reklam

13 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İzmit Körfezi, ‘Atıklardan Arındırma Projesi’nin tamamlanmasını bekliyor

İller Bankası İstanbul Bölge Müdür Vekili İlhan Bayram, İller Bankası’nca planlanan “İzmit Körfezi’ni Atıklardan Arındırma Projesi”nin tamamlanması ile körfezin evsel atık sularla kirletilmesinin önleneceğini söyledi.

Bayram, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (ISU) Genel Müdürü Mustafa Sarıgül ile düzenlediği “İzmit Körfezi’ni Atıklardan Arındırma Projesi” bilgilendirme toplantısında, 1984 yılında başlatılan projenin yıl sonuna kadar bitirileceğini belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediye binasında düzenlenen basın toplantısında ilk olarak söz alan İller Bankası İstanbul Bölge Müdür Vekili İlhan Bayram, İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nü evsel atıklardan arındırma çalışmalarının 1984 yılında başladığını hatırlatarak, “Bu proje kapsamında 2’si il olmak üzere toplam 27 belediye bulunuyor. Körfez’in arındırılması için 5 arıtma tesisi, 20 terfi merkezi kurulmuş durumda. Maddi olarak herhangi bir sıkıntımız yok. Bugüne kadar arıtma tesisleri için 500 trilyon lira harcama yapılmıştır.” dedi. Projenin Kocaeli ve Yalova’daki 27 belediyeyi kapsadığını ifade eden Bayram, İzmit Körfezi’nin yaşanabilir hale gelmesi için çevresindeki sanayi kuruluşlarının arıtma tesislerini, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ne uygun hale getirmeleri gerektiğini bildirdi. Bayram, projenin Körfez, İzmit, Kullar, Gölcük, Karamürsel ve Altınova’yı kapsadığını belirterek şöyle konuştu: “Projede 1 milyon 231 bin metre uzunluğunda kanalizasyon şebeke hattı var. Bu, Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna varmak demektir. Ayrıca evsel atıkların toplanması için 6 kolektör hattı var. Haliç kolektöründen çok daha büyük bir proje. Haliç kolektörünü bütün dünya biliyor ama bu proje yeterince bilinip tanınmıyor.”

Körfez, Kullar, İzmit ve Karamürsel arıtma tesislerinin İSU’ya teslim edildiğini, Gölcük’teki tesisin de devir aşamasında olduğunu ifade eden Bayram, “Yaklaşık 500 trilyon liraya mal olan proje gerçekleştiğinde, İzmit Körfezi’nin evsel atık sularla kirletilmesi önlenmiş olacak.” diye konuştu. İSU Genel Müdürü Mustafa Sarıgül ise yaptıkları çalışmalar ve işletme anlayışları konusunda açıklama yaptı. “2005 yılı bizim için hamle yılı olacak” diyerek sözlerine başlayan Sarıgül, göreve geldiklerinde 42 Evler, Plajyolu ve Kullar Arıtma Tesisleri’nin çalışır durumda olduğunu, kendi görev sürelerinde ise Karamürsel ve Körfez Arıtma Tesisleri’ni faaliyete geçirdiklerini, Gölcük Arıtma Tesisi’nin ise önümüzdeki haftalarda çalışmaya başlayacağını dile getirdi. Her bir arıtma tesisinin içinde laboratuvar bulunduğunu, her giriş ve çıkışta analizler yaptıklarını söyleyen Sarıgül, “42 Evler Arıtma Tesisi’nden çıkan atıklar İZAYDAŞ’a veriliyor. Ancak faaliyete geçirdiğimiz yeni sistem sayesinde hem maliyet, hem de İZAYDAŞ’a giden atık oranında azalma oldu. Bu bizim işletme anlayışımız ve performansımızı gösterir.” diye konuştu.

Plajyolu Arıtma Tesisi’nin yüzde 40 kapasite ile çalıştığını, bunun ise tesisin depremde zarar görmesi ve zeminin gevşek olmasından kaynaklandığını söyleyen Sarıgül, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Önümüzdeki günlerde Plajyolu Arıtma Tesisi ile SEKA Arıtma Tesisi arasında bir bağlantı yapacağız. 2005 Haziran’ından itibaren körfeze evsel atık akmayacak. Daha önce 200 bin nüfusa hizmet götürürken, şu anda 1 milyon 200 bin nüfusa hizmet götürmeye çalışıyoruz. Arıtma tesislerindeki verimlilik yüzde 70 arttı.”
Zaman

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz