaması üzerine başlatıldı. Bölgeyi izlemeye alan İçişleri Bakanlığı müfettişleri ön inceleme sonucu, başta Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen olmak üzere İmar Müdürü Bedros Avedikyan ve Fen İşleri Müdürü Muzaffer Yıldız hakkında soruşturma açılmasını istedi. Eski Fen İşleri Müdürü Tarık Konal ise soruşturma dışı bırakıldı.

İçişleri Bakanlığı, "Ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılarla ilgili kanuni gereklerin yerine getirilmediği" iddiasıyla soruşturma açılmasını istiyordu.

Suç yeri olarak Bakırköy'ü gösteren Bakanlığın, suçun öğrenilme tarihini 13 Ocak 2005 olarak vermesi de şaşırtıcıydı. Yani bakanlık Florya'da kaçak yapı olduğunu geç de olsa fark etmişti.

Müfettişlerin yaptığı inceleme bir başka ilginç gerçeği de ortaya çıkarttı. Eski Fen İşleri Müdürü Tarık Konal, kaçak yapıların yıkılması için çaba sarfetmiş, hatta başkanlığa 'yıkım dosyası' sunmuştu. Ama tüm bunlara rağmen bizzat başkan Erzen tarafından görevden alınmıştı. Müfettişler, tam da bu nedenle Tarık Konal hakkında soruşturma açılmasını istemiyordu.

Tarık Konal bu konuda şunları söylüyor: "Müfettiş geldi, ben, 'yıkmaya çalıştığımı söyledim' diğerlerinin yıkmak istemediklerini kanıtladım. Bunun üzerine karar verdi." Bence müfettişler doğru karar(!) vermedi. Aslında, eski Fen İşleri Müdürü Tarık Konal'ın da yargılanması gerekiyor. Çünkü, Tarık Konal yargı önüne çıksaydı, yıkımların niçin gerçekleşmediği, nasıl ve kimler tarafından engellendiği de ortaya çıkacaktı.

Cumhuriyet'in geçmişine atıfta bulunarak 'açık alınla' yola çıkanların, Ağır Ceza'da yargılanması hâlâ CHP yönetimine bir şeyler hatırlatmıyor mu?
Sabah - Mahmut Övür

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz