reklam

13 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Demirtaş: Liman kenti özelliğini yitiriyoruz

İTO Başkanı, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun kendisini ziyaretinde, Marmara'da her tarafın gemilerle dolduğunu, İzmir'de ise yeni limanlar kurulmasının engellendiğini söyledi

Ekrem Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı'na liman için belediyenin de içinde yer aldığı bir oluşum yaratılmasını istedi.

Kasalı ve Taşkın'a başarı diledi
ESİAD'ı ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başkan Mehmet Ali Kasalı ve yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi. Kocaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'ı da ziyaret ederek, TOBB Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesi nedeniyle kendisini kutladı. Taşkın, günümüzde göreve gelen belediye başkanlarının, istihdam yaratan, kentin ekonomisinin gelişmesine katkı koyan ve sanayiciye destek veren bir anlayışta olduğunu söyledi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Limanı'nın "En çok parayı verene verilmesi" yönündeki anlayışı, doğru bulmadıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, kendisini ziyaretinde konuşan Demirtaş, "İzmir'de yeni limanların kurulması engellenirken, Marmara'nın dört yanı liman doldu. İzmir, liman kenti özelliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya" dedi. Kocaoğlu, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve İTO yönetimlerini ziyaret etti.

İşadamlarına çağrı
İTB Başkanı Tuğrul Yemişçi'yi ziyaretinde konuşan Kocaoğlu, 5 bin yıllık geçmişi olan İzmir'de, tarihi yapıların korunması gerektiğini belirtti. Kocaoğlu, "Toplumda, 'Bu yapıları belediye korusun' gibi, yanlış bir izlenim var" diyerek, işadamlarına bu yapılara sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Taşıyıcı kolonlar
Yemişçi de, borsa olarak hizmet verdikleri tarihi yapıya sahip çıkıp her yıl düzenli olarak bakım ve onarımını yatıklarını kaydetti. Binanın iç kısmında 1988'de koruma kurulunun onayı doğrultusunda tadilat yaptıklarını keydeden Yemişçi, "Geçtiğimiz günlerde Konak Belediye Encümeni, binanın bodrum katında taşıyıcı kolonların kesildiğini gerekçe göstererek, ceza yazdı. Binada böyle bir uygulamaya gitmedik ve cezaya itiraz ettik. Bazı belediye başkan adayları seçim öncesi ziyaretlerinde, 'Gelin binanıza 25 kat imar verelim. Binanın dış cephesini aynen koruyun. Tepesinden delip gökdelen dikin' dedi. Biz hiçbir zaman popülist politikaların kurbanı olmadık. Binamızı bu şekliyle korumaya kararlıyız" dedi.

Kentin sorunları
Demirtaş'ı en son ziyaret eden Kocaoğlu, kentin sorunlarının çözümünde, İTO ile çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Demirtaş da, Kocaoğlu'nun muhalefet partisinden seçilen bir belediye başkanı olmasına rağmen, hükümetle iyi ilişkiler içine girdiğini, yönetimde cesur anlayışla hareket etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Demirtaş, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi için sürecin başladığını ifade ederek, 100 bin kişinin geçimini sağladığı limanın, daha ekonomik ve iyi hizmet veren yapıya kavuşması gerektiğini vurguladı. Limanın dünya çapında hizmet verir hale gelmesi için dip tarama yatırımlarının tamamlanması ve kapasitesinin artırılmasını isteyen Demirtaş, şunları söyledi:

Otonom yönetim
"İzmir'de yeni limanların kurulması engellenirken, Marmara'nın dört yanı liman doldu. Liman hizmetleri hızla oraya doğru kayıyor. İzmir, liman kenti özelliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Limanın özelleştirmesinde Avrupa'daki limanlarda uygulanan otonom yönetim sistemi değerlendirilmelidir. Yönetiminde, kentin özel idaresi, belediyesi, iş örgütlerinin olmadığı bir liman, başarılı olamaz. 'Ben otonom anlamam, limanı en çok parayı verene veririm' anlayışının doğru olmadığını düşünüyoruz. Liman için belediyenin de içinde yer aldığı bir oluşum yaratılmalıdır."

Agora'da çalışmalar
Demirtaş, İzmir'in İstanbul'dan sonra şehir turizminden en çok pay alan il olabileceğini belirterek, Büyükşehir Belediyesi'nin Agora'da yaptığı çalışmalardan memnuniyet duyduklarını kaydetti. Demirtaş, Agora'da 2 bin yıl öncesinden kalan 3 - 4 dükkanın restorasyon çalışmasının hızla bitirilerek, burada hediyelik eşya ve İzmir'in geleneksel ürünlerinin satışa sunulacağı mağazaların açılmasını önerdi.
Yeni Asır - Ertan Gürcaner

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının sekizincisi
14 Mayıs 2005 tarihinde Adana Şehir Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Kaya Arıkoğlu, Emre Arolat, Aykut Köksal, Mete Tapan, Hakkı Yırtıcı


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz