reklam

09 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Depremzede, heyelan bölgesine yapılan evini tuğla tuğla taşıyor

Erzurum’da depremzedeler için yapılan 77 konutun olduğu yer heyelan bölgesi çıktı.

Deprem kuşağı üzerinde yer alan Erzurum’da 1983 yılında meydana gelen sarsıntıda binlerce kişi evsiz kaldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, depremzedelere konut yaptırdı. Narman ilçesine bağlı Sütpınar köyünde de 77 kişi kendileri için yapılan konutlara yerleşti. Ancak uzun süre geçmeden konutlarda çatlaklar oluştu ve bazı evler oturulamaz hale geldi. Köy halkının şikayeti üzerine Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 1988 yılında inceleme yaptı. Hazırlanan raporda 77 konutun yapıldığı yerin eski bir heyelan kütlesi olduğu ve bu alanın kaymaya başladığı belirtildi. Aradan yıllar geçti, herhangi bir tedbir alınmadı. 1997’de yeni bir etüt raporu düzenlendi. İkinci rapor sonrasında da değişen bir şey olmadı. Çaresiz kalan köylüler, depreme yakalandıkları bölgede yeniden ev inşa etmeye başladı. Köy halkı yeni evlerini, kendileri için yapılan deprem konutlarından söktükleri malzemelerle inşa ediyor. Konutların yakınından geçen Sütpınar Deresi’nin debisi bahar aylarında yükseliyor. Her yıl oturdukları zeminde kayma yaşandığını belirten köylüler devletin ilgisizliğinden şikayet ediyor.

Köy Muhtarı Binali Kilar, heyelan nedeniyle konutların yıkılmaya başladığını söylüyor. Kilar, maddi durumu kötü olanların çatlak evlerde kaldığını kaydediyor. Devlet tarafından yapılan evinin yıkıldığını anlatan Hüseyin Tutar ise konutlardan söktüğü tuğla, tahta ve diğer malzemelerle yeni ev yapıyor. Enver Akpınar da dere nedeniyle köylerinin her yıl kaydığını ifade ediyor. Akpınar, “Heyelan sürekli ilerliyor. Zemini sağlam bir yere taşınmak istiyoruz.” diyor. Jeoloji mühendisle-ri Erol Sulumer ve Batur Turalıoğlu, heyelanın yaşandığı köyde etüt çalışması yaparak bir rapor hazırladı.

Köyün güneyinde heyelanın etkili olduğuna dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Heyelan bölgesinin kuzey ve güney tarafı iki vadiyle sınırlıdır. Güneyde bulunan vadide akar bir dere bulunmaktadır. Bahar aylarında debisi arttığı için kıyı oyulmalarına bağlı kaymalar meydana gelmektedir. Ayrıca bu eski heyelan kütlesi içinde ikincil kaymalar meydana gelmiş ve bu hareket Sütpınar köyünde yapılan ilk etütten bu zamana kadar devam ederek gelişmiştir. Heyelan alanından şimdiye kadar etkilenmiş ve etkilenebilecek 15 konut bulunmaktadır. Bu 15 konutun 5’i tamamen yıkılmış sadece bina temelleri kalmıştır.” Erzurum Bayındırlık ve İskan Müdür Vekili Yaşar Güvenç, yaşanan sorunların hukuksal olduğuna işaret ediyor. 20 yıldır çok sayıda yazışma yapıldığını ifade eden Güvenç, “7269 sayılı Afet Kanunu gereğince 1 yıl dolmadan 2. afet yaşanırsa kanun gereği konutlarda indirim yapılıyor. Ancak bu konutlar 20 yıllık olduğu için herhangi bir çalışma yapılamıyor.” diyor.
Zaman - Ömer Sarı - Sedat Avcı

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz