reklam

09 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İçeriye pahalı satılan çimento için fabrikalar indirime gidiyor

Ege Bölgesi’ndeki fabrikalardan çimentoyu pahalıya aldıklarından şikayetçi olan inşaatçıların isteği yerine geliyor. Çimento fabrikaları ton başına 21 yeni liraya kadar indirim yapmaya karar verdi.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, önde gelen çimento üreticileriyle görüşerek İzmir’deki çimento fiyatlarının İstanbul ve Ankara seviyesine çekilmesini istedi. İnşaat şirketlerinin şikayetlerini çimentoculara ileten Göksu’nun girişimi ile çimento firmaları geri adım atarak fiyat indirimine gitti. Zaman’ın geçen cumartesi günü “Fabrikalar çimentoyu iç piyasaya pahalı satıyor” başlığıyla gündeme getirdiği haber üzerine harekete geçen Vali Göksu, fiyatların aşağı çekilmesi konusunda çimentocuları ikna etti.

Çimento fiyatlarıyla ilgili sıkıntıların gündeme gelmesiyle birlikte Göksu, çimento şirketleri ile inşaat şirketlerini bir araya getirerek bir zirve düzenledi. Çimento zirvesine Batı Anadolu Çimento Sanayii AŞ ve Çimentaş yetkilileri çağrıldı. Bayındırlık Müdürlüğü’nden, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan ve İzmir Ticaret Odası’ndan (İZTO) yetkililerin de katıldığı toplantıda Vali Göksu, çimentodaki fahiş fiyatın İstanbul ve Ankara seviyelerine çekilmesini istedi. Göksu’nun inşaat faaliyetlerinin canlandırılmasına yönelik isteğini olumlu karşılayan şirketler ton başına 13-21 yeni liralık farkı geri çekmeyi kabul etti. İzmir İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Engin Gürkan, “Konuyla ilgili iki toplantı yapıldı. İlkine ben de katıldım. Fiyatların geri çekilmesi kabul edildi. Kararlarla ilgili yazışmalar devam ediyor. Uygulamaya konulduğunda inşaatçılar bayram edecek.” diye konuştu.

İzmirli inşaatçılar, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren çimento fabrikaları ve hazır beton şirketlerini kartel oluşturdukları gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na şikayet etmeye hazırlanıyordu. İZTO raporuna göre İzmir’de inşaatçılar, çimento ve hazır betonu yüzde 50 daha pahalıya kullanıyordu. Çimentonun tonunu 48,39 YTL’den ihraç eden fabrikalar, İzmirli inşaatçıya 120,81 YTL, yani üç katına yakın bir fiyatla satıyordu. Torbası 4 YTL’den ihraç edilen çimentonun iç piyasadaki fiyatı ise 6 yeni lira. Rekabet Kurumu, daha önce yapılan iki şikayette, fiyat yükseltmek için ortak hareket ettikleri gerekçesiyle çimentoculara 2002 ve 2004 yıllarında iki ceza kesmişti. Fabrikalar, cezalara rağmen aynı uygulamaya devam ediyordu. Çimento şirketleri, son gelişmeler konusunda henüz bir açıklama yapmadı.
Zaman - Selim Kuvel

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz