reklam

13 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Gecekonduya af yok!

TBMM Adalet Komisyonu, 1 Haziran’da yürürlüğe girecek yeni TCK’da değişiklik öngören teklifi kabul etti. Komisyon’da bazı değişikliklerle kabul edilen teklif, TCK’nın 37 maddesindeki değişiklik içeriyor. Yeni TCK’da ruhsat almadan bina yapanlar ile bunlara elektrik, su gibi hizmetler götüren görevlilere 2-5 yıl arası hapis cezası verilecek. Sahte kredi kartı kullanan da 3-7 arası hapisle yargılanacak. Teklifin, haftaya Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor. Teklif, ruhsat almadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile ruhsatsız olarak başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon bağlantısı yapanlara verilecek 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasının, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış binalar için uygulanmamasını öngörüyor.

Rüşvetin alanı genişledi
Yasanın ‘’Rüşvet’’ başlıklı 252. maddesindeki değişiklikle, yapılanma şekli ve görev alanı ne olursa olsun devletler, hükümetler ve diğer uluslararası kamusal örgütler tarafından kurulan uluslararası örgütlerin görevlilerine yarar verilmesi ya da teklif edilmesi de rüşvet kapsamına alınıyor.

Bölücülüğe müebbet
TCK’nın 302. maddesinde de değişiklik yapılıyor. Buna göre, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kimse, ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılacak.

Örgüt suçları...
Örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan kişilerin yanı sıra üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişiler de etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak. TCK’nın ‘’zincirleme suç’’u düzenleyen 43. maddesindeki ‘’bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda bir cezaya hükmedilir, ancak bu ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.” hükmü getiriliyor.

Teklif, yasanın ‘’Etkin pişmanlık’’ başlıklı 168. maddesini yeniden düzenliyor. Buna göre, hırsızlık, hileli iflas, mala zara verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık ve karşılıksız yararlanma suçları tamamlandıktan sonra, fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce failin, azmettirenin veya yardım edenin, bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen giderme halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilecek. Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra, fakat hüküm verilmeden önce gösterilmesi halinde ise verilecek cezanın yarısına kadarı indirilecek.
Türkiye - TBMM Bürosu

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının sekizincisi
14 Mayıs 2005 tarihinde Adana Şehir Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Kaya Arıkoğlu, Emre Arolat, Aykut Köksal, Mete Tapan, Hakkı Yırtıcı


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz