reklam

09 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

12 metrelik mozaik bürokrasiye takıldı

Mersin'in Aydıncık ilçesinde 1996'da ortaya çıkarılan ve sadece Mısır'dan 9 yılda 200 otobüs dolusu ziyaretçinin geldiği Kelenderis Antik Kenti'nin resmedildiği dev mozaiğin, kamulaştırma sorunu nedeniyle üstü kapatıldı. Kazı çalışmalarının başkanlığını üstlenen Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu, antik Kelenderis (Gilindire) kentinin kamulaştırılması için başvurduklrını ancak cevap alamadıklarını belirtti.

Kazı başkanı olan Selçuk Üniversites Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zoroğlu, kazı alanının kamulaştırılması için yaklaşık 10 yıl önce Kültür Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını ve açılan dava sonucu mahkeme tarafından kamulaştırma için karar verildiğini belirterek, “Ancak daha sonra arsa sahipleri, karara itiraz ettiler. Aradan geçen süre içinde yetkililer davaya gerekli ilgiyi göstermediler. Hatta bankada bloke edilen paranın sahiplerine ödenmesi için bürokratik işlemler bile tamamlanamadı” dedi.

Danıştay, Kamulaştırmayı Durdurdu
Bunun üzerine kazı sırasında yıllarca süren çalışma sonucu büyük bölümü ortaya çıkarılıp koruma altına alınan zemin mozaiğinin bulunduğu parsellerin kamulaştırılmasının Danıştay tarafından durdurulduğunu belirten Zoroğlu, şunları söyledi: "Birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescili bulunan istimlak alanındaki mozaik, 12 metre uzunlukta ve 3 metre genişlikte. Dünyada başka bir benzeri bulunmayan mozaiğin 3x3 metrelik bölümünde Kelenderis antik kentinin M.S. 6. yüzyıldaki manzarası resmedilmiş. Burada etrafı sur duvarlarıyla çevrilmiş bir şehir manzarası bulunmakta. Deniz kıyısında olan bu şehrin limanına 2 adet yelkenli yaklaşmış olarak tasvir edilmiş. Kamulaştırma sorunu nedeniyle bu dev mozaiğin üzeri şu anda kapalı tutuluyor. Şahıs malı üzerinde olduğu için de mozaiğin üzerini açıp yeniden çalışma yapabilmemiz ve çevresindeki kazıyı sürdürmemiz zor. Çünkü büyük emeklerle ortaya çıkardığımız 1600 yıllık antik kentte kazı yapmamız, mülk sahibinin onayına bağlı. Oysa her yıl olduğu gibi bu yıl da kazı çalışmalarını Temmuz ayında başlatmayı planlıyorduk.”

“Yeni Bir İstimlak Kararı Alınmalı”
Zoroğlu, antik kent ve içindeki dev mozaiği tüm dünyaya tanıttıklarını, bu sayede son 9 yılda sadece Mısır'dan burayı görmek için 200 otobüs dolusu turistin geldiğini ifade ederek, “Bunun yanı sıra başta İsrail, İngiltere ve Fransa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden gelen turistler buraya hayran kaldı. Hatta bir Fransız bilim adamı, Kıbrıs'ta yapacağı bir sunum için mozaiğin fotoğrafını istedi. Yaz aylarında burayı görmek için tekneyle gelen turistler bile var” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni bir istimlak kararı alıp bu alanı kamulaştırmak zorunda olduğuna işaret eden Zoroğlu, “Biz doğal olarak projemizin bilimsel tarafıyla ilgileniyoruz. Gerisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel makamların bileceği bir iş” diye konuştu.

Mersin Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ise daha önce kamulaştırmayla ilgili mahkeme kararının, Kültür ve Turizm Bakanlığı lehine olduğunu anımsatarak, “Daha sonra Danıştay tarafından alınan ve aleyhimize çıkan kararın, evrak eksiğinden ve gecikmeden kaynaklandığını düşünüyorum. Kazı başkanı yeniden başvuruda bulunduğu takdirde, bölgenin kamulaştırılması için yeni bir girişimde bulunabiliriz” dedi.
Hürriyet

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının sekizincisi
14 Mayıs 2005 tarihinde Adana Şehir Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Kaya Arıkoğlu, Emre Arolat, Aykut Köksal, Mete Tapan, Hakkı Yırtıcı


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz