reklam

05 Mayıs 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İyi fikirler arenası: IKEA

Ben sizden daha şanslıyım. Çünkü kapılarını ilk kez bugün açacak Ikea İstanbul mağazasını üç gün önce gezdim; kataloğundan seçtiğim ürünleri, alışveriş arabama doldurdum, yassı kolileri üst üste dizdim ve aldıklarımı arabamın bagajına yükledim.

Evde sardı mı beni bir panik! İyi de ben bunları nasıl monte edeceğim? Hayatta beceremem! Hepimiz becereceğiz, çünkü ev alışverişinde farklı bir dönem başlıyor!

Birkaç yıldır efsanesi dolaşıyordu, sonunda geldi. İsveç’te doğma büyüme mobilya ve ev aksesuvarları zinciri Ikea, düşük fiyat ve kaliteli tasarım garantisiyle sunduğu binlerce çeşit ürünüyle bugünden itibaren İstanbul’da kapılarını açıyor.

30.000 metrekarelik Ümraniye mağazası, dünyadaki 213. Ikea mağazası. Peki ama bu Ikea kim? Neden bütün dünyada bu kadar rağbet görüyor?

Düşük fiyata iyi tasarım
‘Çoğunluk için daha iyi günlük yaşam yaratmak’ vizyonuyla akıllı çözümler sunan Ikea, kurucusu Ingvar Kamprad’ın 60 yıl önce dediği gibi, iyi tasarımları herkesin alabileceği fiyatlara satmasıyla ünlü. Bir tasarıma önce fiyat etiketinden başlıyor. Yani tasarımcıları iyi tasarımlı ve kaliteli bir mobilyayı düşük fiyata üretebilmek için epey farklı düşünmek zorunda kalıyorlar.

Onların görevi, hayalgüçlerini kullanarak ve sürekli değişik yollar arayarak fiyatları düşük tutmak.

Ikea’nın katalogları da çok popüler. Pazarlama yatırımının çok büyük bir parçası olan bu kataloglar, örneğin geçtiğimiz sene 33 ülkede, 25 dilde, tam 143,5 milyon adet basılmış; evlerin kapılarına ücretsiz olarak dağıtılmış.

İçinde yaklaşık 7000 fotoğraf yer alıyor! Zaten Ikea, piyasaya önce mağazasıyla değil, kataloğuyla giriyor. Türkiye’de dağıtılan 284 sayfalık katalogta ise 2500 çeşit ürün mevcut, ancak mağazadaki ürün sayısı 6500’ü buluyor.

Ikea’nın diğer mağazalardan en farklı tarafı, müşterileriyle iş bölümü yapması. Seçtiğiniz mobiyaları depodan, demonte bir şekilde durdukları yassı koliler halinde kendiniz alıyorsunuz.

Yassı koliler, nakliye ve depolama maliyetlerini düşürüyor ve bu avantaj doğrudan etiketlere yansıyor.

Aldıklarınızı arabanıza ve evinize kendiniz taşıyorsunuz. Ve mobilyanızı evde kendiniz monte ediyorsunuz. Kendiniz taşıdığınız ve monte ettiğiniz bir mobilya için de, önceden monte edilmiş ve kapınıza getirilmiş bir mobilyaya ödeyeceğinizden daha az para ödüyorsunuz. Bu sistemi kabullenmeyenler içinse, ücreti karşılığında montaj ve nakliye servisi sunuluyor.

Ikea’da neler var
Neler yok ki? Kanepe, sandalye, masa, raf sistemi, ranza, bar taburesi, evye konsolu, bebek yatağı, aydınlatma, halı, yastık, havlu, perde, nevresim, oyuncak, sulama kabı, kutu, poster, saksı, saat, kapı kulbu, süzgeç....

6500 ürün çeşidini saymamı beklemiyorsunuz herhalde... Daha ne bekliyorsunuz? Mağaza haftanın 7 günü, saat 21.00’e kadar açık.

Evini seven gitsin!
Çinilere modern yorum

Tasarım eğitimine edebiyat gibi insanı her yönüyle ele alan bir bilimle başlayan Defne Koz, Milano’da yaşayan ama tasarımları dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan bir Türk. Tasarımlarını yaparken merkeze hep insanı koyuyor, sınırların hükmetmediği bir alanda hayal kurmaya ve bu hayalleri gerçekleştirmeye devam ediyor.

Amacı, insanların ‘ben de yapardım’ diyebilecekleri kadar basit, ama kimsenin yapmadığı nesneler tasarlamak. ‘Tasarımcı, insanların yaşamlarını, duygu ve düşüncelerini anlayacak kadar duyarlı ve onlara yeni, heyecan verici bir çevre sunacak kadar da yaratıcı olmalı’ diyen Koz’un karşımıza çıkan son koleksiyonu, İznik Çinileri’nden yola çıkarak VitrA için tasarladığı karo serisi.

El işçiliğine has duyarlılığı kaybetmeksizin çağdaş teknolojiler ile seri olarak üretilen bu karolar, dokusuyla geçmişte kuars kullanılarak üretilen çinilerdeki derinlik ve yumuşaklık hissini günümüze getiriyor. İznik Çini karoları; renkleri, dokuları, geometrik düzenleri ve motifleriyle mekanlarda hem geçmişe, hem bugüne ait bir tarz yaratıyor. Koz, Vitra’yla önümüzdeki yıllarda ‘Hamam’ projesi yapacağının da müjdesini veriyor.

Masal bugün başlıyor: Bir varmış, bir yokmuş...
Maison Française dergisi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen sofra sergisinin yeni teması ‘1001 Gece Masaları.’ Masallardan ilham alan 34 sofra, ünlü moda tasarımcılarının kreasyonları eşliğinde bugün Sait Halim Paşa Yalısı’nda başlıyor.

Yapı Kredi Koray ana sponsorluğunda, Linx Marketing Services ile birlikte düzenlenen sergiyi, pazar gününe kadar 11.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Sergiye sofra tasarımlarıyla katılan firmalar Aloha, Cherie Davet, Christofle, Çubuklu 29, Deco Center, Duygu Özcan Antique Furnishing, Esse, Gaia&Gino, Güral Porselen, Herend, Hisar, Ideal Home Range, Kütahya Porselen, La Bonbonnière, La Ev Tekstili, Logo Ahşap, Marks & Spencer, Mikasa, Mona Glass, Monev Exclusive, Mudo Concept, Pabetland Trends, Papila Exclusive, Prestige Corner, Sırma, Swarovski, Urart, Woods ve Yankee Candle.

Sergide ayrıca Arzu Kaprol, Bahar Korçan, Hakan Yıldırım, İdil Tarzi, İsmail Acar, Özlem Süer’in masalsı kreasyonlarını ve V.I.B. gelinlik koleksiyonunu da görme imkanınız var. Keyifli ve çok şık bir gün geçirmek istiyorsanız ajandanıza not edin. Tel: (0212) 223 05 66
Hürriyet

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz