reklam

20 Mayıs 2005 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Gümüşhane’nin edalı evleri

Gümüşhane’nin zamana meydan okuyan evleri, mimari üslubu, yapı malzemesi, çatısı, merdiveni ya da balkonuyla geçmişin zarif edasını taşıyor.

Kentte 50 dolayında tarihi ev ve konak bulunuyor. Bunlardan Özdenoğlu Konağı, önceki yıl restore edilerek, turizme kazandırıldı. Balyemez ve Hasan Fehmi Ataç ile müzeye dönüştürülen İkiz Karabiberler Konağı da Haziran’da hizmete açılacak.

Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, tarihi İpek Yolu üzerinde bir konaklama merkezi olan Gümüşhane’deki tarihi konaklar ile evleri turizme kazandırma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Herkesin tarihi değere sahip bu evlere sahip çıkması gerektiğini ifade eden Dalmaz, “Gümüşhane evleri geçmiş yaşam kültürümüzün, sanatımızın, sevgimizin, saygının, aile yapımızın, dayanışmamızın birer belgesidir” dedi
Vali Dalmaz, Gümüşhane mimarisi içinde yaşayan, onun felsefesini kavrayan, geleneklerine bağlı özel mülkiyete ait konakların da mülk sahiplerince restore edilerek insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini belirterek, tarihi kıymetleri yeniden ortaya çıkarmak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Gümüşhane Evlerinin Mimari Yapısı
Tarihi Gümüşhane evlerin geleneksel sivil mimarinin en ilgi çekici unsurlarından oluştuğunu ifade ederek, “Bu evlerin, evlerin hepsi, dökme demir balkon korkulukları, pencere kafesleri, ahşap ya da kesme taş işçiliğiyle eskinin o ince zevkini günümüze taşıyan örneklerle dolu. Gümüşhane evlerinin oluşumunu şehrinzengin tarihi geçmişi, topoğrafik özellikleri, iklim şartları, yapı malzemesi ve içlerinde yaşanan hayat biçimlendirmiştir” diye konuştu.

Genellikle 2 katlı olan evlerin geniş bir meyve bahçesinde yer aldığını ifade eden Dalmaz, “Ana yapı malzemeleri taş, kerpiç ve ahşaptır. Kiremit, toprak, hartama gibi malzemeler damlarda, tuğla isebacalarda ikinci derecede kullanılan malzemedir. Zemin kat duvarları mahalli taşlarla inşa edilmiştir. Genellikle hatıllı taş duvarlarla örülen duvarların üst katlardaki cephelerde ahşap, karkas arasına kerpiç dolgulu veya hatıllı kerpiç duvarlar bulunur”dedi.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz