reklam

05 Mayıs 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Divriği Ulucami proje olmadığı için onarılamıyor

UNESCO’nun koruma çalışmaları kapsamında ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine alınan Sivas Divriği Ulucami ve Darüşşifası’nın onarımı proje olmadığı için başlatılamıyor. Teknik komitenin hazırladığı ve talep olmadığı için iptal edilen taslak şartname yeniden düzenlendi.

Divriği Ulucami restorasyonu üzerinde yaklaşık 2 yıldır çalışılıyor. 4 Eylül 2003’te Sivas’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra restorasyon için çalışmalar hızlandırıldı. Özel İdare bütçesine kaynak aktarıldı. Sivas İl Özel İdaresi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Protokol uyarınca danışma, yürütme ve teknik komiteler oluşturuldu. Ardından teknik komite restorasyonla ilgili bir taslak şartname hazırladı. Bu taslak şartnameyle proje ihalesine çıkarıldı. Ancak talep olmadığı için ihale iptal edildi. Şu anda şartname taslağı yeniden düzenlenerek ikinci bir proje ihalesi hazırlığı yapılıyor.

Divriği Ulucami’nin yılların biriktirdiği çok sayıda sorunu var. Sorunlar insan kaynaklı müdahaleler, tabiat (nem ve drenaj) ve zamanın yıpratması şeklinde sıralanıyor. İnsan kaynaklı müdahaleler bugüne kadar hep olumsuz sonuçlar doğurdu. Özellikle caminin orijinal çatısının kaldırılarak yerine günümüz tuğlasından örülmüş çatının konulması, tarihi eserin statiği üzerinde önemli sorunlar oluşturdu. Bina, yılların yorgunluğuna daha fazla dayanamaz hale geldi. Nem, tabandan kaynaklanan drenaj, çevre düzenlemesi ve insani müdahalelerden kaynaklanan tüm bu sorunlar, oluşturulmaya çalışılan yeni projede öncelikli olarak halledilecek. Divriği Ulucami ve Darüşşifası tek başına ele alınmayacak. Çevre düzenlemesi de proje dahilinde olacak.

“Caminin bütün sorunlarını ele alan ve bu sorunlara çözüm getiren bütüncül bir projenin olmaması elimizi kolumuzu bağlıyor.” diyen Sivas Valisi Dr. Hasan Canpolat, bugüne kadar yanlış uygulamalarla sorunlara tek tek yaklaşıldığını söylüyor. Restorasyon projesinin hazırlanması aşamasında ödenek sıkıntısı yaşamadıklarını belirten Canpolat, Türkiye’de bu işi tek başına üstlenecek bir şirketin olmamasından yakınıyor. Bu konuda uzmanlaşmış şirket ve üniversiteleri göreve çağıran Canpolat, şunları söylüyor: “Divriği Ulucami’nin restorasyonuna ayrı bir önem veriyoruz. Ülkemizde bu işi tek başına üstlenebilecek yeterli bir kurum olduğu kanaatinde değilim. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla birlikte bu konuda uzmanlaşmış şirketler bir araya gelerek bu işin altına girebilirler. Şayet sene içinde bir proje hazırlanırsa hemen onarım ihalesine çıkılacak.”
Zaman - İsmail Yıldız

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz