reklam

09 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Binada oturmayanlar masrafa katılmayacak

Okuyucularımdan bir süredir kooperatif şikâyeti almıyordum. Son günlerde yine şikâyet içeren mektuplar alıyorum. Bunun da bir mevsimi var galiba. Örneğin Ankara'dan yazan okuyucum H. O., yıllardır süren bir kooperatif inşaatındaki dairesine mecburen yerleştiklerini, binanın eksikliklerini kendilerinin giderdiğini, birkaç daireye de başka kooperatif ortağının girdiğini, henüz binanın kooperatif adına kayıtlı olduğunu, bu halde ortak giderlerden kimlerin sorumlu bulunduğunu sormuş.

Kooperatif inşaatlarında, inşaatın yıllar yılı sürmesi sonucu bu problemle çok karşılaşılır. Ancak burada karışan hukuki mesele, kooperatif mevzuatıyla kat mülkiyeti mevzuatıdır. Her binaya yerleşen biri bu binada kat mülkiyeti mevzuatının geçerli olduğunu sanıyor. Oysa gerçek böyle değil.

Kat mülkiyeti mevzuatının geçerli olabilmesi için tapuda, bu binayla ilgili olarak ya kat irtifakının kurulması veya kat mülkiyetinin tescil edilmiş olması şarttır. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis etmek mecburi değildir. İhtiyaridir. Ancak özellikle kooperatifler neticede mutlaka kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis etmelidirler. İnşaatın sürmekte olduğu dönemlerde kat irtifakı henüz tesis edilmemiş olabilir. Ayrıca kat irtifakı tesis edilse dahi, kat mülkiyeti mevzuatının uygulanabilmesi için binanın oturulabilecek biçimde tamamlanmış olması ve bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanılıyor olması şartı vardır. Bu nedenle okuyucumun bahsettiği şekilde zaruri nedenlerle bitmemiş bir binaya girilmişse burada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmaz. Dolayısıyla kat malikleri toplantısı yapılamaz, yönetici seçilemez, işletme projesi yapılamaz.

Ortak gider ve avans talebi kat mülkiyeti mevzuatı hükümleri içinde olduğundan oturmayanlardan ortak gider talep edilemez. Dolayısıyla yakıt vesair giderler, ancak binada oturanlardan talep edilebilir. Kullanmayanlardan talep olunamaz. Ne zaman ki kat mülkiyeti mevzuatı yürürlüğe girer, ancak o zaman oturmayanlardan da ortak gider talebinde bulunulabilir. Yani bugün için okuyucumun durumunda olan kişiler, ancak binada oturanlardan masrafa iştiraki talep edebileceklerdir, kat mülkiyeti mevzuatını uygulayamayacaklardır.
Milliyet - Tamer Heper

 

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz