reklam

05 Mayıs 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İznik Vakıf Çinisi, Nature Genetics dergisinin Nisan sayısına kapak oldu

İznik Vakfı ile Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Tayfun Özçelik’in ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışma sonrasında 17. yüzyıl çinilerinin klasik motiflerinden “haliç işi”, DNA’nın kromozomlara dönüşmesini yorumlayan “chromatin” isimli motif ile en saygın bilim dergilerinden Nature Genetics’in Nisan sayısının kapağında yer aldı.

17. yüzyıl çiniciliğinde en çok rastlanan motiflerden biri olan “haliç işi” ile DNA’nın kromozomlara dönüşmesinde rol oynayan hücre yapıları arasındaki benzerlikten yola çıkan Prof. Dr. Tayfun Özçelik’in desteği ile İznik Vakfı tasarım ekibi tarafından çağdaş bir yorumu yapılan “chromatin”, Vakıf tarafından geleneksel kuvartz çini üretimi teknikleri kullanılarak İznik’te üretildi. İznik Vakfı kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil konu ile ilgili; İznik Çinileri, mimarlık ve sanat dünyasının dışında bilim dünyasının da esin kaynağı oldu, İznik Vakfı olarak, bu işbirliğini sürdürecek yeni projeler oluşturacağız ve bu üretimlerimizi bir sergi haline getireceğiz.” dedi.

Gen teknolojilerinin büyük atılımı ve İnsan Genom Projesi’nin başarısı ile bilim dünyası dışında da yoğun bir ilgi gören genetik bilimi, son yıllarda “gen sanatı” olarak adlandırılan yeni bir sanat akımına öncülük ederek dikkatleri üzerine çekiyor. İznik Vakfı ve Prof. Dr. Tayfun Özçelik’in girişimleri sonucunda bu yeni akımın dikkat çekici eserlerinin kapak yapıldığı derginin kapağında günümüz İznik çinilerinin en çağdaş yorumlarından biri olan “chromatin”, İznik çinilerini gen sanatı ile buluşturuyor.
Arkitera

 

 

 

 

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz