reklam

09 Mayıs 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Milli saraylarda sorun çok

Milli sarayları inceleyen komisyon önerdi: Yıldız Sarayı bir an önce kurtarılmalı. Dolmabahçe Sarayı'nın çatısı onarılmalı. Beylerbeyi Sarayı'ndaki Mermer Köşk'ün restorasyonu bitirilmeli.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hesaplarını İnceleme Komisyonu üyeleri, milli saray, köşk ve kasırlarda 2 Mayıs'ta başlattığı inceleme ve denetlemelerini tamamladı. Dün, Dolmabahçe Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenleyen komisyon üyeleri, inceleme sonucu bir dizi eksikliği içeren öneri raporunu açıkladı.

Özgün: Rutin denetim
Komisyon başkanı, AKP Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Dolmabahçe Sarayı'nın çatısının kurşun kaplama çalışmasının, Milli Saraylar'ın kendi atölyelerinde eski kurşun yenilenerek yapıldığını, sarayın kurşun çatı kaplama işleminin yüzde 80 bittiğini söyledi. Özgün, yaptıklarının herhangi bir ihbar nedeniyle değil, rutin bir inceleme ve denetim olduğunu, hesap incelemelerinde gelirin arttığı, giderde dikkatli davranıldığını saptadıklarını anlattı.

Kayıp şamdanlara soruşturma
Beylerbeyi Sarayı'nın bakımı sırasında kaybolan gümüş şamdan kolluklarına ilişkin de soruşturma açıldığını belirten komisyon başkanı İsmail Özgün, olayda ihmali olanların işine son verilerek, yargı sürecinin başlatıldığını söyledi. Özgün'ün, milli sarayların daha iyi duruma gelmesi için uygun gördükleri ve TBMM Başkanlığı'na iletilecek rapordaki öneriler şöyle:

Restorasyonu oldukça uzun süren Yıldız Sarayı, ya Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlanmalı ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilecek ödenekle kurtarılması için çalışma başlatılmalı.

Dolmabahçe Sarayı'nda başlatılan kurşun çatı onarımı tamamlanmalı, gezi güzergâhına yeni mekânlar eklenmeli.

Depo Müze Projesi acil hayata geçirilmeli ve depolardaki objeler sergilenmeli.

Beylerbeyi Sarayı'nda bulunan Mermer Köşk'ün restorasyonu tamamlanmalı ve bir an önce halkın ziyaretine açılmalı.

İSKİ tarafından Küçüksu Deresi'nde başlatılan ıslah çalışması tamamlanmalı ve bu mevkideki Milli Saraylar'a ait bahçe düzenlenerek TBMM Parkı olarak açılmalı.

Aynalıkavak Kasrı'nın restorasyonu tamamlanarak Haliç kıyısına geçişi sağlanmalı. Kasır, Musiki Müzesi olarak açılmalı.

Ihlamur Kasrı duvarları, dışarıdan görünümü kolaylaştırılacak şekilde düzenlenmeli. Duvarların eksiği tamamlanmalı.

Beykoz Kasrı'nın restorasyonu bitmeli.

Florya Atatürk Deniz Köşkü'nün ayaklarındaki güçlendirme işi hızlanmalı.

Yalova Atatürk Köşkü bünyesinde bulunan sinema binası restorasyonu tamamlanmalı. Köşkün arazisinin, yıllardır sürmekte olan mülkiyet sorunu çözülmeli.

Hereke ipekli dokuma koleksiyonu özel hazırlanacak bir mekânda korunmalı.

Milli Saraylar bünyesinde bulunan tarihi halılar, Yıldız Şale Köşkü'nde kurulması planlanan yıkama ve onarım atölyelerinde bakıma alınmalı, yıpranması önlenmeli.

Öztaş: Ziyaretçi sayısı arttı
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Cemal Öztaş da, güvenlik için teknolojinin önemine değinerek, kapalı devre izleme sisteminin ihale aşamasına geldiğini söyledi. Bütün saray, köşk ve kasırların bilgisayarla entegrasyonu için çalışmaların sürdüğünü belirten Öztaş, obje takibi için korumacılık sistemini kuracaklarını ifade etti.

Ziyaretçi sayılarının yüzde 30 arttığını vurgulayan Cemal Öztaş, "Dolmabahçe Sarayı'nı yılın ilk üç ayında 130 bin kişi ziyaret etti. Dolmabahçe Sarayı'ndaki nişan ve düğün gibi etkinliklerden 1.3 trilyon lira gelir elde edilecek" dedi.
Radikal

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz